• 瀏覽: 49,778
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-7 01:49 PM 發表

當然關毛澤東是啦 ! 唔知係邊個建僐唔夠一個月就仆到同外蒙建交 ?!

中華人民共和國對外蒙古獨立的態度

中國共產黨在執政前即支持外蒙古獨立。早在1939年12月,毛澤東所著的《中國革命與中國共產黨》 ...
你連中華民國賣外蒙都要入新中國數,你都真係勁到無人能及,差在唔知你對日本入侵中國的睇法會唔會好似C9一樣:
引用:
原帖由 SCNG71 於 2009-4-6 08:47 PM 發表

日本人對中國文化的理解與景仰,幾乎不加掩飾。日軍進出中國時期干盡了壞事,唯獨對中國的文化不故意破壞和毀滅,有的還悉心保護。電影《霸王別姬》裡,有一位酷愛京劇的日本軍官青木,沒有人會懷疑這個角色的真實性(據說其原型為高級文化軍官長谷川)。

日本占領軍尊重梅蘭芳、齊白石、周作人等文化名人,請他們出來做官,不願合作的也不加傷害。淪陷區的文學創作十分活躍,出現了張愛玲這樣優秀的作家。有的小說寫到主人公出走參加抗日游擊隊,也居然能夠在上海正式出版。相較於秦始皇的焚書坑儒,及雍正乾隆的大興文字獄,乃至(我們“自己的”)國共兩黨政權的暗殺和迫害作家、反右及文化大革命,顯然“開明”得多了。.

引用:
原帖由 weiming343 於 2009-4-7 05:27 PM 發表

那次聽你們說了下香港的情況,我更相信了YST寫的哪篇....

唉!!我一個大陸人在這說什么還不是給人當成五毛的宣傳......

都說文革破壞了中國傳統....香港沒文革,怎麼漢代開始的 家 國 天下 的儒家思想一點 ...
只要不同他們想法的,通通被打成5毛黨,我呢D香港人都被說成是5毛,這就是香港近十年的民革

http://www.youtube.com/watch?v=-sA8jd39m6w
‹六四睇真D›填充歷史的空白 - 大話精逐個捉

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-7 06:13 PM 發表

點解唔入得新中國數 ?
毛澤東話明唔承認國民政府簽訂既所有外交條約,
點解佢唔單止無追返外蒙返o黎,
仲要係佢自立為王未夠一個月,
就餓狗搶屎咁扑去同外蒙建交 !

呢 d 先係分裂國家既 「人辦」 !!!!
國民黨賣國最光榮, 賴完屎要共產黨幫他抆屎

外蒙都可能好快不用一兵一卒和平回歸中國的懷抱, 你會否不開心?

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-7 06:37 PM 發表

我係見到毛澤東餓狗搶屎雙手送o左外蒙比人
一個咁清楚的國民黨賣外蒙你都無法認清,你都好難會理解到六四的真相

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-12 05:01 PM 發表

唔好咁大聲鬧呀,大把人都係用緊謊言o黎鬧支聯會o咋 !!

好彩我又 click o左入去睇清楚,
唔睇清楚又比人呃o左以為係無線話高自聯派武器 !

你好可愛 派武器在畫面清楚可見, 你都有得以為捉到別人的錯處

政府捉左咁多高自聯、工自聯既人和台灣特務, 還有李卓人的口供幫中國捉了不少人呢

政府呢 d口供就係證據

李卓人為國服務, 值得表揚, 當晚又躲在北京飯點, 不上街支援暴亂份子, 李卓人是中國當時的良好公民

搵支聯會既人上訪北京替我們香港人拿資料回來, 我想睇李卓人份口供

唔知供左幾多個人呢?

引用:
原帖由 stockoperator 於 2009-4-13 08:58 PM 發表
共匪做左虧心事,自己不會講64,更不想人民講,所以在國內就壓制一切有關64既事。土共就幫共匪說好話轉移共匪既罪落學生身上。
共匪狗,土共比其主子更狗!!
你呢d咪係泛民人士典範質素囉
唔夠講就玩人身攻擊,轉移視線

I字頭的就表現歪理法

引用:
原帖由 wt_hell 於 2009-4-13 09:16 PM 發表

佢人身攻擊邊個   人身攻擊你   
無人出來認俾佢人身攻擊    咁佢就無人身攻擊人啦
唔通你係.....
為公義出聲見不平就出手

引用:
原帖由 keith2006 於 2009-4-15 06:02 PM 發表
喺我嘅概念裡面,六四天安門死一個係死、死一百個又係死、死一千/一萬/十萬/百萬都係死!打死人就已經係犯下彌天大罪,再up乜都冇用,殺人填命,欠債還錢,做過呢啲事嘅人,除咗一死以謝天下,別無他途!
咁你應該唔支持64中的學生平民了,他們派武器,教整燃燒彈,去地盤搶左幾車磚頭,打死人就已經係犯下彌天大罪,再up乜都冇用,殺人填命

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-15 09:22 PM 發表

「他們」係同一班人嗎 ?
咁六四死係解放軍槍下都全部係「他們」?

點解去到6月5日解放軍仲不斷開槍 ?
莫非o個陣「他們」出o黎攻擊解放軍,
定係解放軍學足當年日軍攻陷南京之後大開殺戒 !!!

講來講去咩 ...
政府資料係話高自聯派, 若你有資料指出派的人是其他, 譬如支聯會、工自聯、台灣特務, 咁請你提出!

點解 6點半出最後通碟, 他們竟會搶先在 5時派武器?

你拉去南京講無用的, 這是一個無能國民黨犯下的大錯!

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-4-15 09:49 PM 發表

唔使兜啦,
咁o個幾條片又係唔係政府資料 ?
無線新聞又有冇講過高自聯派武器呀 !
咁多件「共和國衛士」又有邊件係比磚頭掟死 !

最重要都係點解去到 6 月5 日解放軍仲繼續開槍 ?!
高自聯o個時係邊道,做咩 ...
其實你識唔識乜叫做綜合資料?

呢樣係叫 critical thinking!

6 月5 日解放軍仲繼續開槍係因為支聯會散播謠言說天安門廣場有 3,000名學生被殺, 呃到平民出街挑釁軍人, 破壞社會秩序, 不守戒嚴令。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]