• 瀏覽: 20,709
  • 回覆: 812
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 keegan009 於 2009-5-27 11:04 AM 發表

大陸除左有武力之外﹐有咩能力要台灣人心歸順呢﹖﹖

平均國民收入較高﹖﹖
司法制度較完善﹖﹖
台灣可以接受沒有普選﹐自己人選自己人或者
欽點咩﹖﹖﹖

問下台灣人喇﹗﹗
呢帖唔講台灣, 只略覆某些裝無知人 !

你認為點平反六四? 係話無暴動發生過? 無搶過軍人武器? 話無教人做燃燒彈, 話無當街派過武器? 話李卓人無派錢給示威者? 話趙紫陽無通水? 話唔係反對趙紫陽治國無方, 通脹高企? 話唔係反對趙紫陽倒賣家電?

引用:
原帖由 大司馬 於 2009-5-27 11:12 AM 發表

呢帖唔講台灣, 只略覆某些裝無知人 !

你認為點平反六四? 係話無暴動發生過? 無搶過軍人武器? 話無教人做燃燒彈, 話無當街派過武器? 話李卓人無派錢給示威者? 話趙紫陽無通水? 話唔係反對趙紫陽治國無方, 通脹高 ...
中共唔道歉,即係代表佢唔認為自己有做錯,
咁仲講咩平反呀
好快64只會變成一件冇意義既事~~
有人目標達成囉~~

引用:
原帖由 KoC1126 於 2009-5-27 11:22 AM 發表

中共唔道歉,即係代表佢唔認為自己有做錯,
咁仲講咩平反呀
好快64只會變成一件冇意義既事~~
有人目標達成囉~~

根本雙方都有錯,除左右派之要道歉,左派都要

厭惡左派那些像官方式的言論,根本就係完全推卸責任的做法
厭惡右派又一直以為自己完全是對,到而家當時6.4爆發,他們都要負上責任

樓主發貼,無人嘗試反駁樓主的論點,只見有人嘗試抹黑樓主

懷疑他的身份、他的目的

如此辯論質素,使我感到悲哀

跟文革的紅衛兵一樣

跟泛民文棍批判陳一諤一樣

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2009-5-27 11:28 AM 發表

根本雙方都有錯,除左右派之要道歉,左派都要

厭惡左派那些像官方式的言論,根本就係完全推卸責任的做法
亦厭惡右派又一直以為自己完全是對,到而家當時6.4爆發,他們都要負上責任
左派的錯是出在黨爭,  鄧小平放手俾趙紫陽搞, 點知搞 PAT屎出來, 搞到黨腐敗, 通脹 20% 趙紫陽用文革方式騎劫民運, 想力保自己光緒皇帝之位,

所以日本仔都振振有詞今日之為經濟強國全因當年侵略中國有理要我道歉更不適合!

引用:
原帖由 ManWok 於 2009-5-27 11:46 AM 發表
所以日本仔都振振有詞今日之為經濟強國全因當年侵略中國有理要我道歉更不適合!
日本的案件審晒, 完結了, 你仲想做乜?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2009-5-27 11:33 AM 發表
樓主發貼,無人嘗試反駁樓主的論點,只見有人嘗試抹黑樓主

懷疑他的身份、他的目的

如此辯論質素,使我感到悲哀

跟文革的紅衛兵一樣

跟泛民文棍批判陳一諤一樣
樓主的論點有根有據, 真係比較難反駁, 搵泛淫重炮手文棍吳志森都無辦法對論點反駁。

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-27 07:01 AM 發表

趙紫陽/ 鄧小平在六四初期時, 係人民反貪的對象, 趙紫陽識借學運將自己劣勢扭轉, 將矛頭轉向鄧小平一個人身上

趙紫陽在這期間, 不斷攏略軍隊支持, 可惜只能爭取6個軍區, 人地鄧小平有廿幾個軍區呀, 當然失勢喇, 要打過都發生內戰的話, 趙紫陽都無贏面喇下話  (柴玲透露軍區資料在: 六四事件概略:  http://hk.myblog.yahoo.com/standfortruth8964/article?mid=126)

我認為學生領袖只係高級政治棋子, 負責號召低b學生平民支持, 柴玲當然清楚軍局形勢喇, 咪對美國記者爆響口囉

普通學生平民, 更是低級政治棋子, 被蒙蔽著負責送條命比佢地
柴玲是通過閻明復、嚴家其、陳子明、鮑彤和趙紫陽聯繫的。

支聯會要為今年六四燭光晚會,叩謝樓主勞苦瞓身的大力宣傳!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]