• 瀏覽: 3,121
  • 回覆: 51
小弟炒開股票, 呢區乃初哥, 早排青島多國海軍閱兵, 實在對俄國過艘"航母殺手"印象難忘, 特別係過8座SS-N-12, 一睇就知唔野少, 不過如果要以一敵美國整個航母戰鬥群又好似有d匪夷所思(如果有兩至三艘, 我諗美航母群唔全滅都重創), 其實又真係有無擊沈航母既戰績呢? 所以想聽下呢區資深版友既意見, 附上國內新華網瓦艦多圖同一d資料及個人意見

俄羅斯“瓦良格(EAPAR)”號導彈巡洋艦
“瓦良格”號導彈巡洋艦,是俄羅斯“光榮級”巡洋艦的第三艘。俄羅斯太平洋艦隊的旗艦,素有“航母殺手”的美稱

排水量11500噸
艦長186.4米
艦寬20.8米
吃水8.4米

裝備有8座SS-N-12艦艦導彈發射裝置、8座SA-N-6艦空導彈垂直髮射裝置、2座雙聯裝艦空導彈裝置,還有6座30毫米六管艦炮(炮彈48000發)、一座130毫米雙聯裝艦炮(600發炮彈),2座五聯裝魚雷發射管等。此外,還配備先進的三坐標雷達系統,可搭載1架卡-27直升機。

8座雙聯裝SS-N-12型艦艦導彈發射裝置
個人意見 : 主力武器威力無容致疑, 但小弟愚見8座共16支導彈應該射哂就補充唔到(起碼戰鬥中唔可能reload)

電子戰設備

“頂罩”火控雷達,J波段,用於控制SA-N-6型艦空導彈。

艦艉艦名

最後附上一個有關另一艘光榮級巡洋艦莫斯科號既post
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8839191&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1

有無咁易企定定比你射

佢未將D導彈之前就已經落左海畏魚(死喇,個畏未點寫架 )

SS-N-12型艦艦導彈 是超音速

超音速在加飽和..美國整個航母戰鬥群點都要食幾枝導彈

引用:
原帖由 qqadam28 於 2009-6-5 08:53 PM 發表
SS-N-12型艦艦導彈 是超音速

超音速在加飽和..美國整個航母戰鬥群點都要食幾枝導彈
低對方有空優,
美佬打唔過都可以全速走人

美國艦載機既航程過千公里,加埋預警機,想點玩都得。。。

大家忘記航母艦上有飛機,雷達一照到唔多妥仲會等共家產出手先.

引用:
原帖由 黑魔君 於 2009-6-5 06:49 PM 發表
佢未將D導彈之前就已經落左海畏魚(死喇,個畏未點寫架 )
喂字係口田一女

我之前初睇佢都覺得佢好勁~
唔知打起上泥係咪都係好勁呢

引用:
原帖由 alex19782003 於 2009-6-5 05:05 PM 發表
... 8座雙聯裝SS-N-12型艦艦導彈發射裝置
個人意見 : 主力武器威力無容致疑, 但小弟愚見8座共16支導彈應該射哂就補充唔到(起碼戰鬥中唔可能reload) ...
射失左, 點算 !!! 敢樣咪要即刻

論攻力當然唔差,如果真係中左真係唔講得笑,不過對於俄軍黎講點發現美軍戰鬥群已經係問題,更唔好講點樣保持引導,加上就算佢計佢最大射程550公里比起戰鬥群既打擊距離仲差好遠,重要既係佢既主要戰力ss-n-12已經係早期既武器,彈道呆板,係80年代美國已經可以反制佢

不過而定叫得巡洋艦的真係無邊幾款

所指既"航母殺手"其實係指佢既導彈好勁,如果美軍航母比佢射中的確係會重創

但事實上根本就無可能,呢隻野既雷達未發現美軍航母時,人地美軍航母戰鬥群在遠處已經發現你,從而向你作出攻擊了

其實用幾隻艦同人地海空都有的部隊比,
跟本唔公平
如果大家都有空母點睇

我睇過 一d 軍事雜誌 話  蘇聯d 水面艦艇 其實只係用黎引開 美軍注意力
主要係以 潛艇 對付 美國航母戰鬥群

我想問係蘇聯係咪真係諗住以呢種戰略對付美國?

引用:
原帖由 新殲 於 2009-6-6 12:49 AM 發表
其實用幾隻艦同人地海空都有的部隊比,
跟本唔公平
如果大家都有空母點睇
咁可能都唔會太好...
事關ussr放既資源主要係艦對艦
航母同防空既發展相對地冇咁好

而且ussr既艦比較岩單打獨鬥 , 打艦隊戰就同佢發展時既方針有異 , 到頭來好可能冇著數...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]