• 瀏覽: 23,587
  • 回覆: 39
不過剛剛睇咗候德建講用謊言對付謊言...(大意)既評論,
我都有啲感受.....

當年既學生領袖,
如果唔係有心講大話,
係被誤導,
今日如果肯出嚟承認,
我覺得鑑於當年情況混亂,
應該好多人會原諒佢哋的,
但如果真係就咁迴避咗,
實在係公信力大減.....
我都真係好無奈.......

至於陳一諤同學,
我就越睇越覺佢慘........
就咁睇我暫時見到啲料,
我覺得佢真係冇錯的,
佢既言論本身其實冇問題,
係啲人激動咗.......

引用:
原帖由 -碌柚 於 2009-5-9 07:36 PM 發表

維基既可信性唔高...呢點係人都知...
但係片唔會假既...
墨西哥出動坦克,裝甲車,軍隊去鎮壓學生..係實實在在存在...
美國cia向墨西哥提供武器..係03年檔案解密之中既文件透露..

至於點解要講呢單野...係因 ...
哦....咁我明白,唔該......

的確好多人以為中共鏔壓自己人係世上僅有.....八九年當年尤其係咁.....後來先至陸續發現其實呢啲事絕非罕見.....

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 08:03 PM 發表

[轉貼]

血淋淋的民主:美國曾23次動用軍隊鎮壓平民

美國,似乎在某些國人眼裡是美好的代名詞了!

以下是真實的資料,美國的民主,自由,人權到底是個什麼東西,我希望你有膽量看完,得出結論! ...
唔該,不過呢啲我可能會到最後睇....

引用:
原帖由 pc321 於 2009-5-9 08:06 PM 發表

Wiki 其實E+限制左修改文章, 所以都算Ok, 而就64主題, Wiki 的資料尚算中肯, 不過內容上未算豐富.
資料準確度方面英文版同中文版有些出入, 你可以對照一下.
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%85% ...
好的,我睇咗呢啲先.....

各位,我今日要閃,下次再講.....

不過臨有少少感言,
其實我覺得陳同學講嘢係幾清晰同有責任心的,
至少佢最後強調自己唔代表港大(學生會)....
至於佢自己既立場同群眾唔同,佢係應該有呢個權利的....

(你可能話我食古不化,但我覺得中大學生會出情色版事件,港大學生會出陳同學事件,前者 更令人汗顏.......)

我頭先諗,如果柴玲同學有膽量同陳同學一樣,為自己既無心之失導致既損失道歉,呢個世界會美好啲.....至於柴同學自己係咪有心要推翻政府,要血既見證.....係一回事,但佢既言論,倒底應該代表當年幾多成既學生既內心願望呢?

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 10:31 PM 發表

咪係囉, 指出唔到陳同學錯系邊, 道咩歉?
有陣時我真係唔明,
我明明讚緊陳同學,點解又要反駁我?

如果睇晒我篇文,
應該明白我係講緊陳同學修養好,
我唔係話陳同學要道歉....
我只係話即時佢整件事唔係有咩錯,
但係佢都願意為咗自己既言論令港大學生被外界批評,而感到歉意咁解......
相比之下,柴同學隨便幾句,導致傷亡,佢有冇為自己既言論內疚過?

我用既言詞同大家有啲唔同,
而且我覺得有陣時,大方向啱同一致已經可以,

但係如果一個用詞不當又要咁激反駁......未必有利於最後達到共識

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 10:46 PM 發表

呢句好激?~~~>咪係囉, 指出唔到陳同學錯系邊, 道咩歉?
sorry... 其實我係refer to 九龍皇帝既回應,唔係你既回應......

呢度搞錯咗,唔好意思......

但係我係其他post見....算吧....我慢慢嚟........

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 10:58 PM 發表

客氣喇, 討論下駛咩道歉?

我都唔認同喎, 如果無錯, 點解要道歉?
唔道歉係道理,
表示歉意係胸襟....

好似坐咗成十年監既劉剛咁,
佢係真心為學生好,
佢冇柴玲咁風光,
佢盡咗力叫學生撤退,
但佢對冇法令學生安全撤退感到內疚.......

樓主︰

不好意思,最近實在太忙,本來想詳談的,現在先講幾句感想,下次有時間才繼續討論。

首先多謝你提醒大家平反涉及重新審理。

不過我覺得你談到平反的成功率時,只提到對「人民」的不利情況,而我認為,如果要平反,領導層也會有不利的地方。

正好最近要出兩本相關的書,我希望可以看看…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]