• 瀏覽: 75,210
  • 回覆: 792
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 無知蠢人 於 2009-6-21 01:33 PM 發表

ching點解話港大的民調系親泛民既呢?應該中立至系架喎。
鍾庭耀是要求平反六四, 他是反政府的陣營, 玩殘過董建華一次

引用:
原帖由 無知蠢人 於 2009-6-21 01:18 PM 發表

咁我地選佢咪冇事囉!
侷選港式文革領袖

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-6-21 01:27 PM 發表
港大的親泛民民調是這樣的

http://hkupop.hku.hk/chinese/popexpress/trust/trustchigov/halfyr/datatables.html

非常信任    15.5%
幾信任          37.9%

一半半        29.4%

幾不信任     9.9% ...
謝更詳盡資料

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-6-21 01:49 PM 發表

謝更詳盡資料
雖然數據未必一定準確, 但起碼有個根基去傾, 不會流於空談

非常信任 + 幾信任            (15.5% + 37.9%) = 53.4%

幾不信任  +  非常不信任   ( 9.9% + 4.9%) =  14.8%

港大的民調

對中央政府的信任度 :

http://hkupop.hku.hk

非常信任    15.5%
幾信任          37.9%

一半半        29.4%

幾不信任     9.9%
非常不信任    4.9%
難講/唔知道   2.4%

樓主﹐你寫得好亂呀﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗
唔該捉緊重點喇。
寫簡單D﹐咩野叫做港式文革﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
你可唔可以用10點以內﹐指出港式文革同
西方慣常的不同意見的爭論呀﹖﹖
或者明宋黨爭﹐兩黨互相的攻擊﹖﹖﹖

有何獨特性為人地所無呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-21 04:11 PM 發表
樓主﹐你寫得好亂呀﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗
唔該捉緊重點喇。
寫簡單D﹐咩野叫做港式文革﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
你可唔可以用10點以內﹐指出港式文革同
西方慣常的不同意見的爭論呀﹖﹖
或者明宋黨爭﹐兩黨互相的攻擊 ...
好心你自己睇完, 自己用 10點回啦, 呢度你又唔係有特權出功課給人。

有意見就自己對應樓主的論點發言。

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-6-21 04:24 PM 發表

好心你自己睇完, 自己用 10點回啦, 呢度你又唔係有特權出功課給人。

有意見就自己對應樓主的論點發言。
睇完喇。
思想混亂﹐理論性唔夠。一咪希望用
例子搭夠。
舉例話﹕
A﹕你收聲﹗﹗﹗

咁係唔係所有講呢句“你收聲”
代表港式文革呢﹖﹖﹖

理論基礎弱﹐不如拎番去叫曾X成兩兄弟執執先喇。

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-21 04:53 PM 發表

睇完喇。
思想混亂﹐理論性唔夠。一咪希望用
例子搭夠。
舉例話﹕
A﹕你收聲﹗﹗﹗

咁係唔係所有講呢句“你收聲”
代表港式文革呢﹖﹖﹖

理論基礎弱﹐不如拎番去叫曾X成兩兄弟執執先喇。
看來你應該連文都未看就出斷言。
引用:
理論基礎弱﹐不如拎番去叫曾X成兩兄弟執執先喇
你出呢句話是想人身攻擊樓主, 暗示樓主是民建聯派來的打手,
你可唔可以用真材實料辯駁, 取代人身攻擊

引用:
原帖由 睇野唔準 於 2009-6-21 04:57 PM 發表

看來你應該連文都未看就出斷言。

你出呢句話是想人身攻擊樓主, 暗示樓主是民建聯派來的打手,
你可唔可以用真材實料辯駁, 取代人身攻擊
我叫樓主﹐搵個高手幫佢執執佢呀﹗﹗

我成日都話老人輩香港左派﹐唔少熟讀馬列毛﹐連
黑格爾等基礎都要理解。今日香討一批﹐真係唔知
點講。好似求其UP得就UP﹐理論我見到好弱LOL。

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-21 05:18 PM 發表

我叫樓主﹐搵個高手幫佢執執佢呀﹗﹗

我成日都話老人輩香港左派﹐唔少熟讀馬列毛﹐連
黑格爾等基礎都要理解。今日香討一批﹐真係唔知
點講。好似求其UP得就UP﹐理論我見到好弱LOL。
以斷言和不相干例證就去話人理論基礎弱, 你真得! 呢 d論調根本無需看過樓主內文都可寫得出啦!

