• 瀏覽: 31,812
  • 回覆: 652
  • 追帖: 2
http://www.mingpaonews.com/20090412/vza1h.htm
明德‧格物‧憶六四
梁慧思 - 支聯會青年組前成員
引用:
【明報專訊】一早已經想著要寫這篇小文,怎料行文時間比預定早了兩個月

作為香港大學學生會社會科學學會的「老鬼」,我要先恭喜「下N莊」的社科節活動獲得空前成功——但若然要在天安門母親的傷口上灑鹽,要令已經蒙上不白之冤的民運人士及平白犧牲的同胞們再受更大的屈辱,相信「下N莊」們寧願不去邀功。
諗唔到 3月支聯會爆大鑊, 以為一個 20年既大話過左骨?

其實邊 d係平白犧牲? 下面呢堆人若果死了, 算唔算死得冤?

被判監算唔算坐政治監?

暴徒主動襲擊軍人致死:
http://www.youtube.com/watch?v=rv3Qmamsv84&feature=related

六四天安門以暴亂結束 (平民嚴重使用暴力篇)
http://www.youtube.com/watch?v=5LUJbfFHwVo

六四前傳 -『打、砸、燒』
http://www.youtube.com/watch?v=L5FRpzBjm2A&feature=channel

中央電視台節目(3-7/6/89)_NEWS023-01 (第4分鐘開始)
http://www.youtube.com/watch?v=r0LCBR_ecLI
引用:
不過有同學要求我們尊重他們的言論自由,但我們尊重的,是基於事實的言論之自由。人必自侮而後人侮之,對於那些冷血的「狗唞」,如袁木當年的「天安門清場沒有死一個人」,又或是馬力的「肉餅論」,難道我們可以不直斥其非嗎?港大的校訓是明德格物,同學為六四定調「有鱓唔飱」時,又可曾了解事實的真相(格物),明辨是非,同情失去生命或至親的同胞,彰顯人應有的德性(明德)?
天安門廣場真係無死人喎, 你仲未睇過西班牙片? 華叔和文光叔唔俾你睇? 還是你睇左扮無睇? 希望你學會明德格物, 唔好得把口 !

黎洪 : 無打死過人!

http://www.youtube.com/watch?v=mVttDc2qz-8&feature=related 
         歷史的空白-----六四解放軍清場片段2  
         2’40” 黎洪 : 無打死過人!

(二)歷史的空白-----六四解放軍清場片段3
http://www.youtube.com/watch?v=oteSZOk87uA&feature=related 

馬力件事仲好笑, 捉住佢一句失言, 玩一個就死的人, 死後又再鞭屍, 你唔覺得咁做係錯既咩?

馬力懷疑坦克轆人的相片真偽, 唔得嗎? 劉慧卿對同一議題, 不是在港大的論壇也同意 64資料有真偽, 須要重新審視?
他說用豬做測試唔岩? 難度搵人去試? 搵條人屍去試? 去邊度搵人屍?
引用:
多年以來,無論是港大學生會或是社科學會,同學「上莊」(參選幹事會)前的諮詢大會,「老鬼」總會問他們對六四事件的看法。作為頑固「老鬼」的一員,我每次Campaign都會向候選幹事們提出這問題,除了想知道「下N莊」們的想法外,我還藉此不斷提醒自己那段「不想回憶、未敢忘記」的歷史
可惜你記住既唔少係支聯會給你的假史和片面
引用:
六四10周年,我第一次參加燭光晚會。一聽到《江河水》響起,我整個人呆住了。我記起10年前在電視上見到的畫面;我記起父母親良久說不出話來的神態;我記起回到學校手縛黑紗、唱「愛鼓油為鼓油」的片段;我記起那個手攜著膠袋,身體擋著坦克車前進的王維林……

