• 瀏覽: 8,278
  • 回覆: 184
  • 追帖: 1
環顧整個世界,中國政治有一點非常突出的不同:宗教基本沒能夠進入過政治權力中樞。而不論是歐洲還是中東的大帝國,都有宗教或者某種信仰支撐。換個說法,中國人很早就顯得非常“世俗”,我們看待世界的方式從來就和別人不一樣。

https://www.youtube.com/watch?v=V-W8gzewLh8進入香討影片區

引用:
原帖由 洋奴末日 於 12/12/2018 18:02 發表
環顧整個世界,中國政治有一點非常突出的不同:宗教基本沒能夠進入過政治權力中樞。而不論是歐洲還是中東的大帝國,都有宗教或者某種信仰支撐。換個說法,中國人很早就顯得非常“世俗”,我們看待世界的方式從來就和別人不一樣。

https://www.youtube.com/watch?v=V-W8gzewLh8 ...
係人都知宗教只係假嘢,只不過無佢又唔得,人類更容易自相殘殺。

聖經話好人上天堂,壞人落地獄,呃千幾年前嘅人就得啫,美蘇兩國月球都上埋,根本無天堂;地球構造係點大家都知,更加唔會有地獄呢件地方。反而平衡宇宙嘅機會仲大呢!

不過個人都尊重宗教人士,除咗太偏激嘅,好似連結婚都必須要對方係教徒否則分手嗰啲,或者咩都關係到宗教上講。

至於以宗教嚟參與政治,破壞社會安全,好似陳日君嗰啲,就希望佢不得好死喇!

引用:
原帖由 highbury64 於 12/12/2018 18:08 發表
因為只有蠢人先會信教
大把人信「民主教」,真係多蠢人!

中國香港人好多信法輪功wor,李洪志係人頭佛身

道教係中國最原生。

子不語怪力亂神。
而且,中國神話同希臘神話一樣,充滿對神嘅抗爭,唔係好似D唯我獨尊教咁,要世人信奇蹟,聽話順從,稍有不敬就不得好死,連看下個樣都唔俾,想看個樣就已經係大不敬。
而最初民主自由嘅起源係古希臘,點知后嚟俾唯我獨尊教搶咗,之后變晒質。

所以黨上不畏天,下不敬民

中國平民百姓的信仰簡單而實在,特點係冇組織,佢地信在世間一些特別的人,死後會昇為天人幫助世人,像呂祖、天后。
唔好以為呢啲係迷信嘢,原來天主教徒都信依家嘢,有個天主教神父個女有病,佢唔係求上帝而係向死去了的德蘭修女祈禱求助,佢個女因而好返,德蘭修女亦因而被梵蒂岡教廷封為聖人,不過啲教徒繼續相信人死後靈魂會被封存直至審判日。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-12-12 06:09 PM 發表

X2

引用:
原帖由 x747x 於 2018-12-12 06:09 PM 發表

係人都知宗教只係假嘢,只不過無佢又唔得,人類更容易自相殘殺。

聖經話好人上天堂,壞人落地獄,呃千幾年前嘅人就得啫,美蘇兩國月球都上埋,根本無天堂;地球構造係點大家都知,更加唔會有地獄呢件地方。反而平衡宇宙嘅機會仲大呢!

不過個人都尊重宗教人士,除咗太偏激嘅,好似連結婚都必須要對方係教徒否則分手嗰啲,或者咩都關係到宗教上講。

至於以宗教嚟參與政治,破壞社會安全,好似陳日君嗰啲,就希望佢 ...
平衡宇宙姐係咩?

引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-12-12 06:02 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=V-W8gzewLh8 ...
中國(人)不是不信神, 只是中國沒有將神與統治權結合
中國的神包客性很大, 滿天神佛, 各不相干, 你喜歡信乜就信乜

引用:

咁多唔多人信建制?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 13/12/2018 15:15 發表

平衡宇宙姐係咩?
之前有電視劇同電影,亦有科學生覺得係有平衡宇宙嘅存在。

係喺另一個空間,有你身邊相同嘅事物,但身份可能會同現在不同,你喺呢個宇宙可能係老師,另一個宇宙已升到校長;呢個宇宙剛發生小巴意外造成 4 個市民死亡,平衡宇宙變咗大巴,死得更多。

係幾科幻,不過我都唔係好相信,當聽故仔算。

引用:
原帖由 haydenkayla 於 13/12/2018 15:16 發表

咁多唔多人信建制?
建制係建立制度,係現實主義;民主係心中嘅烏托邦,係一個希望,同遇見神一樣,係唔會有完全民主嘅世界。

民主教係可以驅使大量人群集合,為希望而戰;建制係活在當下,有咩唔公平嘅制度就立法立例去令更多人活得幸福。

由我未出世到而家,香港都係不停追求民主,但實際上同遇見神一樣,基本上係無可能發生嘅事,但一樣有大把人信。

但人類兩樣都需要,不能太極端。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]