• 瀏覽: 2,777
  • 回覆: 57
當今中國有個怪現象,搞馬克思主義研討會嘅北大學生,被拉去踎監,市面上冇得買毛澤東選集其中關於"造反有理"一章,另外馬克斯和恩格斯合署的"共產主義宣言"在市面上買不到。 前者,因為擔心研究共產主義,被攞嚟和當今社會情況對照,實情不符,後者,擔心被用作推翻當今政權的火藥引。

何謂前30年,後30年?前30年就係,由49年開始,將私有企業,財產,社會主義公有制,經濟模式分為全民公有制,和集體所有制二種,不能有第三種。 糧食公家配給制, 即是,如果你想去街市賣油炸鬼豆漿,將會成為反動者,為國家所不容,會被拉去坐監嘅。

後30年,由1979年開始,改革開放,實行市場經濟。 講穿咗,就係共產黨在前30年,自己建立嗰套嘢行唔通,於是改為行資本主義市場經濟,咁就當係自己創新咗,其實係自己推翻自己嘅舊嘢。

習近平唔准講,後30年否定前30年,一般愚民,五毛,信到十足十,又係共產黨叻,30年愚民政策,令國民毫無反思,對照,及質疑共產黨專政嘅能力。

改革開放前期,摸住石頭過河,中國社會主義市場經濟特色係: 國有企業及民間企業並存,後來覺得經濟發展,始終效果不彰。1992年朱鎔基實行,將國有企業全面私有化方式營運,將大鑊飯打爛。

這裡要強調一下,所謂私有化經營,係由幹部私有化, 結果大量嘅民衆下剛失業。 中國嘅社會制度,正式踏入…"官本位制"! 即14億人內的8000萬共產黨員,控制國家60%的財富,及所有未被發掘的天然資源。

一切社會政策均以"官"為中心出發考慮, 所有社會資源利益,創新事業,都要預官員一份,佔據最多醫療資源,嘅就係高官,離休幹部,平民入院,一般最多15天,就被趕出嚟,無論醫好,還是未醫好。 而高官就算腳趾痛,亦可以無限期住院, 獲特殊食物安排等。

社會主義制度註定係短命,蘇聯70年,中共又係70年。 原因係社會主義制度產出低(生產力低),又要軍事工業化,和"美帝"競爭, 點可能? 唯有最大限度壓縮平民百姓的生活水準, 將有限的資源放在軍事競賽, 中國的兩彈一氫,就是在餓死數千萬人民的基礎上發展出來的。

造成社會主義生命短暫的原因是,其制度必須要有,個人崇拜,大獨裁者,如蘇聯的史太林,中國的毛澤東。由於獨裁者不能繼承,古往今來,只有北韓的"金三肥"(金日成。金正日 和金正恩)才可以做到, 原因: 小國寡民,資訊極度封鎖,但應該去不到第四代。 大獨裁者死後,剩下來的權利,就無人能夠繼,唯有分裂成多個利益集團,各取利益板塊,形成利益集團寡頭共治格局。

現時中國實際上已經是一個資本主義國家,根據馬克思的理論,下層經濟決定上層建築, 所以,中國的上層建築,理應是民主制度,但現在不是。 本來以現時共產黨的根基,及勢力要放權,出嚟重新選舉,並非沒有勝算,但無法解釋黨員天文數字的財產。

由於中共政權對現時中國社會制度現狀,無法俾出一個合理嘅解說或論述,故出現了一個怪現象,就是國內不得民間研習真正的馬克思社會主義。 馬克思主義的解讀,一切統一由官方發放,民間不得自行研究推廣。

由於並沒有信仰支持,又無法解釋現時的社會制度上的矛盾,現時唯一可做, 建立民族主義, 描繪外部勢力打壓,國人必須齊心一致,團結在共產黨領導下,一致對外, 而保障共產黨一黨獨專的統治地位。

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-2-18 17:33 發表
當今中國有個怪現象,搞馬克思主義研討會嘅北大學生,被拉去踎監,市面上冇得買毛澤東選集其中關於"造反有理"一章,另外馬克斯和恩格斯合署的"共產主義宣言"在市面上買不到。 前者,因為擔心研究共產主義,被攞嚟和當今社會情況對照,實情不符,後者,擔心被用作推翻當今政權的火藥引。

何謂前30年,後30年?前30年就係,由49年開始,將私有企業,財產,社會主義公有制,經濟模式分為全民公有制,和集體所有制二種 ...
睇得出是一篇用心寫的文章。

謝謝分享!

中國今日,據個人觀察;

在現有基礎上找尋自己的新路,深信因果,所以戮力做好亊、做實亊。

因為未有清晰的理論基礎,同時亦不願意在“理論”上與部份國民牽扯,所以只做不說,或者少說多做。

相對于西方;中國一黨執政(專政),黨內民主;政策由黨委小心制訂,一經決定,全國推動,所以有摧枯拉朽之勢。也所以西方驚到賴屎。

睇下尾國佬竄上跳下,幾粉過癮!