翌年,我參與剛成立的支聯會青年組。我記得自己向支聯會借用20多幅六四照片回學校展出,最後得出參觀人數零星落索的下場;我記得自己在當年旺角支聯會辦公室剪過萬個用來當燭台盛載蠟淚的紙杯,痛得連續幾天不能握筆的苦況;我記得我被安排在那個主題為「教育下一代、接好民主棒」的燭光晚會上,從華叔手上接過那又重又熱的火棒;我記得當時跟自己說過,這個又重又熱的火棒,就像平反六四一樣,接過了,就成為我的使命。
王維林都無死, 話唔定係在酒店的美國記者俾錢佢做新聞鏡頭, 蘋果最熟呢招
你就係咁被支聯會呃左咁多年, 我都覺得你可憐
華叔給你那支是大話火棒, 你不要交給下一代
華叔教的是偽民主, 偽歷史, 你唔好學佢咁教下一代
引用:
但我們呢?政府何時才不再迴避,給我們同胞的血和淚一個說法?當年下令屠城的領導,午夜夢迴時可曾被夢魘驚醒?
我諗華叔、文光叔真係睡得不好
另外, 請提供屠城的證據, 唔好人云亦云, 要明德格物

你有無屠城的證據? 3,000名學生真如支聯會所講, 被掃射死在天安門廣場嗎?
引用:
但有一個夢  不會死  記著吧
歷史的巨輪不斷向前,但前事不忘後事之師,那些值得記住的,我們不可以因歲月衝擊淡忘;那些應該爭取的,我們不可以因眼前利益而退縮。今天每人踏出一小步,就是中國往後民主進程的一大步。

每年六四前夕,港大學生會幹事都會重新為校園的太古橋塗漆和清洗國殤之柱。「冷血屠城烈士英魂不朽、誓殲豺狼民主星火不滅」,身為學生會主席的陳同學,你敢真心踏上太古橋,拿起白油掃,重蹈前輩們的覆轍,用你的手寫下歷史嗎?
民主? 你有無問過 9億農民要一人一票, 還是鈔票?
學前輩? 學邊個先?
柴玲, 還是吾爾開希?

學運領袖真係走佬
唔走
做烈士咩

引用:
原帖由 booshi 於 2009-4-12 11:42 PM 發表
學運領袖真係走佬
唔走
做烈士咩
推人去死, 自己走佬?
點解唔 3/6 6點半解散?

引用:
原帖由 netsee 於 2009-4-12 11:25 PM 發表
其實佢地嘅目的好簡單, 用支聯會同柴玲轉移視線
如果唔成功, 就用軍人嘅死妖魔化啲平民學生
到最後再合理化中共嘅做法
希望網友唔好再四處造謠!

喂喂, 晨咁就答過你, 你又到處造謠, 你真係好cnn好「支聯會」喎

真係要記低邊個會員在那處又重覆造謠!

第2帖
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9456705&extra=page=1&page=1

支聯會講大話, 是另一議題, 不需相題並論, 譴責支聯會欺騙香港人20年是另一回事

我對64睇法一早講過: 雙方有錯地方, 錯就係錯, 清清楚楚不含糊, 政府用大殺傷力武力作為平民無可能會認同, 但作為群眾, 戒嚴令下公然以身犯險對抗, 亦需負上責任

另一會員:
引用:
原帖由 yukidoeia 於 2009-4-13 01:48 PM 發表

我叫詭辯???我可以講一句,用支聯會”說謊”根本推不出中共鎮壓有理,單憑中共不用水炮,低度武力等而用坦克及大規模軍力進行槍殺而可以將你吃死,不要列一堆所謂證據,即使你全部也是真也代表不了甚麼,只是代表支聯會要更正她的資料,要證明學生有意奪權而政府有必要用最大武力鎮壓,麻煩你給我示威學生有軍力威脅政權的能力而不想用協商的解決方法,學生搶軍械,但已證明是極少數且已交還,在鎮壓時軍人有否搜出大量武器呀?我對你們提出資料根本無法想像到可以得出你們的結論,抱歉我一直不信自由心證,我只知道要利用資料證明我的立論正確,首先是自己的邏輯無誤,例如neo說民主化帶來內耗,我不會因為有某人/團體說過此話而證明此話是對,而是要找出民主化帶來內耗背後有沒有更深入因素,而此因素是可以驗證的,例如社會溝通文化欠佳?政府不聞不問令議會及政府彊化?<--比民主下的溝通更核心問題
議員要求加生果金是令香港步向福利社會?我就要想一想何謂福利社會?是從"搖籃至棺材的福利"?還是仍保持剩餘福利的精神?沒有增加福利又如何?
..
引用:
原帖由 netsee 於 2009-4-13 02:57 PM 發表
支持平反六四嘅網友, 其實佢地嘅目的好簡單, 用支聯會同柴玲轉移視線
如果唔成功, 就用軍人嘅死妖魔化啲平民學生
到最後再合理化中共嘅做法
你又再一次歪曲網友言論
(我已記下在我的帖)
希望你不要一而再的歪曲!

