註冊 登入

[本港新聞評論] 陳一諤未表態下台/ 司徒華:陳一諤激發市民關注六四

引用:
原帖由 inames 於 2009-5-8 11:51 PM 發表

唔提提民建聯的人?
唔提下李嘉誠?
別忘了89 64的時候 ,香港系各界人士都在鼎力支持!
何解會變成只有泛民?

講成熟
上面個幫人點都唔夠鄧小平成熟掛?
當年香港的大遊行幾十萬香港人齊齊相信了支聯會的《系統性謊言》添喇, 你想反證甚麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KoC1126 於 2009-5-9 12:06 PM 發表

但係邊個出裝甲車,想以武力解決呢件事先呢
凡是鎮壓也是以武力的, 分別只是高殺傷力武器與否, 問題是有否壓死千/萬人呢? 當時眾多外國記者在場, 為何丁點兒也錄影不到裝甲車壓人的場面呢? 反而可以錄影到軍人被拉出車毒打? 反而可以影到大量軍車被燒? 單以簡單的邏輯諗都諗得到

支聯會現存的「幾張」壓死人照片, 其真確性也成疑

假如是真的, 怎會不被支聯會大羅大鼓地宣揚中共暴行? 以裝甲車碌死人喎, 幾咁震撼? 點會放過撈死人油水?

回覆 引用 TOP

無人同你講過中共的資料可盡信, 我一直討論至今都話2邊都唔會盡信, 2邊的資料都要睇晒, 不過我就同你講, 再信呢類《系統性謊言》在死撐就會被人笑到面黃
--------------------------
其實我都真係想知道你對中共資料可信性的看法......

可能因為你一直在批評支聯會的問題,
因此令人感覺你點都有啲RO中共,
但我SO FAR從字埵瘨﹞,
都真係發覺你冇話過中共啲資料可信.....

如果能夠幫你澄清誤會,
都會係好事,

但係我亦唔太肯定你對中共資料不可信的程度看法如何?態度如何?感受如何?
有樣嘢,看似離題,其實係有關的,我都想知你看法...
諸如豆腐渣工程、諸如毒奶粉問題...往往令人十分懷疑中共政府對真相極盡隱瞞之其事,
既然如此,中共政府對六四事件的定性,我哋應該點去分析呢?

上面曾有網友REFER我去睇一啲中共關於六四歷史的官方文章,我亦提到我既疑問。

睇完眾多資料,
暫時我覺得,
支聯會係有問題,
但呢啲問題,因為香港社會資訊流通,我哋先至可以每樣攞出嚟反駁....

然而,中共政府既問題,如果因為隱瞞咗,我哋根本冇得「踢爆」,以至造成另一種印象,會唔會亦會有問題呢?

我講呢啲,唔係同你對立,
暫時所見,
我認同陳同學無須罷免,
認同支聯會有問題,
但你既語調,確實會令一啲人或不安,或誤會...

所以我想先講清楚...
對於中共政府資料不可信,
你覺得不可信的程度有幾嚴重?有冇涉及任何謊言?甚至「系統性謊言」?
對呢啲不可信之處,你又有咩感受?會唔會同對支聯會一樣,感到深惡痛絕呢?

如果搞清楚你既立場,
有好多嘢甚實根本無須再爭辯,
前面有唔少言論,可能其實只係有啲「意氣之爭」...或誤會而導致.....

回覆 引用 TOP

SORRY,上面既笑面係意外出現,我係打第二樣嘢,唔係笑你.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 12:29 PM 發表

凡是鎮壓也是以武力的, 分別只是高殺傷力武器與否, 問題是有否壓死千/萬人呢? 當時眾多記者在場, 為何丁點兒也錄影不到裝甲車壓人的場面呢? 反而可以錄影到軍人被拉出車毒打? 反而可以影到大量軍車被燒? 單以簡單 ...
之前都問過啦....
第1架入場既裝甲車,按常理佢真係開得好快...
佢唔怕撞到人咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KoC1126 於 2009-5-9 12:31 PM 發表

之前都問過啦....
佢唔怕撞到人咩?
馬路來的, 你認為當時的速度是多少? 50km/hr?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 看電視 於 2009-5-9 12:29 PM 發表

其實我都真係想知道你對中共資料可信性的看法......

可能因為你一直在批評支聯會的問題,
因此令人感覺你點都有啲RO中共,
但我SO FAR從字埵瘨﹞,
都真係發覺你冇話過中共啲資料可信.....

如果能夠幫你澄清誤會,
都會係好事,

但係我亦唔太肯定你對中共資料不可信的程度看法如何?態度如何?感受如何?
有樣嘢,看似離題,其實係有關的,我都想知你看法...
諸如豆腐渣工程、諸如毒奶粉問題...往往令人十分懷疑中共政府對真相極盡隱瞞之其事,
既然如此,中共政府對六四事件的定性,我哋應該點去分析呢?