顏色革命系咁先啦!

如果佢真係管理咁差,攪到民不聊生,民眾自然會作出選擇,但現在中國商機無限,而且不停改善緊生活環境添,有邊個唔想安居樂業,為乜又走去攪革命咁白痴呢?宜家仲共產嗎?得番個名至啩。

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-2-18 18:17 發表
如果佢真係管理咁差,攪到民不聊生,民眾自然會作出選擇,但現在中國商機無限,而且不停改善緊生活環境添,有邊個唔想安居樂業,為乜又走去攪革命咁白痴呢?宜家仲共產嗎?得番個名至啩。 ...
共產仲有人制咩?

民主跟住都要報銷啦!

引用:
原帖由 赤共 於 2019-2-18 06:30 PM 發表
仲有人信共產邪教共產黨係一個騙人嘅把氣,共產黨員分享晒社會嘅利益,人民生活困苦,而家仲玩埋最嚴格嘅監控,維穩費用天文數字,所以索羅斯講得啱,中共係人類最大嘅敵人 ...
索羅斯先係世界罪人。

中共不可能真正團結中國人
皆因多行不義
 只是敢怒不敢言

如果真的實行共產,應該係還富於民的時候,但現實同理想係唔同

引用:
原帖由 赤共 於 2019-2-18 18:30 發表
仲有人信共產邪教共產黨係一個騙人嘅把氣,共產黨員分享晒社會嘅利益,人民生活困苦,而家仲玩埋最嚴格嘅監控,維穩費用天文數字,所以索羅斯講得啱,中共係人類最大嘅敵人 ...
索羅斯話吖馬。不過按佢標凖,佢唔系人。

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-2-18 06:36 PM 發表
中共不可能真正團結中國人
皆因多行不義
 只是敢怒不敢言
你有冇番過大陸同當地人傾過?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-18 06:12 PM 發表

睇得出是一篇用心寫的文章。

謝謝分享!

中國今日,據個人觀察;

在現有基礎上找尋自己的新路,深信因果,所以戮力做好亊、做實亊。

因為未有清晰的理論基礎,同時亦不願意在“理論”上與部份國民牽扯,所以只做不說,或者少說多做。

相對于西方;中國一黨執政(專政),黨內民主;政策由黨委小心制訂,一經決定,全國推動,所以有摧枯拉朽之勢。也所以西 ...
列寧時期布尓什維克仲係有所謂黨內民主,之後共黨所謂民主係神話。

社會主義唔係行唔通
宜家澳紐加,新加坡,部分歐洲國家都行緊同社會主義差唔多,向高收入人士收高稅率黎支持民生福利
而家中國已經係資本主義
而香港更加係極端資本主義,一面倒傾向商家佬
D人成日話咩大陸人黎香港消費幫香港,d錢全部落哂商家佬既袋,香港人雞碎都未必有,派4000蚊都多多限制,仲要拉高香港物價同租金,香港人點會鍾意大陸人

姓習 

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-2-18 07:22 PM 發表
社會主義唔係行唔通
宜家澳紐加,新加坡,部分歐洲國家都行緊同社會主義差唔多,向高收入人士收高稅率黎支持民生福利
而家中國已經係資本主義
而香港更加係極端資本主義,一面倒傾向商家佬
D人成日話咩大陸人黎香港消費幫香港,d錢全部落哂商家佬既袋,香港人雞碎都未必有,派4000蚊都多多限制,仲要拉高香港物價同租金,香港人點會鍾意大陸人 ...
你呢啲理論就真係儍得可憐,不如明天就將所有商家佬趕走晒,唔準任何人營商,睇下香港人係咪就可以發達囉。
如果唔想大陸人嚟香港消費,咁又可以試下禁止所有大陸人來港消費,更加可以禁止大陸資本在香港投資,即時生效,我又想睇下香港有幾多人要跳樓,不過就一定唔係我。到時香港乜都平,失業率更可能超過90%,我都係帶埋家中上大陸住一陣先,隨時香港變暴徒嘅世界囉。

樓主真係儍得利害,根本無一種主義可以一成不變就實際行得通,如果不能因時制宜,根本任何制度都一定失敗。中共就俾你聰明得多啦,中國嘅領導人更比你懂得活學活用。中共立國初期就係因為太固執於某一種主義思想,才會令國家陷入困境,就係由於環境嘅改變。根本姓資還是姓社就唔係重點,重點係國家嘅富強及人民嘅生活質素。如果以今天中國嘅現況來評價中國嘅制度,根本就並非姓資,亦非姓社,而是一種獨特嘅模式。環顧全世界,我就揾唔到一種主義思想係同現在中國推行嘅係一樣囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]