• 瀏覽: 1,862
  • 回覆: 19
被視為本港政治反烏托邦電影《十年》,奪得今屆金像獎最佳電影,內地媒體紛紛封殺,除了電視台直播節目被屏蔽,報道的「完整名單」中最佳電影亦消失。相反,海外媒體卻以大篇幅報道,除了BBCABC衛報路透社等西方媒體,就連新加坡的海峽時報日本放送協會(NHK)雅加達郵報等,都有詳盡報道,當中BBC及NHK更親到現場採訪。
BBC的報道包含電影監製蔡廉明,和電影其中一名導演的伍嘉良的訪談,當中蔡表示,一些香港的核心價值確實改變了,此片觸動了大部分香港人的感受,道出了港人對未來的沮喪;伍嘉良則指,他想拍出他在香港見到的一些現象,例如很多人認為香港的示威者愈來愈暴力,但他認為這些抗爭的源頭是管治問題。

雖然NHK未有訪問電影導演,但就有報道日前《十年》在全港各區的社區放映會的盛況,並解釋電影中的內容和港獨傾向。

新加坡海峽時報就引述蔡廉明指出,電影在8星期放映內收入600萬票房,此片亦將於今年7月或8月到台灣放映,新加坡觀眾亦可以在今個月尾的新加坡華語電影節看到兩場《十年》的放映。

一件全世界都注目的大事,大陸以為自己唔報導就冇人知,完美地解釋何謂掩耳盜鈴。

八星期=56日,收入$6,000,000,以每票$50計=120,000人次睇過,[url]居然.被視為最佳影片[/url],服未?

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-4-5 03:35 PM 發表 八星期=56日,收入$6,000,000,以每票$50計=120,000人次睇過,居然.被視為最佳影片,服未?
最佳影片與最高票房是不同的,明嗎?

引用:
原帖由 qqk001 於 2016-4-5 03:40 PM 發表

即係點?即係話人民的眼睛唔係雪亮的?

引用:
原帖由 iamfire2. 於 2016-4-5 03:44 PM 發表
系呀!咁最佳影片有無其他提名呀!
咁你講下十年 邊到拍得好? 是因為幻想反共嗎?
凡是反中反共的,便是好。
黃屍西奴美狗的邏輯。

引用:
原帖由 渡五郎 於 2016-4-5 15:14 發表
被視為本港政治反烏托邦電影《十年》,奪得今屆金像獎最佳電影,內地媒體紛紛封殺,除了電視台直播節目被屏蔽,報道的「完整名單」中最佳電影亦消失。相反,海外媒體卻以大篇幅報道,除了BBCABC衛報路透社等西方媒體,就連新加坡的海峽時報日本放送協會(NHK)雅加達郵報等,都有詳盡報道,當中BBC及NHK更親到現場採訪。
原來有外媒報導就等於係好野

引用:
原帖由 qqk001 於 2016-4-5 15:40 發表

係嘛
你無睇《衛報》點寫咩?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2016-4-5 04:01 PM 發表

原來有外媒報導就等於係好野

當然啦。
西就是好。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-4-5 03:35 PM 發表

八星期=56日,收入$6,000,000,以每票$50計=120,000人次睇過,居然.被視為最佳影片,服未?

以你纙緝, 王晶D戲應該攞過好多次最佳影片了?

引用:
原帖由 渡五郎 於 2016-4-5 16:09 發表
上面位師兄講「票房紀錄好」應該係「最佳電影」既必要條件
唔係充分條件

引用:
原帖由 渡五郎 於 2016-4-5 04:09 PM 發表

以你邏輯,snowden已經攞咗諾貝爾和平獎。
王晶D戲沒有政治成份,沒有惡共意息,所以就算票房收二億也難得到最佳影片,重伸一句,少人睇嘅戲可以攞最佳影片根本就係有辱民衆智慧,更有違少數服從多數的原則,即係話人民的眼睛是盲的。唔好話我聽"曲高和寡"呢一套!

外媒報導只係當地普通新聞一則, 佢地D讀者根本唔當一回事, 但係就不停有人自High, 自我滿足, 自我找籍口.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-4-5 03:57 PM 發表

凡是反中反共的,便是好。
黃屍西奴美狗的邏輯。

凡是中反的,便是好。
男屍共奴5毛狗的邏輯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]