註冊 登入

[兩岸新聞評論] 官方回應「六四」提問:早已定性 大局為重

取消高亮搜尋字詞
引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 12:36 PM 發表

不論天安門廣場是死了3000人還是30人, 這個數字上的多少不會對整個事件的本質有改變. 在廣場中的屠殺跟在廣場外的屠殺沒分別. 我們須重視的不是一些不能求証的數據細節, 已是整件事情的過程. 你唔好妄想以推翻支

之前我說中共提供的只有佢想人民看的資料, 支聯會就會有另外中共不想人民看的資料. 當知道的越多, 真相自會越辯越明....
未有證據前你講咩都無用

之前師兄條video片你睇左未?

事實在香港人眼前, 美國當時係有錄影資料不過唔比某d資料出解, 所以當時香港新聞只有大陸開搶片段多、5年後香港有黑手禁播禁止真相公開、支聯會黎洪自己踢爆自己講大話

你咁支持支聯會, 就你去幫佢地解釋下點解要製造謠言第一源頭喇

我之前一直問支持支聯會、支持64既人提出證據, 證明段片係假既, 未有人答我喎, 就由你去答喇:

例如這片中提過的:  由一開始以打倒共產黨, 成立新政府, 直至4.26社論後, 在4月27突然180度改為擁擠共產黨, 到後來5月, 又可偷拍到學生組織「高自聯」聲稱要「成立新政府」(這等同顛覆吧!) 。這樣的峰迴路轉奇怪情況, 有否真正出現過? 如有, 你的評價是如何? 如無, 你有否證據提供...等等

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 12:45 PM 發表

白山羊兄, 沒有証據只是你道聽途說的謠言, 還是節省點好. 不說妄言, 別人才相信你的說話.
當年的民運人士要去美國, 全部都要經支聯會搭線

除了通過“思匯”間接資助外,民主黨、職工盟、新力量網絡、開放雜誌及人權監察等組織,均受過NDI等機構的資助或贊助,可見外部勢力(尤其是美國)干預本港事務的層面正日趨廣泛。

回覆 引用 TOP

歐美日韓國家萬歲,社民連早日得到中國政權,長毛為總統,毓民為總理,令中國歸入美國領土
引用:
原帖由 tktnys 於 2009-3-23 12:47 PM 發表

就算支聯會錯晒,世人對64事件睇法都唔會改變~
支聯會在64事件中係一個可有可無角色.
世人眼光只會放在2方的主角,,,,軍方&學生身上.
都係果句,,,,轉移視線???晒9氣啦你幾條友仔
呃香港人包括我足足20年, 你敢話無錯?

你錯喇, 我想知多d反而係64既動機證明, 講大話既動機, 當年差不多傳媒都以同一口徑有系統地講大話, 不如你去證明呢段係假野喇:

我之前一直問支持支聯會、支持64既人提出證據, 證明段片係假既, 未有人答我喎, 就由你去答喇

例如這片中提過的:  由一開始以打倒共產黨, 成立新政府, 直至4.26社論後, 在4月27突然180度改為擁擠共產黨, 到後來5月, 又可偷拍到學生組織「高自聯」聲稱要「成立新政府」(這等同顛覆吧!) 。這樣的峰迴路轉奇怪情況, 有否真正出現過? 如有, 你的評價是如何? 如無, 你有否證據提供...等等

回覆 引用 TOP

世間最珍貴的不是‘得不到’和‘已失去’,而是現在能把握的幸福。
真正的幸福,只有當你真實地認識到人生的價值時才能體會到
引用:
原帖由 door_hk 於 2009-3-23 12:54 PM 發表

那麼我也可以要求你說出天安門廣場沒死3000人的証據.
那一夜, 你在現場嗎? 這事件的真正死亡人數根本沒人可以確定.
我要說的是事件本質, 不是討論什麼廣場中死了多少人.
樓主俾晒, 我亦在剛才的回應貼出該片的文字解釋版, 原來你無睇就亂覆
從感性角度討論, 完全漠視證據 天安門廣場最後只淨百幾人, 點死 3,000人?

回覆 引用 TOP

歐美日韓國家萬歲,社民連早日得到中國政權,長毛為總統,毓民為總理,令中國歸入美國領土
引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-3-23 12:54 PM 發表

呃香港人包括我足足20年, 你敢話無錯?

你錯喇, 我想知多d反而係64既動機證明, 講大話既動機, 當年差不多傳媒都以同一口徑有系統地講大話, 不如你去證明呢段係假野喇:

我之前一直問支持支聯會、支持64既 ...
呢處

http://www.youtube.com/watch?v=xjBU2jmWkto

睇左你呢一段片, 我都覺好搞野
學運的開始原來係想邀請在台灣的國民黨回大陸主政, 如果真係成功的話, 可能現政府內會有竹聯幫、四海幫在做高層

3'20" 講到 18/4, 19/4衝擊中南海, 打公安、解放軍叫打倒共產黨, 但去到人民日報出 4.26社論後,  4.27遊行口號統一改為共產黨萬歲擁護共產黨 (
http://www.youtube.com/watch?v=wpeMnULg3kg&feature=related 4'30") ,  根本 89學運就係用民主做幌子, 想奪權就真, 但方勵之和嚴家其這場革命以失敗告終

為左奪權, 真係咁肉麻都寫得出

4.27 遊行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2009-3-23 12:56 PM 發表

唔係wo~~

我中三果陣被老師受腦,以為六四是學生全對

睇完資料後,先發覺原來有解放軍死
我都唔明點解香港既教師咁鍾意帶學生去 64晚會洗腦, 同帶學生去摩門教洗腦係無分別, 我認為應禁止呢類活動, 學生要唔要去應自己決定, 唔應該在堂上發起

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。