• 瀏覽: 38,708
  • 回覆: 897
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 y98141 於 2009-3-17 06:30 PM 發表

先同你講句:小弟係修中史既

54,大大個遼東比日本活生生吞左
918,大大個東北又比日本吞左

54發生時值軍閥混戰,學生係因為救亡意識生起先上街
918,幾廿年來日本對華野心顯露無遺
共通點:
中華民族處於嚴 ...
重新評價胡耀邦是非功過

反貪

公佈新聞法,保障新聞自由

允許民間辦報

要求言論自由

要求擁有遊行示威

增加教育經費

學生為人權,為國家

連基本人權都冇

我al修中史

引用:
原帖由 y98141 於 2009-3-17 06:30 PM 發表

先同你講句:小弟係修中史既

54,大大個遼東比日本活生生吞左
918,大大個東北又比日本吞左

54發生時值軍閥混戰,學生係因為救亡意識生起先上街
918,幾廿年來日本對華野心顯露無遺
共通點:
中華民族處於嚴 ...
你的中史似乎弱一點。五四運動是學生抗議日本把德國在山東省的權益掠奪過來,中華民國應可收回山東省。

今日先知原來六四民運咁搞笑 原來開頭係要黑社會國民黨回國統治

http://www.youtube.com/watch?v=xjBU2jmWkto
還有睇完國內的 64片先知原來場民運最早期係打"共產黨"下台, 邀請"國民黨"回大陸執政, 後期先改旗號為共產黨萬歲, 支持民主化..

http://www.youtube.com/watch?v=IaQmy5YUDOY&feature=related6'45"
3/6早上已經亂到呢個程度, 打劫軍人, 搶武器

http://www.youtube.com/watch?v=5jXKQjfmFhM&feature=related 1'00"
3/6早上高自聯分發菜刀、鐵捧要起義

支聯會的片 (http://www.youtube.com )其實大部份都見到係一班暴徒在放火打軍人, 係屠殺還是平暴? 用另一角度睇支聯會的片, 其實答案呼之欲出, 就係 --- 是解放軍平暴

http://www.youtube.com/watch?v=5jXKQjfmFhM&feature=related 4'00" 5'42"
解放軍的克制 (真係唔還手俾人打, 無開槍, 開槍根本普通市民埋唔到身)

4'53" 暴徒開槍射解放軍
6'45" 暴徒行為

http://www.youtube.com/watch?v=IJlGCN6QwW8

0'01" 到處燒車
1'12" 解放軍向天開槍示警避免大傷亡 (支聯會搵唔搵到水平掃射片段? 刻意殺人片段?)
2'48 暴徒燒車燒大樓
6'00" 4點半學生撤離廣場 (支聯會抽左坦克推倒民主女神像片段做宣傳片, 點解唔俾埋清場後的廣場情形我地睇, 證明天安門廣場有燒屍和坦克轆人情況, 因為支聯會根本一直在撒謊)
7'30" 撤離情況, 清場後的廣場

http://www.youtube.com/watch?v=SS2dWECjm40&eurl
1'30" 燒死一車兵.

引用:
原帖由 wt_hell 於 17-3-2009 06:14 PM 發表
你都幾好笑wo 中國人自己爭取想要的東西就永遠等於被外國勢力利用
中國是否永遠唔可以爭取理想的社會
中國人要永遠做隻聽話的狗 唔好反抗 至係證明到自己無收外國錢?
在共產之前 五四運動已經表達左人民利用手段來達到表明愛國的情緒
佢地又係收左外國錢ar嗎?
點解當一件事  發生係共產黨時期
就變到學生錯哂 學生被外國勢力利用  要俾用坦克鎮壓?
仲有 你唔應該拉埋外國遇到咁ge事時會點處理
如果你係都要話 歐美可能都會開槍鎮壓啦
fine 咁我只可以講一句 要跟人地 你就全盤跟哂人地
還中國人選舉權 俾中國人選議員 選國家元首!
如果你跟d唔跟d 對自己有利時就走出來話人地乜乜一樣
你根本無資格出聲!
我覺得你好似有少少強詞奪理wo QQ"

