• 瀏覽: 20,722
  • 回覆: 812
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 keith2006 於 2009-5-27 02:33 PM 發表

佢哋一來護主心切,驚共產黨唔寵幸佢哋;二來都要搵食架,五毛一個帖,只要搞興個場,每人一日帖一兩千個,都夠去叫雞。   
睇黎叫鷄黨都收咗唔少美金先有本錢上大6玩

引用:
原帖由 明德·格物II 於 2009-5-27 02:53 PM 發表

使你做咩?大陸大把人知道六四真相啦
唔係喎,我上大陸果時一打六四平暴咩都search唔到喎,
你所講的真相係邊個灌輸比大陸人架 ?

樓主呢d人才,我覺得好應該從平民角度去貢獻一下大陸,
唔好淨係得官方口徑麻,
反正樓主d資料同中共果d都無衝突,
點解唔係大陸整番個網站廣傳呢d民間真相呢 ?
係香港討論區出文真係浪費左佢

引用:
原帖由 專呃蝦條 於 2009-5-27 02:41 PM 發表

有討論當然係好事啦,
最好同大陸人一齊公開討論就最好,
反正樓主支持六四平暴,
點解唔係大陸整番個專題討論六四既網站呢 ?

我覺得係香港討論區出文係浪費左佢一表人才
大6確實需要開放敏感話題公開討論,但係大6人對六四既認識肯定比港人深刻,講到尾亂既都係大6社會,死既都係大6人。

引用:
原帖由 明德·格物II 於 2009-5-27 02:53 PM 發表

使你做咩?大陸大把人知道六四真相啦
大陸d人只係俾中共搞到懵然不知~

引用:
原帖由 billchan4hk 於 2009-5-27 03:01 PM 發表

大6確實需要開放敏感話題公開討論,但係大6人對六四既認識肯定比港人深刻,講到尾亂既都係大6社會,死既都係大6人。
有邏輯問題

既然你都覺得大陸對敏感話題的公開討論不足夠,
咁何來你又咁肯定大陸人對六四既客觀認識比港人深刻呢 ?

你最後果兩句分句同客觀認識無關,最多只係能夠證明大陸人對六四的主觀感情比香港人深刻姐...

舉個例,
北韓係資訊唔自由既地方,
關係早前核試的客觀認識,可能身在資訊相對自由的香港人,
會比北韓當地只接受官方一言堂傳媒灌輸的北韓人清楚
當然,主觀感情方面就梗係北韓當地人深刻好多啦

誰要向港人道歉呢?

我看是不必了. 選擇偏聽是自己的責任, 誰叫你信大話精呢?

以後要小心!

引用:
原帖由 游鯤 於 2009-5-27 03:28 PM 發表

誰要向港人道歉呢?

我看是不必了. 選擇偏聽是自己的責任, 誰叫你信大話精呢?

以後要小心!
中共應該向死難者道歉

引用:
原帖由 專呃蝦條 於 2009-5-27 03:20 PM 發表

有邏輯問題

你最後果兩句分句同客觀認識無關,最多只係能夠證明大陸人對六四的主觀感情比香港人 ...
他的意思可能是理性認識來自深刻反思而不是來自公開討論.

既然此次事件是發生在北京, 當地老百姓對發生過的事會自行思考, 不必港人去指導.

不要小看內地人呀.

樓主立場清晰,兩邊都唔幫,POST資料上來供參考,信不信由你.....但竟然被漫罵圍攻圍插,香港是否言論自由己死?是否要行大陸那套打壓言論呢........
說別人是歪理,在沒有真相下,自己所講的又是否真理.......
正如樓主所講,只有公開真相,才是最理性批判.....
口號應改為[公開六四真相]...然後追究責任......

引用:
原帖由 游鯤 於 2009-5-27 03:34 PM 發表

他的意思可能是理性認識來自深刻反思而不是來自公開討論.

既然此次事件是發生在北京, 當地老百姓對發生過的事會自行思考, 不必港人去指導.

不要小看內地人呀.
沒有公開資訊作基礎,如何通過深刻反思來達至理性認識  ??
在片面壟制下所存在的所謂理性認識,
唯一作用不過是為官方口徑作搖旗吶喊吧

所以我極度贊成樓主在大陸廣開討論區,公開他有關六四平暴的獨到資料,
我相信開明中共一定不會打壓這類理性而且政治正確的中立資訊

樓主在大陸發放支持六四平暴資訊時考慮一下公開姓名,隨時在中共官運亨通,
何樂不為 ?

引用:
原帖由 專呃蝦條 於 2009-5-27 03:20 PM 發表

有邏輯問題

你最後果兩句分句同客觀認識無關,最多只係能夠證明大陸人對六四的主觀感情比香港人 ...
我識得唔少北京人,對六四睇法絕對唔會好似香港咁偏激,佢地會係全球政治大環境下黎睇問題,分析和反思非常有深度、有建設性。

一片好心想向中國人民宣揚六四中立資訊,
我copy左樓主呢稱偉大傑作,
想係百度發表

點知--
        發貼失敗
請不要發表含有不適當內容的留言
請不要發表廣告貼

點解中共對自己有利的支持六四平暴言論都要封鎖呢 ?
真係唔明

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]