引用:
原帖由 小學程度的博士 於 2009-4-12 11:36 PM 發表
http://www.mingpaonews.com/20090412/vza1h.htm
明德‧格物‧憶六四
梁慧思 - 支聯會青年組前成員

諗唔到 3月支聯會爆大鑊, 以為一個 20年既大話過左骨?

其實邊 d係平白犧牲? 下面呢堆人若果死了, 算唔算 ...
d報紙寫手真係丫, 唔係佢地日日有新聞話題, 邊道會有咁多討論@呀?

家下玩埋批鬥大學生?!

我諗佢係估唔到會有網友踢爆佢地d大話就真!

我的論點也說明不會認同武力鎮壓, 也不認同屠殺字眼, 但是我認為其他方面也有責任

很歡迎網友提出證據論點指出我論點的問題

例如我在別的地方見到比喻:

例如強姦案:
1) 強暴者 - 有罪責
2) 假若這強暴者是受人指示作出強暴 - 也有罪責
3) 在旁的不斷煽動其他人加入強暴行列 - 也有罪責
4) 在旁的有人原來是蓄意將受害者誘到強暴者前, 讓受害人被強暴 - 也有罪責
5) 在旁的出言指責強暴者不應該作出強暴 - 沒有罪責
6) 在旁的看到犯案感覺很害怕就 指責強暴者不應該作出強暴 - 沒有罪責

只是刑罰罪責程度不同而已, 視證據而定, 且即使逃得過法網, 也不能抹煞責任所在

假設: 簡單代入六四 簡單以「武力鎮定」一事看 (應再詳細研究其他細節部份才再作深入評論):

1) 殺人者 - 有責任
2) 指使殺人者 - 有責任
3) 不斷以任何方法直接或間接煽動者群眾反抗對抗政府情緒 - 有責任
4) 若有人是蓄意將群眾停留對抗, 並期待流血期待有人死亡者 - 有責任
5) 在旁的人民出言指責殺人者不應該作出殺人行為 - 沒有責任
6) 在旁的人民看到殺人感覺很憤怒  指責殺人者不應該作出殺人  - 沒有責任

政府是有責任需負責的, 絕不可能抹煞, 不過亦要研究當時的客觀情況作評論, 人民有提出訴求的權利, 即使遊行靜坐也是, 這就是人民的公民權利

其他參予者的責任也不能抹煞,  就是人民的公民責任 (即使能逃過刑責, 如有的話)

家下有某種常常鼓吹「公民抗命」的意識, 就是違背法治的原則!

某程度上我是覺得64有「革命」性質

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-12 11:50 PM 發表

d報紙寫手真係丫, 唔係佢地日日有新聞話題, 邊道會有咁多討論@呀?

家下玩埋批鬥大學生?!

我諗佢係估唔到會有網友踢爆佢地d大話就真!

我的論點也說明不會認同武力鎮壓, 也不認同屠殺字眼, 但是我認為 ...
有見到 1989年的北京有水炮車? 6月 3日你見到中南海放左幾多架水炮車防止有人鬧事?

1989年的中國有幾多橡膠子彈? 點解集會要搞到搶軍火, 教人整燃燒彈, 派各式各樣的武器?

暴民片我真係見好多, 支聯會既宣傳片都見到, 但有人可能當他們是起義軍, 但在其他平民百姓眼中, 他們是暴民。

點解咁多人成日提軍隊殺學生? 依然以為有 3000個學生死在天安門廣場?

d人知唔知死得最多係工人, 知唔知點解?

最後一問, 點解唔在最後通碟解散, 擇日重回廣場?

