• 瀏覽: 50,215
  • 回覆: 910
  • 追帖: 5
取消高亮搜尋字詞
引用:
原帖由 sytung 於 2009-3-23 02:15 PM 發表

你知否那二名軍人是因為槍殺在橋上兩婆孫給忿怒的群衆殺死,當年報章都有報導,而我在內地的幹部親友都證實此亊。你對支聯會不滿是你的事,不要把私人的喜悪加在一起討論
你這些和法輪在網上做假證, 然後再在報紙當真來報導, 有乜分別?

引用:
原帖由 笛子魔王 於 2009-3-23 02:14 PM 發表

C HING, 你呢個帖真係精彩, 資料搜集下過功夫,不是單單吹水.
要多D瞭解六四發生乜野事, 不妨兩方(包括支聯會)資料都睇.

在下建議你如果有魄力, 不妨繼續搜集資料, 並在每年5月(早一個月攪,唔好六月攪,打對台引起混亂),
在維園攪個"六四真相展覽".

在下一定會黎捧場...
而家班支離會信徒和當年的紅衛兵無兩樣, 在六月搞對台, 實被人圍打

支聯會收埋好多真相, 我地根本不知, 當年佢地派左好多人上去北京 李卓人做埋死狗寫悔過書, 話以後唔搞事

引用:
原帖由 william123321 於 2009-3-23 02:12 PM 發表

係, 我都差唔多, 我當年讀中二, 之後睇番, 其實唔係中央錯晒, 係大家都有錯......

呢次係雙輸...不過到現時為止都仲有人去擁護其中一面......

有人用支聯會一個大話黎將佢擁有其中一部份既資料完全否定....咁就已經唔叫做分析, 擺明係針對

有人話支聯會講大話, 但有冇諗過點解咁多人會推翻作日的我?

從行為黎講, 大家都係怕中央怪罪落黎, 所謂既真相而家 d 人盲目咁去相信, 佢地當年都仲未出世既小朋友..... ...
超! 我唔係怕得罪中方喎, 我唔搞咩分裂政治既話佢咬我食呀? 我只想知道多點真相, 我相知多d背後動機

上一個帖都無人比到video片證據, 全部都無證據訴於感性

所謂真相被支聯會、老師、傳媒洗我腦20年喇! 成個互聯網都隨手搵得到喇

不過呢個帖都可以睇下邊d香港人, 會以「民主」做擋箭牌, 擺明係錯既野就聲都唔敢聲! 呢種死忠唔係「民主紅衛兵」係咩呀?

引用:
原帖由 william123321 於 2009-3-23 14:12 發表

係, 我都差唔多, 我當年讀中二, 之後睇番, 其實唔係中央錯晒, 係大家都有錯......

呢次係雙輸...不過到現時為止都仲有人去擁護其中一面......

有人用支聯會一個大話黎將佢擁有其中一部份既資料完全否定. ...
我支持你的説法,當年雙方面冷靜商討便不會發生64悲劇,但內地為什麽有一班學者要求平反,因亊實上死了很多無辜的群衆。

平心而論, 雙方都有錯

不過, 無論任何情況底下
軍方向人群開真槍係肯定唔岩
(i don't care 有無射死人, 開真槍就已經錯)

引用:
原帖由 iwyk 於 2009-3-23 02:27 PM 發表

斷估 ? 方政對腳去o左邊 ?

你讀到什麼程度的教育水平?

以下的說話真的咁難理解?

架坦克係馬路, 就算係花生友企在行人路看熱鬧, 斷估都唔會無左對腳

另外, 張相影唔到面, 有無另一張相?

請問:鎗是誰人開的???

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-3-23 14:19 發表

你這些和法輪在網上做假證, 然後再在報紙當真來報導, 有乜分別?
請你自己到圖書館及報社,電視台找資料,人家向你提供你又說成和法輪在網上做假證,你自己説的便是真證據,人家的都是和法輪在網上做假證,老友!公道的不要蠻不講理。

引用:
原帖由 sytung 於 2009-3-23 02:30 PM 發表

請你自己到圖書館及報社,電視台找資料,人家向你提供你又說成和法輪在網上做假證,你自己説的便是真證據,人家的都是和法輪在網上做假證,老友!公道的不要蠻不講理。
當年的報導 support到以下本書的講法添, 但點知禁片一出, 發覺原來係謊言, 你話係唔係? tinlong問你拿 video, 你有無?

