• 瀏覽: 31,825
  • 回覆: 652
  • 追帖: 2
取消高亮搜尋字詞
引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 07:51 PM 發表

當年支聯會好成功迫馬力去到盡頭, 今日發現馬力又係比人捉一句: 碌豬, 其實當年佢主要想香港人理性討論64, 再加之前果單城大以輿論壓力搞學生

不過今時唔同往日, 當年99%香港人齊心鬧馬力

今日好多人撐陳一 ...
比 2007年多左理性討論的空間

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-4-13 08:17 PM 發表

比 2007年多左理性討論的空間
記得以前個個香港人一見到64, 就只識鬧, 個個好似狂左咁, 家下個個會相信自己眼睛, 理性左好多, 文字果d都變成無說服力了

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 08:24 PM 發表

記得以前個個香港人一見到64, 就只識鬧, 個個好似狂左咁, 家下個個會相信自己眼睛, 理性左好多, 文字果d都變成無說服力了
一唔同意見就話人係左仔

他沒資格做中國人,影衰曬

引用:
原帖由 saiaaaaa 於 2009-4-13 08:36 PM 發表
講d理據黎聽喇, 喂今時唔同往日喇

我對陳的睇法又唔覺喎:

陳的出色之處, 就係不以單方面茅頭導向學生視線, 而係呼籲其他學生要求有求真精神, 佢表明支持平反, 就已經明確左呢個路向, 分別只係你地聽唔到你地20年來叫囂的字眼, 所以你地一聽就覺得很唔順耳:

無講中共屠城/ 無講追究中共責任

事實上, 支持又點? 在等待結果出現的同時, 其他學生及香港人, 也應該同時向流傳的歷史資料以質疑態度去思考, 我反而覺得佢思維比你地的感情指控出色得多!

佢只係差在應對技巧稚嫩, 唔對你地胃口嗟

引用:
原帖由 saiaaaaa 於 2009-4-13 08:36 PM 發表
李柱銘和司徒華最配做中國人?

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-4-13 08:46 PM 發表

李柱銘和司徒華最配做中國人?
要其他國家攻擊自己國家的人, 支持佢既人咪係攻擊埋自己囉, 原來呢d叫理性!

«中國系列» ‹六四睇真D› 英國記者老作被踢爆
http://www.youtube.com/watch?v=HkaqNA__6Zk&feature=related

香港人,現在都會理性去睇六四事件,再唔會畀啲支聯會的煽動性口號蒙蔽.會去思考及分析事件的真偽,所以支聯會的煽動力,就會大不如前,時間係對支聯會不利因,畀時間香港人冷靜,,去求真,,這就會令支聯會再呃唔到香港人囉..

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 08:51 PM 發表

要其他國家攻擊自己國家的人, 支持佢既人咪係攻擊埋自己囉, 原來呢d叫理性!
支聯會開口叫其他國家經濟制裁中國人的扮愛國人士

支聯會係中國人之恥嚟囉

引用:
原帖由 2008 於 2009-4-13 09:13 PM 發表

支聯會開口叫其他國家經濟制裁中國人的扮愛國人士
愛國人士已經唔敢再入我帖喇, 答唔到我問題

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 09:24 PM 發表

愛國人士已經唔敢再入我帖喇, 答唔到我問題
今次愛國支援謊言聯合會的對策是淡化和轉移視線,因為係斷到正!

要做到香港人對64的認識錯得咁緊要,都要控制到傳媒先達到目的既

民主教既人以後唔好淨係話大陸新聞封鎖,香港都係架,唔計其他傳媒,香港電台電視部就已經係封鎖對中國有利既消息

講d唔岩聽ge言論就要俾人罷免
呢d咪言論自由囉

引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:24 PM 發表

承認「革命性」就是中共武力鎮壓的合理理由 rational reason ?

有時reasonable 可以是irrational的。

由當時部分大學生留下的文章,清楚顯示他們願意並已經預備了為這件事負出自己的生命。
既然如此,我們是否可以清楚地看見中共使用武力的合理性?

若有人如此說,
我想,他仍未明白生命的可貴之處。

我再說,我堅持要找出當時有多少大學生死了,
他們的姓名是什麼?
他們念什麼系?多少年級?成績如何?
他們是如何考進大學的?
他們的家有什麼人?
他們小時侯的理想是什麼?
他們對自己有什麼期望?
他們對社會有什麼期望?他們對國家有什麼期望?
.......

請你告訴我,這些年來,是什麼使真相沒有被展開?
是20年之後的我們,
甚至是當時還沒有出生的人,今天的香港大學生,還說他們未能完全知道真相?

這是我尋真的方向,
20年前我還不是大學生時已經想知道,
20年後的我仍想知道。

陳會長不以此為重點,在有限的生命中討論此大課題卻說東說西,
我在懷疑他是否知道54的真義?更願拜港大學生會會長一職,這群港大同學更讓他順利當選?
我身為香港的一份子也有點汗顏......

其他人可能更關心其他事,

可能更關心美國、支聯會、李卓人等。

這是他們的自由。去罷。
..
我認為是有「革命性質」, 我認為所有死的人包括軍人都係無辜既!

我係一介草民, 唔會蠢到呢樣會支持, 正常的人都唔會支持有人隨時用武力對付自己瓜?!

我認為64係一場很複雜的運動, 當中包含了政變、顛覆政權等成份的運動, 不過我倒相信其他大部份群眾是被蒙蔽著, 不知道這一小齣人的鬥爭及顛覆政府的動機, 相信大部份群眾是對當時政府及經濟的不滿, 才會有不同地區的人民湧出來支持北京學生

我估計(只是估計)假如64翻案, 將會令中國政治很不穩, 假如中共真的有大量證據的話, 我會感覺當時其他的學生、平民、官員、甚至某些香港人, 會被抽出重審顛覆、煽動叛亂罪, 對香港、對中國是否好事, 就見人見智了

橫看掂看, 對我個人都唔會有咩影響, 不過就對全體中國人(包括香港人)有影響, 是好是壞就是未知之素喇

不過你又有無睇下研究下, 點解當時咁多謊言出黎欺騙香港人? 背後動機有係乜?

大陸一向都係未完全開放, 佢到底持咩理由, 都係大家自己各自估計, 岩與唔岩, 就可以以個人的「民主、自由」角度、或國家發展角度去分析, 悉隨專便, 根本無絕對岩或錯的答案

而我估的因素係「政治穩定、社會穩定」問題

或者, 在某些痛恨中共的人眼中, 是恨不得中共立即因政治動盪而下台, 又或者, 對於不想有政治動盪發生的人, 傾向於國家穩定發展的人, 就可能會選擇另一觀點看法, 每人想法唔同, 根本好難定對或錯, 如何取向都是自己自由

潮流大勢會繼續行, 到時自有分曉, 正如10年前邊個會估到今日美國經濟P晒K?

所以理性討論, 都係對思想有啟發作用, 唔會有咩其他咩結果產生

至於多少人是否支持平反64, 我根本唔care!

我只係想更多香港人看多d 64歷史資料思考多一點嗟

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]