• 瀏覽: 50,207
  • 回覆: 910
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 jc3721 於 2009-3-23 11:28 AM 發表
好彩你剩係代表內地人啫 如果你代表咪香港人我咪俾你心寒到死
唔見得你香港人就代表左知道真相,就知道事實,當年我13歲,生活在廣東嘅一個小城,某幾天,我早上6:30去返學,行過街上見到號召罷工罷課推翻共産黨推翻政府嘅宣傳,貼左有成幾米長,上面有字有圖,系響北京嘅示威相,所以整個運動已經質變系毫無疑問嘅.目的已經唔系什麽民主,自由,反腐,而是推翻共産黨推翻政府,這是其一!

其二是,當時5月中下旬的時候,我父親因為鼻子有問題,要去廣州睇病,平時一般兩小時的車程,結果我地由早上6點坐到下午5點機先過到珠江橋,原因系有人阻塞珠江橋的行車線在示威,結果我同父親被迫在廣州過夜,第二天先睇到病,可見,事件事已經嚴重影響到普通市民的生活.

所以,沒完沒了的運動,從運動的目的,到具體行動,都已經嚴重影響到國家政局,影響到普通民眾嘅日常生活,不採取行動恢復國家的正常秩序,是絕對不行的.

或者運動初期學生的目的是好嘅,但後來已經質變,被不同的勢力所利用,學生的領袖已經無能力控制整個局勢,部分學生領袖甚至已經懷有其他的目的,再結合後來整個東歐共産國家局勢的變化來考慮,我認為,現在當局的定性,雖不是百分百準確,但也差不了多少?或者可以考慮肯定運動初期的某些進步因素,事實上也有,所以,這個運動的定性也就差不多了.

引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 11:47 AM 發表

師兄今年是28歲了, 是不是加入了共產黨 或 在國企工作, 所以覺得一切反對共黨統治的都應鎮壓.
老家陽春..現在做點小生意...
我家民國時是大地主,GCD執政後地沒了,文革時成了富民,本是想逃去香港的,但讓人發現後爺爺,伯父都讓人用棍棒打死的,哪時我爸才7歲兒,是唯一留下的男丁....這些都是我大姑姑說的

我爸很恨老毛....但從還恨GCD...

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2009-3-23 11:32 AM 發表
如果六四是騙局,建議中國每年公開悼念死去的解放軍
贊成, 中國無理由唔悼念呢班六四烈士, 應該立個"六四烈士紀念碑"等後世都記得添

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-3-23 11:59 AM 發表

你咪再呃人將你的推敲當事實喇

呢段片係師兄搵出黎, 證明當時美國記者跟本係影到天安門清場情況, 不過就接左唔想比人睇既料

香港當年都有人禁播喎

之前果個帖我都講喇:

即係 ...
師兄講呢段?

http://www.youtube.com/watch?v=7i6k8Kv1AEo
重組六四真相 - 天安門廣場都發生了什麼?

部份香港人就是被美國騙都還要多謝美國, 支聯會咁大個大話都唔敢鬧, 民智如此, 悲呢 ! 連分清是非黑白既能力都無, 仲話要普選, 選個希特拉都似

引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 12:06 PM 發表

真實死亡數字根本無人可知, 你靠什麼証據証明數字誇大. 支聯會說的是64事件死了多少人, 不是說"天安門廣場"死了多少人, 你唔好係d大是大非的事情上玩文字遊戲, 這對遇難者是相當不敬.
而家就針對單一處, 你唔好混其他野講, 要講其他野前, 先講左天安門廣場一處有無像支聯會所講的死 3000人?

其他野在你我解決上面個點後再提出 連一個咁細點既地方你都唔肯搞清楚, 你唔好同我講大局

引用:
原帖由 tktnys 於 2009-3-23 12:11 PM 發表
今時今日,都仲要話64冇死過人的,除左on9都冇野話你.
證據在youtube大x把,
不過樓主係要選擇性地貼出
我真係好佩服你20年後都仲咁努力做假,做一個假象出來話64冇死過任何人
想做 ...
你鬧樓主 on9前, 唔該你睇清楚人地寫乜? 樓主無寫過 64事件無人死, 樓主貼既片見到有死屍, 有傷員

你呢類無顧事實既人亂指控, 和紅衛兵分別不大

支聯會張文光唔回應當年既大話, 只批評城大不貼錢印六四特刊, 唔怪得早前港大學生會選舉出現咁多古怪事, 因為選唔到支聯會屬意的盧同學, 搞咁多小動作, 正卑鄙小人

張文光你呢類洗腦式教育同共產黨舊個套有乜分別?

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090323&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12525254

立 法 會 教 育 界 議 員 張 文 光 希 望 學 生 別 因 政 治 壓 力 而 忘 記 應 有 的 社 會 責 任 。

當 時 在 席 的 評 議 員 花 了 幾 小 時 討 論 此 事 , 並 提 出 多 個 原 因 反 對 , 包 括 六 四 與 城 大 學生 無 關 ; 編 委 會 不 應 拿 學 生 會 會 費 津 貼 學 生 以 外 的 活 動 ; 六 四 燭 光 集 會 有 政 治 立 場, 到 場 派 發 刊 物 等 於 支 持 平 反 六 四 , 並 有 可 能 煽 動 在 場 人 士 , 引 起 混 亂 , 以 及 出 版有 關 刊 物 會 影 響 城 大 聲 譽 等 。

引用:
原帖由 tktnys 於 2009-3-23 12:31 PM 發表

我睇清楚樓主用意係乜
咪又係紅衛兵一名.
只選擇性話軍方點慘點慘,暴徙如何如何仆街.
開埋呢d po晒9氣,做幾多野都好,你地永遠都唔可以改變醜陋的歷史.
改變唔到人既睇法.見到你地白費心機我都有dd過意唔去~/...
真正的紅衛兵就係被人洗腦既人, 既然眼見64事實一件件被揭, 仲繼續會話我誓死忠於支聯會! 無論支聯會呃過佢幾多遍, 佢都大叫「支聯會萬歲」、「支聯會永遠是對的」、「支聯會唔會騙人的」!!

支聯會、傳媒一方的64資料, 所有人都應該睇左20年, 要睇幾咁難? 隨手都可以搵到

你刻意扭曲樓主帖文、居心可測

請你努力再找資料去證明樓主的資料係謊言, 咁先可以說服人, 旁門左道人身攻擊對呢個帖無效架

我最想睇呢d論證--->支持64既人請提出證據  :

--->證明64唔係一場顛覆奪權政變, 有證據的話就提出說明條video片「高自聯」學生領袖組織的偷拍係假扮既, 去證明學生無「成立新政府」的顛覆意圖

---> 屠殺的錄影證據

--> 解釋點解支聯會講大話製造第一謠言源頭

引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 12:36 PM 發表

不論天安門廣場是死了3000人還是30人, 這個數字上的多少不會對整個事件的本質有改變. 在廣場中的屠殺跟在廣場外的屠殺沒分別. 我們須重視的不是一些不能求証的數據細節, 已是整件事情的過程. 你唔好妄想以推翻支 ...
講大話既有無問題? 支聯會 6月 5日散播謠言係乜意思? 如果整個運動係有人在背後有不良動機, 本質就有問題, 咁仲可以平反乜? 在追打解放軍時, 我就聽到有廣東話叫住 : 「打佢、打死佢」, 係唔係支聯會上去既港人在背後煽動內地人?

而家就針對單一處, 你唔好混其他野講, 要講其他野前, 先講左天安門廣場一處有無像支聯會所講的死 3000人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]