• 瀏覽: 7,737
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
在香港, 大家見到的都是政棍亂港, 一大堆偽民主人士, 他們都是最獨裁, 只有佢講, 沒有你講;

他們的支持者都像紅衛兵一樣, 欠缺思考,一味叫囂民主、新聞自由、言論自由、反對中國新聞封鎖;

撐港台編輯自主, 不可以因港台發另類聲音而作出打壓;

要求平反六四, 釋放異見人士,

但偏偏就是他們不能接受異見, 和他們意見不一
要刪除留言,

就要開動傳媒攻勢去打壓不同意見者,

例如 2007年的馬力,被蘋果日報、明報、港台、商台追殺,

這就是香港的暴民政治。

引用:
原帖由 @野比大雄@ 於 2009-4-3 02:41 PM 發表
我就反而多謝彭定康先生落實香港行代議民主, 令香港人權自由得以實保, 如果當初無行民主, 香港可能變成堔圳這類政府高於一切, 沒有言論自由及人權, 法治社會的死城。
香港的人權自由保障是源於鄧小平的一國兩制和他倡議的 50年不變政策, 並不是彭定康提出的代議政制。就算維持住當年用民主黨做保皇黨的制度, 以民賤聯的人代替, 香港依然是以前的香港。

引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 03:53 PM 發表

原來是旺角場, 我還以為是領匯被人否決了
泛民拖死的只有旺角場嗎? 你是否長期住港? 你是在港出生的嗎?

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 04:15 PM 發表

又係呢d大陸式偽邏輯呀?
"我從來唔敵視民主.......係人的醜陋出問題, 利用制度漏洞大玩手段"
即係你只會相信無人既民主?
定只會接受聖人既民主?
香港少你一個唔會破產
多你一個唔會發達
一路順風, 唔送!
香港泛民推廣的是暴民式民主, 不是歐美日的有制約民主, 泛民連國民教育都要阻止推行, 反而美國政府是推廣國民對社會的責任, 香港則是要求沒制約式的紅衛兵文化

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 05:52 PM 發表
你識得睇咩o者
人餵你食乜你就係乜啦
大陸人最中意認親認戚啦
尤其中意認個政府做父母
呢d人配咩講民主?
中共今日既專橫
完全係你地既沉默縱容出黎
點呀? 今次又想搵邊個打救你呀?
我地香港人過咩生活關你Q事 ...
講唔掂道理, 就人身攻擊, 安個身份俾人, 屈人地既身份
將所有不同於泛民意見既人列為大陸人, 新移民

認同泛民既主張的大陸來港新移民就因為贊同泛民, 他們就是香港人?

香港真河蟹, 得一種泛民聲音

引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 05:58 PM 發表

希望別人證明民主內耗 = 支持民主不內耗?

我只是想看看論証, 看看民主內耗論有甚麼根據
想不到得來的回應是叫我去證明民主不內耗

想一想, 這個也可以叫內耗吧
你也在 trc身上學到些討論技巧

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 06:03 PM 發表

香港好多人鐘意認屎認屁喜歡嘲笑大陸人架喇, 轉個頭有利反共喇喎, 就會貓哭老鼠, 好虛偽, 無計
香港有人自以為是救世主, 要喚醒起中國的「奴隸」門
以前的年代我都可以話內地人欠缺有國際視野的學者, 但現在隨著大學教育普及, 和西方接觸多了, 香港在教育程度和文化, 再唔能夠帶領中國了

再自封為救世主是傻仔, 要煽動他人流血達到分享中央政府的權力, 在 2009年的今天已是沒可能了

中國在未來達到民主化, 也不會邀請香港的偽民主人士參加選舉的

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 06:13 PM 發表
你咪去同你個同鄉一齊扮理性囉
第一日睇你地d文呀?
一開口就聞到你地陣除啦
睇到最尾咪又係o個幾句!
連香港對基本自由同人權都唔認同
你仲留晌香港做乜?
唔走盞你自己無癮

你唔只係救世主、民主鬥士, 還有李洪志教主既天眼通

香港人理智, 有理性分析事件嗎?