搵到段片了 美國佬 89年的新聞報導已經用 rebellion來形容 64啦 支聯會咪鬼玩野啦, 成日話 89是愛國和平學生運動
2'55"開始睇, 戲肉在 4'17"

http://www.youtube.com/watch?v=yyj-3S_ulvI&amp;feature=related
abc news about 64

4'17"個裝甲車司機被捉出來狂打

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-12 11:50 PM 發表

很歡迎網友提出證據論點指出我論點的問題

只是刑罰罪責程度不同而已, 視證據而定, 且即使逃得過法網, 也不能抹煞責任所在

假設: 簡單代入六四 簡單以「武力鎮定」一事看 (應再詳細研究其他細節部份才再作深入評論):

1) 殺人者 - 有責任
2) 指使殺人者 - 有責任
3) 不斷以任何方法直接或間接煽動者群眾反抗對抗政府情緒 - 有責任
4) 若有人是蓄意將群眾停留對抗, 並期待流血期待有人死亡者 - 有責任
5) 在旁的人民出言指責殺人者不應該作出殺人行為 - 沒有責任
6) 在旁的人民看到殺人感覺很憤怒  指責殺人者不應該作出殺人  - 沒有責任

家下有某種常常鼓吹「公民抗命」的意識, 就是違背法治的原則!

某程度上我是覺得64有「革命」性質
華叔的大話火棒真大碌!

如果平反六四,引渡支聯會回國查清六四真相,
我地可以再更清楚六四發生什麼事!

十年前立法會就傾過佢地在戒嚴令下送錢上去,係唔係涉及煽動叛亂
還有幫咁多人偷渡來港,這牽涉違反兩地出入境條例

還有可以更清楚支聯會和美國在89年的角色!

支持平反六四

柴玲係走佬領袖,呢d係客觀事實wo

不過老實講,佢走佬我唔嬲wo,

我嬲既係佢走佬之後,唔去繼續搞革命,反而去嘆世界

引用:
原帖由 戰鬥女神 於 2009-4-13 02:57 AM 發表
柴玲係走佬領袖,呢d係客觀事實wo

不過老實講,佢走佬我唔嬲wo,

我嬲既係佢走佬之後,唔去繼續搞革命,反而去嘆世界
佢唔係話要留火種咩

引用:
原帖由 fai656 於 2009-4-13 02:59 AM 發表

佢唔係話要留火種咩   
留佢個頭咩 嘆世界就真

引用:
原帖由 戰鬥女神 於 2009-4-13 03:03 AM 發表

留佢個頭咩 嘆世界就真
諗起都覺得自己戇鳩,信條咁既八婆講野

你睇佢到國外個衰樣,再聽下佢講野幾假,嘔心

http://www.youtube.com/watch?v=-mKanZ-rw64&amp;feature=related

今天蘋果
引用:
該 會 副 主 席 李 卓 人 在 片 中 談 到 民 運 學 生 作 出 的 犧 牲時 , 更 激 動 落 淚 , 「 同 佢 哋 ( 民 運 學 生 ) 相 比 , 我 哋 係 微 不 足 道 , 但 如 果 連 咁 微 不足 道 , 我 哋 都 唔 去 做 , 我 哋 仲 點 對 得 住 自 己 , 點 對 得 住 佢 哋 ? 」
乜只是死學生? 學生死 36個, 平民死二百多個, 點解李卓人只提學生?

64點解李卓人匿在北京飯店? 你落淚是真喊定做戲?

http://appledaily.atnext.com/tem ... ss_id=20090413&amp;;sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=12631551

港 大 簽 名 運 動 罷 免 陳 一 諤
活 動 發 起 人 之 一 陳 巧 文 強 調 , 簽 名 運 動 原 本 只 要 求 陳 一 諤 道 歉 , 但 眼 見 陳 一 諤 毫 無悔 意 , 因 此 改 為 罷 免 他 , 以 免 他 再 代 表 港 大 就 六 四 問 題 胡 言 亂 語 。

陳 巧 文 現 正 招 募 大 量 義 工 本 周 二 起 在 黃 克 競 平 台 舉 行 的 攤 檔 值 班

一早估到她和支聯會個系統有 d關係

佢去報警時, 由香港人權監察羅沃啟陪, 就估到她是被推到前線挺藏獨的一隻棋子

香港越來越沒有個人思考空間, 一切只能跟泛民思考, 不能有懷疑, 這和文革時期沒有分別。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]