• 瀏覽: 74,967
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:12 AM 發表

唔夠你神。

你用未來未發生既事去指控人。
你和黃毓民的神神d,樓主指的是現在的香港社會風氣,你在談未來,邊有你咁遠瞻!

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:23 AM 發表

香港風氣有文革發生嗎?

文革式批鬥係指一個人會因為其言論受到生命威脅﹐無可能堅持其言論。

香港從無發生以上既事。
類似性!你明唔明?無人話中國文革exactly一樣發生在香港

請你喝杯咖啡再討論!

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:29 AM 發表

你最多只係能證明香港人惡﹐而仲只係口頭上既惡。

香港人有因為一個人既言論將其五花大綁﹐丟入河﹐或啦去勞改嗎?

事實係任何香港人仍可以自由選擇堅持發表其"異見"﹐因為香港人從來無將口頭上既惡化為 ...
其實你係唔係住在香港,你知唔知香港既事架?

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:30 AM 發表

何為類似性? 發表批評就係文革?
精神逼害,你懂唔懂?唔懂的話,去問一些有專業資格的精神科醫生!

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:37 AM 發表

社會係有批評別人既自由。

如果你EQ低﹐難以接受別人既批評﹐你絕對有權選擇唔聽﹐唔睇以D批評。

一個人絕對有自由迴避D批評﹐所以同文革根本就唔同。
社會係有批評別人既自由,我批評時弊。

如果你EQ低﹐難以接受別人既批評你的信仰﹐你絕對有權選擇唔聽﹐唔睇呢D批評,但我還是要批評時弊。

你絕對有自由迴避D批評﹐但現今的香港文革式風氣絕對不可長。

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:54 AM 發表

首先現今法律係唔容許文革發生。

你亦唔能夠證明文革會發生﹐所以點解我要提出證據去否定呢?
港式文革已發生,樓主亦已舉證,你想講乜?

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 11:58 AM 發表

我唔覺得你作出批評係錯﹐亦唔覺得你作出批評就等如文革。

所以我唔會迴避。

你所講既香港文革﹐同真正既文革係完全兩回事。
你都仲唔明乜叫做類比性,無歷史會一模一樣的,你要在我這邊學會一些實用性的知識啊呀!

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 12:01 PM 發表

何謂港式文革?

樓主只係證明社會有人好惡﹐有人喜歡批評別人﹐但係甘唔代表文革。

所謂文革指控﹐其實只係誇張失事既指控。
港式文革在1樓有介紹,你若不明,看第二次,再看不明,看第三次,再是看不明,不用看,因你永遠不會明白。

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-6-12 12:03 PM 發表

但你以家你將批評講成為文革。 唔單只唔類似﹐仲完全係兩回事。
你唔明唔代表其他人唔明;你唔明,香港有人會明,你明唔明白?

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-6-17 12:19 PM 發表

又有文革精神範例了
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9923930&extra=page=1
香港真係越來越弱智化的城市
看事只有二分法, 傳媒文棍一揮捧, 紅衛兵就促促到位.

港式紅衛兵嘗試破壞劉迺強網頁

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090617&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=12886287&cat_id=45&coln_id=20

劉迺強警告網友勿再生事,「請勿嘗試破壞此網頁!所有破壞行為我們均以紀錄 IP,並交由警方
處理」。

引用:
原帖由 amadrid 於 2009-6-17 06:02 PM 發表

佢邊句話香港網民
我在以下一帖覆左你

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9923651&extra=page=1&page=16 #230

吳教主 :「我無法證實,香港有沒有這類五毛黨,如果有,以香港的生活水平,價錢應該高得多。」

吳志森好鬼鼠咁出左思想指導給香港紅衛兵

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-6-22 05:33 PM 發表

「港式文革精神」其一特徵, 亦是「顛倒黑白」,例如 政棍劉慧卿, 先將陳的一句「有問題」扭曲為「有d問題」;

陳一諤被卑鄙「民間電台」民主鬥士欺騙, 講大話是美國電台訪問, 又呃人未開咪, 呢d卑鄙手段, 港式文革精英竟然認為無問題!  不去批判卑鄙手段, 反而去批鬥「受害者」;

司徒主席話陳一諤係無良心、吳主席話係5毛黨, 就係架喇

語錄一出, 不得異意, 立即發動傳媒機器告誡指示批鬥內容、動員香港文革精神, 極力的進行各式各樣的批鬥!