2007年的批鬥馬力似唔似文化大革命?

香港十年民革 佛洛伊德和尼采都搬埋出黎

http://www.hkfront.org/20070526d.htm

林沛理﹕佛洛伊德與六四平反

從佛洛伊德觀點﹐北京當局只有平反六四(June 4th Massacre)才可向死者交代﹐才能修補與港人的關系。

香港親北京政團民建聯主席馬力﹐日前發表六四不是屠城﹐也未必有燒尸及坦克車壓過人群的情況發生的言論﹐那種邏輯令人想到尼采的一句話﹕無知跟知識一樣有它的結構與組織(Ignorance is as structured as knowledge)。這幾句瘋言瘋語所觸發的社會效應﹐反映了六四至今十八年﹐香港的創傷壓力心理障礙症(post-traumatic stress disorder)仍然未愈。在香港被中國併吞十周年的前夕(on the eve of the 10th anniversary of the Chinese annexation of Hong Kong in 1997)
...

究竟六四對香港人的意義在哪裡﹖它在香港人的集體回憶又扮演什麼角色﹖

在香港人的深層心理當中﹐六四不是純然可以訴諸理性討論和分析的政治事件﹐而是一出在殘酷劇場(theater of cruelty)上演的家庭悲劇﹐它的主題是父權的濫用與父親的罪孽(the sins of the father)。
...

(an abandoned child)而由母親英國(the United Kingdom)撫養至成人﹐香港人與中國人是同父異母兄弟姊妹(siblings sharing the same father)﹔香港人的母親是英國﹐而中國人的母親則是中華人民共和國。六四對香港人來說﹐正是一宗不折不扣的虐兒 (child abuse)及家庭暴力(family violence)刑事罪案﹕窮凶極惡的父親拿著菜刀﹐去斬殺那些從小就跟父親一起生活的中國籍同父異母兄弟姊妹。

從精神分析的角度而言﹐虐兒 (child abuse)及家庭暴力(family violence)帶來的創傷(trauma)﹐遠遠超過佛洛伊德(Freud)所說的﹐孩童第一次目睹父母交配的原初場景(primal scene)所帶來的震撼。...

作為嚴重的創傷後遺症的患者﹐香港人常常被倖存者的罪惡感(survivor's guilt)所折磨。....

....
  在這層意義上﹐批評港人對待中國的態度不理性﹐只是不理解背負著六四虐兒 (child abuse)及家暴(family violence)創傷的香港人的心理背景而已。

可以斷言﹐倘若中國政府仍然拒絕面對六四﹐香港人則繼續哀悼六四﹐雙方的距離只會越來越遠。六四將會沒完沒了地被閱讀﹑詮釋和爭論﹐歷史的新一頁將永遠無法揭開。....

由此觀之﹐平反六四對中國來說﹐不僅是對歷史的交代﹑還死者以公道﹐也是撫平港人創傷﹑修補破裂父子關系的必要手段。

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-4-3 06:30 PM 發表

但係你搞藏獨喎....咁點講得通架.........西藏歷史我唔知.....但係我知同中國都幾重要....對中國人民都幾重要.....
而國際社會亦都成認西藏係中國o既一部份.........作為一個中國人.....對中國有利o既事...就應該支持....
你去搞分裂中國....搞對中國人民不利o既事.....但係都可以選得出o黎.....你話係幾咁恐怖.......
去年支聯會搞的橙色運動

支聯會係細契關菊英, 勾結外人, 成日想分家產

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 07:00 PM 發表

你夠唔夠薑話呢類立鴨會把戲「唔係分化內耗」?

http://hk.news.yahoo.com/article/090327/4/be09.html

范太:講粗口無助制衡政府
(明報)3月27日 星期五 15:15
個個都在討論「仆街」係唔係粗口, 最後無人討論小班教學

社會群眾就見一班社團聯暴眾和其他黨的支持者或無政治取向的父母在爭吵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]