• 瀏覽: 13,150
  • 回覆: 567
想不到去頓飯回來後就跳了幾頁。

第一,民主的廣泛定義是人民當家作主。還記得孫中山,共產黨立國時都強調這一點。那請問你知不知道五星旗的星代表什麼?奇怪,為什麼你認為農民就不能當家作主呢?還請仔細看一看立國黨章吧? 難道,你認為中國不配有民主?是不是要中央修改黨章呢?還請你熟讀及了解「中華人民共和國」的定義吧。

第二,....

我想再跟你說下去,可能太深了。不如你先熟讀黨章才說吧!

引用:
原帖由 2008 於 2009-6-11 02:55 PM 發表

中國的國名幾時開始叫的?

政權覆亡時的整合期平均要死幾多人?
簡單而言在共產黨奪取政權之前 到現在

引用:
原帖由 blackkh 於 2009-6-11 02:57 PM 發表

簡單而言在共產黨奪取政權之前 到現在
國民黨點解會爛到被奪去政權的?它不是行三民主義嗎?

引用:
原帖由 warrenbuffet 於 2009-6-11 02:52 PM 發表

以我嘅 準則 我會答你係!   乜你成日expect 人答你而你又唔答人哋問題   獨裁咪獨裁law....... nothing wrong with that....... 係都要加民主嚟做packaging
哦!咁即係你唔support 温總, 你支持獨裁, 明白!! 失敬!

引用:
原帖由 kung_fu 於 2009-6-11 02:56 PM 發表

想不到去頓飯回來後就跳了幾頁。

第一,民主的廣泛定義是人民當家作主。還記得孫中山,共產黨立國時都強調這一點。那請問你知不知道五星旗的星代表什麼?奇怪,為什麼你認為農民就不能當家作主呢?還請仔細看一看 ...
又再一次想用漂亮口號搞革命?國民黨如是,共產黨如是,推銷冒牌美式民主如是?

你估班大陸人仲信唔信?

引用:
原帖由 2008 於 2009-6-11 02:58 PM 發表

國民黨點解會爛到被奪去政權的?它不是行三民主義嗎?
所以政權交替是必然的事,毛澤東亦說,(共產黨在歷史中產生,亦會在歷中消失)毛澤東思想萬歲1969年版 沒有不變之政權

我唔多欣賞陳太,希望佢自我增值.

引用:
原帖由 billchan4hk 於 2009-6-11 02:52 PM 發表

鬼佬民主唔理先,香港都有好多種民主,丐幫暴力共産式?白鴿黨老美嫡傳式?公文袋藍血精英式?網民唔理識唔識插咗就認叻式?豐儉由人.
即係點? 冇一種式適合?

引用:
原帖由 warrenbuffet 於 2009-6-11 03:02 PM 發表

question again?  Jesus...... No, I don't support both of them....... so bloody what?  there is only the so-called 民主 or 共產? you are bloody shallow!
哦!我shallow!你支持獨裁!我欽敬你

引用:
原帖由 BILLY5376 於 2009-6-11 03:05 PM 發表

口號就一定係咁叫架嘞,唔係揾鬼人投票咩
幫手叫口號班人竟然唔知自己係支持緊怎樣的民主

引用:
原帖由 2008 於 2009-6-11 02:52 PM 發表

我想聽聽你這簡體字人對民主的看法嘛
"中國既事關你鬼事", 你自己講..我唔想浪費時間

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]