上面曾有網友REFER我去睇一啲中共關於六四歷史的官方文章,我亦提到我既疑問。

睇完眾多資料,
暫時我覺得,
支聯會係有問題,
但呢啲問題,因為香港社會資訊流通,我哋先至可以每樣攞出嚟反駁....

然而,中共政府既問題,如果因為隱瞞咗,我哋根本冇得「踢爆」,以至造成另一種印象,會唔會亦會有問題呢?

我講呢啲,唔係同你對立,
暫時所見,
我認同陳同學無須罷免,
認同支聯會有問題,
但你既語調,確實會令一啲人或不安,或誤會...

所以我想先講清楚...
對於中共政府資料不可信,
你覺得不可信的程度有幾嚴重?有冇涉及任何謊言?甚至「系統性謊言」?
對呢啲不可信之處,你又有咩感受?會唔會同對支聯會一樣,感到深惡痛絕呢?

如果搞清楚你既立場,
有好多嘢甚實根本無須再爭辯,
前面有唔少言論,可能其實只係有啲「意氣之爭」...或誤會而導致.......
從你幾帖回覆, 也能睇出你對中共存在「完全不信任」認為「中共政府對真相極盡隱瞞之其事」、對支聯教只會是「有質疑」, 這已是一個不對等的姿態

你所說的「你既語調,確實會令一啲人或不安,或誤會」, 當然我出帖也是以批判性為原則出發, 簡單就是對支聯教會的《系統性謊言》及其他泛民政棍提出質疑及相關資料

我的結論只得一個, 支聯會欺騙香港人20年, 質疑支聯會的動機

六四歷史的對錯問題, 存在太多爭議性, 在未有全面資料前, 無可能作出最終結論, 不過, 香港人應該思考, 是否一直是20年來支聯會所說的:「中共錯晒, 中共負全責?」, 我對這加以否定

中共一方的資料我所知不太多, 單看其錄影資料, 大部份是有錄影根據, 我在看中方資料時, 會嘗試將旁述關掉以客觀態度去重看, 一些有錄影資料back up的資料, 可信性較高

簡單而言, 中共是在隱瞞學生平民死傷一方的資料, 支聯教會是隱瞞軍方死傷及暴亂資料, 若將2者資料一齊分析, 得出的畫面將會較全面

不過暫未發現中共欺騙人的資料, 反而支聯教會的《系統性謊言》被不斷踢爆, 2邊都不能盡信, 以客觀觀望態度分析較為理性

所有提出批判性言論的帖子, 目的就是希望香港人可以清醒一點, 將所有客觀存在的資料, 再作自己的分析會較好, 若香港人再輕易做香港有野心的政治組織的「人肉棋子」的話, 我會說, 呢群香港人出事的話, 唔會有人可憐吧 (香港存在的幾百間機構組織, 收美國錢做事的香港人當然除外, 這群外奴是死不足惜)

以上言論, 其實在其他帖子也說過n咁多遍, 只是有d香港人還是堅持裝盲死撐

從不否認中共現存仍有很多問題, 香港人作出批判也不能說錯的

不過, 如果說, 中共是邪惡的, 呢群香港政治組織及其他相關的人, 何嘗不是卑鄙的、邪惡的? 看看香港的異見者遭遇、看看我及其他網友的電腦被不斷攻擊已知一二

香港人大可繼續發夢沉迷下去,  大陸已在進步中, 香港正在退步中

http://paper.wenweipo.com/2006/02/10/PL0602100009.htm
不拘一格用人 疑中留情用心 [2006-02-10] (文匯論壇)
■王紹爾

「....實際上,本人就是被「民主派」打手劉細良攻擊過的「傳統親政府人士」之一。劉細良任《壹週刊》執行主編時,本人因在報章發表一篇批評支聯會歪曲「六四」事件真相和誤導市民的文章,對此,劉細良不僅在《壹週刊》上對本人極盡謾罵,而且公然刊登出本人的公司和住宅電話,號召和組織人打電話辱罵和恐嚇本人,致使我及家人在一段時期內受盡騷擾和恐嚇。劉細良的做法,顯示他打擊「親中」人士窮兇極惡、不擇手段。現在政府不拘一格委任他為中央政策組全職顧問,我雖與許多人一樣感到難以理解,但仍然從支持曾蔭權強政勵治出發,疑中留情,以最大的善意支持劉細良出任中央政策組全職顧問。....」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KoC1126 於 2009-5-9 12:31 PM 發表

之前都問過啦....
佢唔怕撞到人咩?
你認為是有幾快?

回覆 引用 TOP

左共政府(毛澤東 鄧小平 李鵬) 左共生化武器(SARS H1N1甲型流感) 左共屠殺人民 左共的謊言 左共亂世界 左共亂中国 左共亂港  左共搞衰港澳方針成功了 香港左派(民建聯 工聯會) 香港左共分子(曾鈺成 鄭耀棠 譚耀宗) 香港左派影星(成龍) 香港左派大學生(陳一諤)
引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 02:16 PM 發表

從你幾帖回覆, 也能睇出你對中共存在「完全不信任」認為「中共政府對真相極盡隱瞞之其事」、對支聯教只會是「有質疑」, 這已是一個不對等的姿態

你所說的「你既語調,確實會令一啲人或不安,或誤會」 ...
...我好似冇話對中共存在「完全不信任」啩?你睇返我之前對鄧小平既言論吧..........

