• 瀏覽: 3,004
  • 回覆: 40
醫務人員遊行

引申了是否引入外地醫務人員的問題.

有好多人就直接先入為住,話引入外地醫務人員就等同引入大陸醫生.

我個人認為,最快的方法,一定唔系引入大陸醫生(公立醫院為例).

因為大陸醫界跟香港醫界的體制唔相通.就等同大陸國產軍備跟美制或英制軍備不同制或一樣.要短時間,大陸醫務人員容入香港制度,再服務香港人,無幾年時間系做唔到.

舉個例子,用藥方面,大陸和香港都不同.

在醫學理解和運用又不同.

大陸近年興中西混用,香港公院系全西學.

還有很多地方兼容性要磨合.

如果要引入,最快系引入以前英聯邦的國家醫務人員.

所以,不要咩都推比大陸,最者,大陸醫生都唔一定樂意來,自己在大陸系主場,來了香港還受你管.誰喜歡?你比幾多錢人地?別忘了大陸醫生在大陸也不缺錢.哈哈.

我提意系軟硬方法,把香港私營醫務人員回歸,服務更多的市民,反而效果比你引入來得快來得直接.

例子我有很多,大家也可以提出來.

爱情久了让人腻
爱情短短却像蜜
迷的时候无法自拔
醒的时候骂自己傻
無人討論?

一地兩醫,大陸人大陸醫,西九興建新移民專用醫院,由大陸管理。
香港人可以近觀大陸先進優質醫療。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-29 04:43 PM 發表
一地兩醫,大陸人大陸醫,西九興建新移民專用醫院,由大陸管理。
香港人可以近觀大陸先進優質醫療。
點介定新移民?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-29 07:31 PM 發表
冇需要界定,冇出世紙嘅大陸人都要返大陸睇大陸醫生!
老人家好多都無出世紙,你系唔系推佢地反大陸睇醫生?

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-1-29 05:44 PM 發表

點介定新移民?
唔識樑醒波係邊個嘅。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-29 07:43 PM 發表

唔識樑醒波係邊個嘅。
佢可能唔識,我都懷疑佢唔系香港人.話野咁無腦

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-1-29 07:53 PM 發表

佢可能唔識,我都懷疑佢唔系香港人.話野咁無腦
你問佢64有冇死過人,答有係香港人,答冇係大陸人。

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-1-29 05:44 PM 發表

點介定新移民?
未聽過北漏洞拉呢句。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-29 10:44 PM 發表

梁醒波仲識起身出來睇醫生?果然係大陸來,無睇新聞!
,閣下理解能力果然驚人。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-29 07:31 PM 發表
冇需要界定,冇出世紙嘅大陸人都要返大陸睇大陸醫生!
你阿媽咪又係大陸落嚟

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-29 10:22 PM 發表

你問佢64有冇死過人,答有係香港人,答冇係大陸人。
答唔知呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]