睇多 d片都知當年既大話係幾咁大啦, 又話乜兩軍打起來, 睇多左不同角度的片, 就知以上的又是吹水, 你要睇呢類老作野, 以下有本書在 90後一直當真話賣到 2007再翻印賣, 但隨著禁片在 2009年橫空再世出現, 成本書的謠言不攻自破
當年的報導方向, 我第一時間都覺得無問題, 今天翻看後發覺是為了要合理化暴力, 和營造中國軍隊分裂的效果, 為的是要百姓以為會有軍隊 back up, 唔怕出來一齊造反, 另一個目的係想真間出有軍隊變節, 但最後是不成功, 失敗收場

六四血腥清場內幕——吳仁華的歷史見證   
    http://www.beijing1989.com/wordpress/?p=13  

本書初稿完成於一九九零年五月,字數約五萬字。從一九九零年六月至今,香港《當代》雜誌、美國《北京之春》月刊美國《世界日報》主辦的《世界周刊》加拿大明鏡出版社出版的《慾火重生--「天安門黑手」備忘錄》一書,先後摘錄發表了本書稿一萬餘字的內容,題為《天安門廣場清場紀實》或《天安門事件的最後一幕》

天安門城樓一帶槍彈橫飛,不少學生和市民中彈傷亡。..

戒嚴部隊的軍人一邊走,一邊端著衝鋒槍四處掃射不少躲避不及的民眾中彈倒下。張健附近就有兩名糾察隊員中彈倒地。.....

對著戒嚴部隊領隊的一名中校軍官高喊:「我們都是學生,我們沒有武器,人民軍隊愛人民。..隨即舉起一把五四式手槍瞄準他,毫不留情連開三槍。

這支空降軍在向天安門廣場強行挺進的過程中,幾乎人手一支衝鋒槍,一路開槍挺進,下手毫不留情.....

第15空降軍部隊在抵達天安門廣場後曾經開槍殺人,是不爭事實..

作為六部口中共坦克輾壓學生撤退隊伍的現場目擊者之一,吳仁華親眼目睹了三輛坦克追逐輾壓11名學生的暴行。

吳仁華指出,氯氣彈會給人體造成永久傷害、甚至死亡,應該屬於國際禁止的化學武器。可是,當局為了鎮壓,竟然無所不用其極。

吳仁華回憶,當時他和數百名學生為了躲避坦克追壓,紛紛拚死翻越綠色尖頭鐵柵欄,欲進入郵電大樓的大院子暫時避難,而把門的武裝警察竟然緊閉大門,拒絕讓學生們入內。

待坦克過去,比吳仁華所處位置稍後的學生們已慘遭不幸,11名學生當場慘死坦克輪下。...

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-3-23 02:22 PM 發表

超! 我唔係怕得罪中方喎, 我唔搞咩分裂政治既話佢咬我食呀? 我只想知道多點真相, 我相知多d背後動機

上一個帖都無人比到video片證據, 全部都無證據訴於感性

所謂真相被支聯會、老師、傳媒洗我腦20年喇!  ...
證據? 當年家庭最好既科技係錄影機......我當年最弊屋企部錄影機壞左

廿幾年前都冇諗過今時今日可以用電腦, 上網, 轉片呢類科技, 又點會無端端錄底佢呢.....

邊似得而家上一上網就大把 data 俾大家去做 reference.

就算有都會有一班人去否定佢.....

至於真相...老實講, 歷史冇可能會俾到真相你(中外一視同仁), 人就係咁, 對自己有利係就講到天上有地下無, 對自己有害既就雞蛋裡挑骨頭....

所以有咩好講? 知道真相既唔敢講出黎, 甚至否定作日既言論, 有咩意思? 貪生怕死

但今時今日中國對比當年開放左好多, 否則, 大家可以上網講呢 D 咩?

我並唔會擁護邊一方, 因為雙方所持既立場係唔同, 今日中國唔同左好多, 以前, 講一句說話都要小心.....

廿年光景, 時移世易.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]