但係我FEEL到我既言論又令你唔多高興,我對你又何嘗只是提出疑問而已?連「質疑」都未稱得上.......

其實理性討論,係你提出的,我覺得你在BLOG入面好似論調係冷靜啲的,但回應反而冇咁熱烈.....呢度..我覺得你相對激動少少,但就多人關注,可能係香港社會既現象.......

SO FAR呢個POST,有一個人「插」支聯會既言論,我係完全唔反感的,我遲啲搵番出嚟,因為佢係插支聯會之餘,冇俾人一種印象係佢偏幫中國政府,
至於你既言論,
我都只係話,令我或一啲人有咁既感覺.....

我都會檢討自己,就算我感覺唔舒服,唔代表係你問題,
但我唔會無視自己點解感覺唔舒服,先會同你溝通啫......

你咁樣講嘢,我就需要多啲時間,冷靜咗再開聲.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edmond2009 於 2009-5-9 02:34 PM 發表

中共走狗陳一諤不得好死!
又係你 四川地震死人都叫好的人, 走入來叫口號幹嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 看電視 於 2009-5-9 02:33 PM 發表

...我好似冇話對中共存在「完全不信任」啩?你睇返我之前對鄧小平既言論吧..........

但係我FEEL到我既言論又令你唔多高興,我對你又何嘗只是提出疑問而已?連「質疑」都未稱得上.......

其實理性討論,係你提出的,我覺得你在BLOG入面好似論調係冷靜啲的,但回應反而冇咁熱烈.....呢度..我覺得你相對激動少少,但就多人關注,可能係香港社會既現象.......

SO FAR呢個POST,有一個人「插」支聯會既言論,我係完全唔反感的,我遲啲搵番出嚟,因為佢係插支聯會之餘,冇俾人一種印象係佢偏幫中國政府,
至於你既言論,
我都只係話,令我或一啲人有咁既感覺.....

我都會檢討自己,就算我感覺唔舒服,唔代表係你問題,
但我唔會無視自己點解感覺唔舒服,先會同你溝通啫......

你咁樣講嘢,我就需要多啲時間,冷靜咗再開聲..........
成篇都係冷靜地跟你說出我的論點, 似乎是你不能被評論, 你的反應也不少啊, 呵呵

你的「諸如豆腐渣工程、諸如毒奶粉問題...往往令人十分懷疑中共政府對真相極盡隱瞞之其事」已暗示你是這樣的姿態, 雖然你用詞比較溫和

假如我是誤會你的話, 那你可否說出你對2方的想法是如何的? 對中共、對六四、對平反的評價是如何的? 請你詳細說出吧

我對香港的政棍欺騙香港人的事, 是激烈的, 香港人仲唔醒, 就係自作自受, 這才是香港人最切身的前途問題, 中國的種種問題, 試問香港人除了識得批判、想為自己的私己利益爭取「參政權、投票權」之外, 還能做甚麼?

批評、鬧人, 有邊個唔識? 但係有建設性的建議卻乏善可陳

香港人常常幻想受中共迫害, 但係受支聯教會欺騙又可以裝盲, 呢種「雙重標準」態度, 令人反感, 這裡的網上打手不少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-5-9 02:48 PM 發表

又係你 四川地震死人都叫好的人, 走入來叫口號幹嗎?
通常無理據提出只懂叫囂口號的人, 我不會理會的

熱門搜尋: 膠原蛋白 永久脫毛 防脫髮 髮型 腋下脫毛 頭髮造型

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-5-9 02:56 PM 發表

成篇都係冷靜地跟你說出我的論點, 似乎是你不能被評論, 你的反應也不少啊, 呵呵

你的「諸如豆腐渣工程、諸如毒奶粉問題...往往令人十分懷疑中共政府對真相極盡隱瞞之其事」已暗示你是這樣的姿態, 雖然你用詞比 ...
可能我係敏感咗啩.......唔緊要啦.......總之任何互動中間一定會有啲唔順利既嘢.......我份人係比較「CHUM」氣的.....

我一邊寫緊稿,間中過嚟回覆吓.....

先聲明一點,我真係唔多慣激烈既言論(雖然我自己可能又太易受傷),
因此,我從來不是生果日報或方向日報的讀者,對於某啲人一向不喜歡,只係亦唔批評......
唔好話陳同學,諸如成龍大哥,另一位陳克勤同學因發錯音事件俾人「唱」,我都冇出聲,只係我自間唔完全知情,所以亦冇提出任何反方理由,
20年嚟,我冇參加過支聯會任何活動,所以自問都唔算俾支聯會欺騙既一群啩.......
稍等.......

熱門搜尋: 扁平足 腰痛 濕疹 脊柱側彎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。