• 瀏覽: 2,996
  • 回覆: 15
自己人?競爭對手?

不過睇得國內討論區多既就知道,永遠響度臭罵香港,但係又唔了解香港既,係北方人
加上而家來向頻繁,同聲同氣,我見到廣東人同香港人係一家人

大家點睇?

如果父母祖宗都係廣東人,而香港只是被英國統治後分拆出來的一種文化,現在回歸後,香港人仍然因為幾代被思想侵食而產生獨有文化.所以遺留落的所謂香港特色遲早被同化,反撲歸真

引用:
原帖由 pk572 於 2009-5-16 11:52 發表
自己人?競爭對手?

不過睇得國內討論區多既就知道,永遠響度臭罵香港,但係又唔了解香港既,係北方人
加上而家來向頻繁,同聲同氣,見到廣東人香港人一家人

大家點睇?
       是否一家人,
       我就無眼睇,
       不過,我就覺得同是中國人。

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2009-5-17 09:37 AM 發表

是否一家人,
       我就無眼睇,
       不過,我就覺得同是中國人。
無眼睇?
即係點解?關係好差?

香港人是進化的廣東人。因爲同文同祖。

但香港人不吃貓和猓子李!

在內地人眼中, 廣東人和香港人都是“南蠻”,女人長得難看,男人個子矮。

最讓人喜歡的人,公認江南人士(除上海人外)。優雅、有文化氣質,生性溫和,待人友善,且懂規矩。現在又比珠三角的有錢。

引用:
原帖由 roy731 於 2009-5-17 11:19 AM 發表
現在又比珠三角的有錢。
我唔知你曲線定認真
不過呢一點我一定唔同意

香港人=廣東族裔人後代+中國其他地方人+南亞裔人後代+其他少數族裔人後代

當中以廣東族裔人既後代佔多數,形成香港主流文化,並滲入其他外來文化。所以廣東人係咪同香港人一家親?唔可話係100%係,如果用堂兄弟會似D,好似廣東係住係中國既堂兄,而香港就係住係外國既堂弟,雖然血緣、語言相近,但思想、文化、價值觀就差得遠。

只係睇早餐文化就知道,香港人愛食麵包、通粉、米粉,飲奶茶、咖啡、好立克,呢D係普遍廣東人都唔會食,就算食都係港式茶餐廳食。

回歸後香港人同廣東人既差別縮少,未必係香港人大陸化,可以話係廣東人進步左、開放左,但兩地人民始終唔同,係粵港有別。

何必要咁分呢........

不遭人忌是庸材嘛,隊幾下,有咩所謂。

引用:
原帖由 pk572 於 2009-5-16 11:52 AM 發表
自己人?競爭對手?

加上而家來向頻繁,同聲同氣,我見到廣東人同香港人係一家人

大家點睇?
自己人?競爭對手?
任何國家的地區都會發生,其實樓主想表達怎麼?

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2009-5-17 09:37 AM 發表

是否一家人,
       我就無眼睇,
       不過,我就覺得同是中國人
係班北佬眼中廣東係南蠻﹐廣東話係鳥語﹗

係班北佬眼中﹐講普通話﹐食餃子大蒜﹐睇CCTV既春晚﹐先係中國人

引用:
原帖由 dillhe 於 2009-5-21 07:27 PM 發表

係班北佬眼中廣東係南蠻﹐廣東話係鳥語﹗

係班北佬眼中﹐講普通話﹐食餃子大蒜﹐睇CCTV既春晚﹐先係中國人﹗
當南方人同佢地講南方話,佢地就會話:「不要說這些了,講中文吧~~!」
我會同佢講:「中文不只是普通話~~」

廣東人有少數喜歡冒充香港人,我遇到過幾個了

引用:
原帖由 chnw 於 2009-5-22 10:09 AM 發表
廣東人有少數喜歡冒充香港人,我遇到過幾個了
想不到今天還有這種人…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]