• 瀏覽: 13,156
  • 回覆: 567
引用:
原帖由 purpletang 於 2009-6-11 05:57 PM 發表

我都話係咪一定會選左個農民出黎, 農民就一定做得吾好? 吾可以有一個能管理國家的農民嗎?學歷低一定唔掂?佢身邊可以有好多有學歷既人幫佢, 如果真係唔掂, 下次咪唔好選佢 ...
既然係咁, 是否會出現農民在未充分了解下, 被人幫佢分析, 然後去投票? 假如幫佢既人也有既定立場或利益衝突存在的話, 那與「煽動式投票」何異?

這樣的話, 對中國前途有何好處?

中國農民有6億啊, 差不多佔中國一半人口啊, 亦是美國的一倍人口啊, 投票力量可不簡單喎

為何樓上的功夫網友, 不作答這理性問題呢? 不是前帖見到大力推薦中國應行民主的嗎?

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-6-11 06:12 PM 發表

既然係咁, 是否會出現農民在未充分了解下, 被人幫佢分析, 然後去投票? 假如幫佢既人也有既定立場或利益衝突存在的話, 那與「煽動式投票」何異?

中國農民有6億啊, 差不多佔 ...
你又假設農民一定唔識分析事情, 會唔會武斷左d? 係咪要等中國冇哂農民先可行民主制度?

農民等如冇腦?農民就冇投票權?農民就唔係人?讀得書多就唔會比人煽動?讀得書少就實蠢?其實係邊位有既定立塲呢?不用插我,答左樓上#302位師兄個問題先啦!

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 09:04 AM 發表

起碼要農民比例少好多!!!
即系幾多? 淨番5000個農民? 2億?

20萬港人在 6月 4日燭光集會展現良心

乜維園可以容納20萬人咁多咩

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 09:48 AM 發表

我唔係專家, 呢個我唔識,
但一定唔係而家可以推行民主
你話自己唔識, 但又可以肯定依家唔可以推行民主, 你都好有見識, 好有文化,,好識分析...你係咪想用自己做實例去證明香港都唔應該有普選!!!

引用:
原帖由 sscyhk 於 2009-6-12 09:47 AM 發表
20萬港人在 6月 4日燭光集會展現良心

乜維園可以容納20萬人咁多咩
我諗好難答你維園可以容納多少人, 疏d密d都可以好唔同..大家都系靠估

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 10:03 AM 發表

你認為 6億農民 多定少呀???  專家  
對於我來說, 農民的多少跟本和應唔應該有民主拉不上關係, 是你覺得有關係, 所以你自己對這個問題要有一個答案,  唉!你的理解分析能力..真系...那有資格批評農民冇見識

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 10:03 AM 發表

你認為 6億農民 多定少呀???  專家  
點呀? 唔識回我呀, 記住, 做人要多思考, 做事要對得住自己, 唔系就好似民 賤聯班奴才咁, 人唔似人, 鬼唔似鬼

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-6-11 06:12 PM 發表

中國農民有6億啊, 差不多佔 ...
有冇片証明呀 !

引用:
原帖由 2008 於 2009-6-11 05:10 PM 發表

如果那香港政黨以服務美國為主,這政黨你認為它有資格去代表香港人嗎?
有咩, 學你個工友咁, post 條片俾大家評吓理囉.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]