「港式文革精神」與「毛主席的文化大革命」, 簡直係如出一徹呀

陳一諤講的民主紅衛兵, 正好又在其後被香港的有毒傳媒 一窩蜂的「扭曲言論」、「無證無據標籤為中聯辦人」之下, 發動香港紅衛兵以極盡的侮辱、攻擊下, 被批鬥至下台為止

亦即所謂, 果頭講完, 果頭即刻證明比你睇「香港紅衛兵」的「文革精神」的利害之處喇.
對一個非政治人物的 20歲青年尚且如此, 這幫港式文革掌舵人是毫無人格可言。

劉慧卿的處心積慮竄改陳一諤言論, 不顧身段的蝦一個細路, 卑鄙無恥。

跟手再有泛民革兵領袖李卓人、張文光、司徒華、何俊仁給眾紅衛兵指示, 把歪理當真理傳播開去。

爛果這份「黨喉舌」、日月報這份隱形喉舌把領袖的話廣傳, 「黨書記」吳志森這港台咪霸又開始發功, 再在港台的「頭條新聞」、「議事論事」搞大 d, 當然亦借助大紀元、新唐人電視台, 非法的民x電台, 集體的批鬥陳一諤。

紅衛兵亦跟之起鬨在 youtube、各大小討論區、博客、facebook「圍剿」陳一諤, 人身攻擊陳一諤。

隨之而來的是藏獨妹陳姣文發動大字報攻勢, 要把陳一諤的「公職」撤銷。

以上的一切行為, 實和公開批鬥無異, 把陳一諤放在公眾面前, 要他受盡凌辱、受盡歧視, 使他受到疏遠, 這和 40年前的文革無乜大分別!  

陳一諤原本沒問題的話, 一下子被竄改, 再用傳媒機器大肆把假訊息散播開去, 一下子, 他被標籤成無血性、無人性、冷血無恥的人, 這是一種非常嚴重的精神逼害, 受不住的人真的會自殺的。當年的文革便有很多人受不住批鬥自殺。

說話是可殺人的, 我奉勸各位網上紅衛兵適可而止, 不要不假思考的全盤聽從香港文革黨的話, 不要對一些無辜的人加以精神逼害, 阮鈴玉也是被說話所殺的。

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-22 08:00 PM 發表

樓主﹐學你咁樣相比。
大部份唔同意見的社會爭拗﹐都可以比到架。

你試下同菲律賓黃絲帶行動相比。一樣比較起相似之處。
可唔可以話菲律賓叫港式文革呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
又或者羅馬尼亞推翻壽西思古﹐又 ...
其實你講咁多不相干例證係無助你擊破樓主論點和論證的。

你這樣做根本淡化唔到現存的不良風氣 - 「港式文化大革命」之批鬥篇

要測試你說話是否中肯, 是否言不由衷? 請你直接回答以下三條問題 :

1. 司徒華以下呢翻話是否謊言?

http://news.boxun.com/news/gb/china/2003/05/200305311143.shtml
司徒華:中國政府時時刻刻都在講大話,特別是對於這類血腥的事件,它更加要掩蓋。

而中國政府從來都不敢否認,其實它說沒有死人,更加證明它害怕這件血腥鎮壓事件讓人知道、讓人記住。

2. 支聯會說的天安門廣場大屠殺 3000學生是否謊言?

3. 六四有無發生民眾大暴動?

引用:
原帖由 keegan009 於 2009-6-22 08:39 PM 發表

點樣不相干呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
同你唔同意見就話不相干。
呢點係唔係樓主所謂港式文革。

會唔會你又港式文革﹐我又港式文革呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖

呢個帖﹐真係分唔到咩野叫港式文革。
我就見到樓主同一班人批鬥緊 ...
講 A你就講去 B; 講 B時, 你又跳去 C; 講 C啦, 你又條去 B
又不答問題 ! 問你阿 A有無強姦, 你就永遠答阿 B好似非禮喎! 點討論啊?

#312 我亦將我對港式文革一例舉出了, 你自己詳細睇。

點解你成日不直答問題? 你可唔可以先答以下問題? 因這政治氣候的產生大部份是基於六四, 請先解答以下問題 :

要測試你說話是否中肯, 是否言不由衷? 請你直接回答以下三條問題 :

1. 司徒華以下呢翻話是否謊言?

http://news.boxun.com/news/gb/china/2003/05/200305311143.shtml
司徒華:中國政府時時刻刻都在講大話,特別是對於這類血腥的事件,它更加要掩蓋。

而中國政府從來都不敢否認,其實它說沒有死人,更加證明它害怕這件血腥鎮壓事件讓人知道、讓人記住。

2. 支聯會說的天安門廣場大屠殺 3000學生是否謊言?

3. 六四有無發生民眾大暴動?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]