• 瀏覽: 75,151
  • 回覆: 792
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 lts300 於 2009-6-10 01:09 AM 發表
對於「公民權利」無限放大, 但就明顯忽略「公民義務」的重要性,完全忽略了在適當時候「妥協」意識的重要性,  這正是西方人已唾棄的「極端自由主義」了
x10

所以我話,如果香港落敗,責任不在中國共產黨或香港政府 ...
錯了, 香港並沒有什麼公民權利的, 一切都係官商利益輸送
甚至連最低工資法最高工時都無, 而呢d 法例係連大陸都有既

而同時義務就唔少, 加埋香港"地價" 既indirect tax 之後, 其實香港人對政府支出真係好多

而什麼法治, 都只不過係政府用來控制市民既工具而己, 最後贏家係財團, 高官, 地產商

引用:
原帖由 凌天羽 於 2009-11-12 08:24 PM 發表

錯了, 香港並沒有什麼公民權利的, 一切都係官商利益輸送
甚至連最低工資法最高工時都無, 而呢d 法例係連大陸都有既

而同時義務就唔少, 加埋香港"地價" 既indirect tax 之後, 其實香港人對政府支出真係好多
...
無權利? 教育、醫療、道路、街燈、警察、消防、救護車服務、綜援、勞工處呢 d權利無嗎?

引用:
原帖由 港式文革 於 2009-11-12 08:54 PM 發表

無權利? 教育、醫療、道路、街燈、警察、消防、救護車服務、綜援、勞工處呢 d權利無嗎?
政府而家咪唸緊 "強醫金" , 甚至係私立大學咯

另外, 道路一向都要交牌費, 警察幾時唔駛交差餉架,

至於綜援, 要交稅果一班你問佢地想唔想比, 家陣既綜援比班新移民食左好很多

勞工處其實更加好笑...... 根本有=無......
一間酒店既個案成幾百個積左響度, 幾年都清唔到......

不如講埋政府比你買地都係權利丫......

引用:
原帖由 港式文革 於 2009-11-12 08:54 PM 發表

你講少咗啦, 你應該話,你班香港人都不知足,亞爺已經手下留情,無鬥死你班香港人. 重不知足??? 重要講權利???  應該謝主隆恩,高乎我皇/黨萬歲啦

引用:
原帖由 kglam98 於 2009-11-12 10:36 PM 發表

你講少咗啦, 你應該話,你班香港人都不知足,亞爺已經手下留情,無鬥死你班香港人. 重不知足??? 重要講權利???  應該謝主隆恩,高乎我皇/黨萬歲啦
我見到一d 野你未必見到,

至少, 香港己經無左商機, 多得政府政策

好多中小企公司照要交唔少費用/稅

引用:
原帖由 凌天羽 於 2009-11-12 10:37 PM 發表

我見到一d 野你未必見到,

至少, 香港己經無左商機, 多得政府政策

好多中小企公司照要交唔少費用/稅
要交唔少費用/稅都唔係問題, 公平競爭姐. 政府應保持中立

但係多得政府政策專幫某D大財團,連一D富都不禁大叫「肥到連襪都着唔到還, 要封一封大利是 ﹖」

引用:
原帖由 kglam98 於 2009-11-12 19:18 發表  推翻老共又要沒死傷當然有可能啦  有大把東歐老共被推翻但又沒死傷卑你睇啦  唔通你係「第一」才子陶傑既FANS?? 唔通你認為外國人做得到,中國人唔得呢??
老孫推翻滿清死了多少人?
老共打倒老蔣又死了多少人?
又要奪老共的權又要沒傷亡
所謂”民主”人士的想法是否太天真?

引用:
原帖由 Gary138 於 2009-11-13 11:01 AM 發表

老孫推翻滿清死了多少人?
老共打倒老蔣又死了多少人?
所謂”民主”人士的想法是否太天真?
你D實例最近果個都成六十年, 人係會進歩架, 有大把東歐老共被推翻但又沒死傷卑你睇啦. 二十年前咋!!

唔通你係「第一」才子陶傑既FANS?? 唔通你認為外國人做得到,中國人唔得呢??

引用:
原帖由 kglam98 於 2009-11-13 13:43 發表  你D實例最近果個都成六十年, 人係會進歩架, 有大把東歐老共被推翻但又沒死傷卑你睇啦. 二十年前咋!! 唔通你係「第一」才子陶傑既FANS?? 唔通你認為外國人做得到,中國人唔得呢??
中國的情況與東歐完全不同
沒有槍杆子
休想奪權!
只是所謂”民主”人士一廂情願的天真想法!
至於陶傑這假洋人
說的都是廢話
算甚麼才子!

引用:
原帖由 Gary138 於 2009-11-13 02:22 PM 發表

沒有槍杆子
休想奪權!
至於陶傑這假洋人
說的都是廢話
算甚麼才子!
又係D例如「國情」唔同咁講呀,

你正正係話緊人地東歐老共都識為人民安全著想而放棄權力而大陸老共就死都要權而不理人民死活

重話你唔係「第一」才子陶傑既FANS??  十足十啦

引用:
原帖由 Gary138 於 2009-11-13 02:22 PM 發表

沒有槍杆子
休想奪權!
至於陶傑這假洋人
說的都是廢話
算甚麼才子!
東歐的事是歷史的偶然性, 隨著美國之虛偽面孔被揭露, 同一套模式的革命是不可能發生在中國和香港

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-11-18 05:49 PM 發表

東歐的事是歷史的偶然性, 隨著美國之虛偽面孔被揭露, 同一套模式的革命是不可能發生在中國和香港
可能你有水晶球能知過去未來 , 所以先咁肯定「同一套模式的革命是不可能發生在中國和香港」

在30年前,都無人估到資本家可以入中國共產黨咁有趣既野發生,真係有中國特色囉

引用:
原帖由 kglam98 於 2009-11-13 16:54 發表  又係D例如「國情」唔同咁講呀,  你正正係話緊人地東歐老共都識為人民安全著想而放棄權力而大陸老共就死都要權而不理人民死活 重話你唔係「第一」才子陶傑既FANS??  十足十啦 :smile ...
東歐老共都是些靠蘇聯支撐的廢柴政權
豈能與中共相題並論!
如果當年中共被推倒
恐怕中國會亂作一團
早已淪為老美附傭
那會有今天的成就

吳志森怕泛民唔團結, 就係唔怕香港人唔團結而內耗, 拖慢香港政經發展。

http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/radio1/openline_openview/20091120.asx
2009 11月 20日五區總辭 (第 35分鐘開始聽)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]