• 瀏覽: 13,155
  • 回覆: 567
引用:
原帖由 purpletang 於 2009-6-11 05:19 PM 發表

冇人叫你聽完個口號就去信架, 你要去清楚study佢地不同的政綱
Purple兄, 唔好難為佢地啦, 佢地呢排都好辛苦. 況且, study要用腦㗎.

引用:
原帖由 2008 於 2009-6-11 04:27 PM 發表

你唔好亂認同志 我唔係同志!

你要做同志係你既事,我係香港係獨立個體!
你係長駐香港嘅打工仔

引用:
原帖由 mkho 於 2009-6-11 02:28 PM 發表
物你系民主人仕?失覺晒。原來你有研究過物野系民主。不過我真的無研究過土共論就真。
BUT BORN TO BE

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 02:43 PM 發表

農民當然有權民主啦
但冇見識, 冇文化嘅農民何會選出一個好政府呀

民主係一步一步而上, 唔係你話要就要
明唔明?
記住多思考呀!!!
陶才子時時掛在口邊, 中國係小農國家. 等d小農變哂大農, 就可以享受民主啦.

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 02:43 PM 發表

農民當然有權民主啦

明唔明?
記住多思考呀!!!
大家睇番你出既post就知道你唔見得有乜分析能力...
"冇見識, 冇文化嘅農民何會選出一個好政府", 呢句說話我諗中共都唔敢大聲咁講, 我唔太同意農民一定冇見識, 冇判斷能力, 就算真係當d農民真係好似你咁冇分析能力, 佢地都有權選佢地想要既政府,選出的政府做得唔好, 大家冇得怨, 下次咪唔再選佢地囉, 明唔明?

民主應該點樣一步一步而上? 以大陸目前形勢, 你認為大陸應該行出邊一步? 睇你既資質, 都只系識話"我唔識, 但我肯定依家唔應該推行民主"! 簡直不知所謂

引用:
原帖由 Oemee 於 2009-6-12 02:41 PM 發表
Purple兄, 唔好難為佢地啦, 佢地呢排都好辛苦. 況且, study要用腦㗎.
同意.同意

引用:
原帖由 dannyjai 於 2009-6-12 03:04 PM 發表

陶才子時時掛在口邊, 中國係小農國家. 等d小農變哂大農, 就可以享受民主啦.
在下不才, 請問點叫做小農,點叫做大農?

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 03:29 PM 發表

你真好笑!!!
冇文化, 冇見識, 冇學識嘅點選都唔會好得去邊!!!
你就已個人權力行先, 我就已國家穩定行先!
中國有6億農民呀!!一係唔比佢地有權選!!
印度有板比你睇, 行左幾十年民主, 給果都係貪污嚴重,賄 ...
邊個搞笑, 等其他readers 判斷啦

人地做得唔好, 我地就唔去做..這是什么道理..
什么國家穩定行先?你又想講乜廢話, 北韓國家穩唔穩定呀..
"中國有6億農民呀!!一係唔比佢地有權選" 我覺得呢d真糸唔系人講既說話!
我去認識大陸? 我糸上面做生意架!
講貪污邊度嚴重得過中國? 比你見到既只係冰山一角, 醒下啦, on 下 on下

引用:
原帖由 purpletang 於 2009-6-12 03:12 PM 發表

大家睇番你出既post就知道你唔見得有乜分析能力...
"冇見識, 冇文化嘅農民何會選出一個好政府", 呢句說話我諗中共都唔敢大聲咁講, 我唔太同意農民一定冇見識, 冇判斷能 ...
依家係一步都唔俾你行, 情況如香港嘅普選, 基本法寫得好清楚, 結果又點, 諸多籍口, 盡量拖延. 成義日話未成熟至可以有普選, 學古生話齋, 俾証據嚟睇吓有幾唔我熟呢 ? 功夫師兄講咗民主即係"人民去當家作主", 每個人都有選舉嘅權利去選出一班以民意民心為依據嘅人去帶領國家發展, 唔好成日係度轉移視綫, 斷章取義講D農民如何如何, 務農不等如無知識, 做人還是不要太2008.

[quote]原帖由 Kelvin80030 於 2009-6-12 09:03 AM 發表

大陸好多都係, 你自己去了解下!!!
冇文化, 冇見識, 人云亦云!!! [/quote1.何謂冇文化見識?這是相對而主觀的。正如相對而主觀地,我覺得閣下比大陸農民更人云亦云一樣,這都不是客觀事實吧?!
2.退一萬步,好!就當好多農民冇文化冇見識,那就不用給他們人權?民權?投票權?假如有一日有人將閣下或閣下之家人主觀地分級為下等賤民,剝奪閣下及閣下家人之應有權利那又如何?這是徹頭徹尾的歧視!階級歧視!將人分等級!
3.不應在數字和比例上兜圈做文章,這是沒意義的,因為永遠沒有人知道這百分比和平衡點的,所以如果你不知,亦不肯定,便不能以此為論點。
4.如何肯定和保証有文化見識的人選出來的會是好政府?

引用:

農民當然有權民主啦

明唔明?
記住多思考呀!!!
思考?農民=冇見識冇文化=冇見識文化選唔到好政府??????????????????????????????????????????????????????????????????????????? 仲有如你同意農民當然有權民主,咁即係點呀?你以前提出的咪即係癈話?

引用:
原帖由 purpletang 於 2009-6-12 03:16 PM 發表

在下不才, 請問點叫做小農,點叫做大農?
雖然我唔同意(某部份)但都姑且試試解釋陶生意思
大農係指大戶,即有錢人,陶生意思係民主係有錢人玩意.輪唔到d死窮鬼玩.
就如泰國咁, 就算窮農選出他信, d 有錢人都有辦法整走佢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]