你以挑釁為目的參加這帖的討論, 恕不奉陪了!
以低分戶口想搏死人地個高分戶口。

我示範下咩野叫理論部份﹐文革如何獨特﹕
1 由上而下.
文革係由上而下的一場革命﹐係野心家毛澤東為奪權而發動的
階級鬥爭。主要目的係鬥跨劉少奇及其團隊。而且鞏固毛澤東
的地位。
2 劃清界線﹐只有黨﹐沒有親情.
即係鼓勵子女告發父母﹐孫兒批鬥阿爺﹐學生批鬥校長。
3 中央投入資源.
無論民警軍隊﹐都係支持紅衛兵的。所以呢場革命係用國家
資源對付個人
4 不講道理﹐只係一言堂。而且係動完口動手的.
所謂港式文革﹐無論點去爭議﹐最壞情況只係街市
式的漫罵。但文革因為係中央發動﹐所以你會﹕
A無左份工
B被人抄家
C被人打一身
D少部份被殺死
E被親人出賣﹐被朋友出賣﹐你又去出賣番親人朋友

由於呢個只係一個示範﹐寫住咁多先。仲有幾點﹐有心機再寫。
樓主﹐港式文革﹐又有何獨特性呢﹖﹖
同其他地方言論不同﹐大家嘈下﹐又有咩特別可言呢﹖﹖﹖

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-21 05:36 PM 發表
我示範下咩野叫理論部份﹐文革如何獨特﹕
1 由上而下.
文革係由上而下的一場革命﹐係野心家毛澤東為奪權而發動的
階級鬥爭。主要目的係鬥跨劉少奇及其團隊。而且鞏固毛澤東
的地位。
2 劃清界線﹐只有黨﹐沒有親 ...
1樓寫得好清楚,請你不要數欖咁數其他野,自己對1樓有什麼高見就說。

引用:
原帖由 A380 於 2009-6-21 10:57 PM 發表

1樓寫得好清楚,請你不要數欖咁數其他野,自己對1樓有什麼高見就說。
我寫得好清楚﹐你指出港式文革﹐要有理論部份﹐
唔係求其舉例某某人UP過一兩句甚麼﹕
你同我收聲
就可以話呢D叫做港式文革。

你要講出港式文革與一般意見不同的嘈交的分別先得。

唔係﹐咁宋明黨爭就話港式文革﹐
西方議會制兩黨意見不合又叫港式文革。
港式文革係咩野﹐唔係話樓主舉例邊個邊個講過咩野
而來﹐而係有背景﹐有理論部份。

港女一詞﹐人地就講得清楚喇。個理論部份都叫做過得去。
今日所謂港式文革一詞﹐只係不同意見而嘈交的代名詞。
BTW﹐我都聽唔少民建聯D人講你同我收聲。
又或者今日有個民X聯支持者手指指長毛﹐叫佢係雞蟲﹐
呢D又係唔係港式文革呢﹖﹖

會唔會港式文革===歷史所有嘈交較為大聲呢﹖﹖﹖﹖

版主﹐都希望你地可以暸解何謂理論部份﹐就可以知到
咩野係事實評論﹐咩野係challenge喇。

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-22 01:36 AM 發表

我寫得好清楚﹐你指出港式文革﹐要有理論部份﹐
唔係求其舉例某某人UP過一兩句甚麼﹕
你同我收聲
就可以話呢D叫做港式文革。

你要講出港式文革與一般意見不同的嘈交的分別先得。

唔係﹐咁宋明黨爭就話港式 ...
樓主的例舉了很多, 你不看就自己求其胡說一通, 又拉去港女說, 都唔知你想講乜

港式文革是港式文革, 宋式黨爭是宋式黨爭, 你唔係只識一個程翔嘛

睇一次樓主寫乜, 才認真回樓主內文啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]