咩叫做外國做咩中國就要全盤跟足??
六四集會
引用:
頒佈戒嚴令
趙紫陽夜會學生約5個小時後,北京戒嚴令正式下達。5月20日早上10時,李鵬在電視上頒佈北京部分地區戒嚴令,軍隊開往天安門,學生緊急到各入城路口攔截軍車。當夜從外地調進北京的部隊,分乘卡車、裝甲車和坦克,從豐臺六里橋沙子口呼家樓等處向天安門廣場方向前進,被市民和大學生阻攔。[25]該戒嚴令至1990年1月11日才解除[41]
戒嚴令說[42]
鑑於北京市已經發生了嚴重的動亂,破壞了社會安定,破壞了人民正常生活和社會秩序,為了堅決制止動亂,維護北京市的社會安寧,保障公民的生命和財產安全,保障公共財產不受侵犯,保障中央國家機關和北京市政府正常執行公務,根據中華人民共和國憲法第89條第16項的規定,國務院決定,自1989年5月20日10時起在北京市部分地區實行戒嚴,由北京市人民政府組織實施,並根據實際需要採取具體戒嚴措施。
引述自wikipedia
其實到左呢個時間係咪就係非法集會?
非法集會係咪會影響國家安全?
咁我認為鎮壓都好正常姐QQ"
不過鎮壓手段就係過於偏激
其實大家咁反感係咪就係因為多左幾部坦克呢?
引用:
清場當日
[quote]
晚上10時後,天安門與長安街的形勢急轉直下。軍隊入城後遭到市民阻撓,軍隊開槍,其中木樨地是死傷最多的焦點。該處聚集數千人,部分人用碎磚頭砸打解隊,軍隊立即一排排沖上大橋,邊喊着「人不犯我,我不犯人;人若犯我,我必犯人」的口號,邊向投石頭的市民開槍。
引用:
零晨1時,天安門以西約四公里的復興門傳出槍聲,軍隊向堵塞他們的群眾開槍,最少逾30人死亡,200多人受傷,復興門外醫院接收大量死傷者。1時30分,北京市政府和戒嚴部隊發出《緊急通告》,內容說:
「首都今晚發生了嚴重的反革命暴亂。暴徒們猖狂襲擊解放軍指戰員,搶軍火,燒軍車,設路障,綁架解放軍官兵,妄圖顛覆中華人民共和國,推翻社會主義制度。人民解放軍多日來保持了高度克制,現在必須堅決反擊反革命暴亂。首都公民要遵守戒嚴令規定,並同解放軍密切配合,堅決捍衛憲法,保衛偉大的社會主義祖國和首都的安全。凡在天安門廣場的公民和學生,應立即離開,以保證戒嚴部隊執行任務。凡不聽勸告的,將無法保證其安全,一切後果完全由自己負責。」
[/quote]

其實中共都有發表過好多次叫佢地離開o既宣佈
佢地都唔走咁樣其實我覺得佢地係自取滅亡~.~"
再講
我認為呢批學生雖有愛國o既情懷,
但係佢地所提出o既要求過多
我認為中共到而家都係絕對冇可能接受得到
引用:
六四事件發端於前中共總書記、改革派領袖胡耀邦的猝逝。當時北京各大高校學生發起悼念活動,數日內迅速演變成大規模的遊行,學生除了要求中共中央肯定胡耀邦「民主、自由、寬鬆、和諧」的觀點,亦提出反貪污,反官倒、解放報禁、增加教育撥款、並提出民主選舉部分領導人等要求
佢地所發表o既野冇錯絕對係為了自由,為了中國人民o既利益著想
只不過只有一兩項可以於當時接受
要改革一個國家o既政治絕對唔可以操之過急
但係呢班學生提出咁多要求
就算中共當時接受左都一定會向日後引發更多問題
以下係講「民主、自由、並提出民主選舉部分領導人等要求
中國歷來o既自由都係唔高o既
若果當時中國真係開放左咁高度o既自由,
1. 中國當時有好多人受過教育咩?
2. 中國當時有成熟o既選民?
選舉領導人係國家o既大事, 如果D人一D都唔成熟o既話咁個國家會點呢?

(以上o既野我只係回答左quote住o既藍色字~其實我都唔知點解會有六四@@岩岩只係一路睇維基跟住一路問野~.~"如果大家有興趣可以講比我聽點解會發生六四==囧)

引用:
原帖由 y98141 於 17-3-2009 06:22 PM 發表

不如你解釋下
點解"爭取理想的社會"會罷課、叫人罷工?
仲要戒嚴個幾禮拜都唔走??
引用:
你認為霸課 霸工會有好大問題?唔可以咁做?
但我認為只係一種手段同權利 來爭取佢地想要的合理要求 佢地可以咁做
如果佢地無打家劫舍
佢地無必要成奴隸咁 人地叫佢做野 佢唔可以唔做
人地叫佢地行東就行東
引用:
重新評價胡耀邦是非功過

反貪

允許民間辦報

要求言論自由

要求擁有遊行示威

增加教育經費

學生為人權,為國家

連基本人權都冇

我al修中史
我覺得爭取權利唔需要用到罷工罷課囉QQ
我想問人權/民主 重要D??
定係整個國家o既經濟重要D??

我覺得整個國家o既經濟比較重要0.0
有好多農民向鄉村務農
也有好多人為了三餐而憂~.~"
比起這個, 民主人權會比較重要嗎?

佢地所發起的罷工罷課
影響左國家整體經濟 令到有D窮苦人民更加辛苦
至於罷課亦都影響左自己o既學業

爭取權利,
需要用到呢D咁百害而無一利, 害人而且也不利己o既方法去迫政府就範咩?

引用:
原帖由 jasonjason1207 於 2009-3-17 07:24 PM 發表

(以上o既野我只係回答左quote住o既藍色字~其實我都唔知點解會有六四@@岩岩只係一路睇維基跟住一路問野~.~"如果大家有興趣可以講比我聽點解會發生六四==囧)
.
中國 N年前做的特輯, 由香港人定性為「被告」的自辯, 有說到運動幾個轉折位

http://www.youtube.com/watch?v=-qNy4qMX85I&eurl

由 4'35"開始睇, 前面都係 80年代中國老土的自我吹噓的宣傳, 可略過

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 17-3-2009 07:36 PM 發表

中國 N年前做的特輯, 由香港人定性為「被告」的自辯, 有說到運動幾個轉折位

http://www.youtube.com/watch?v=-qNy4qMX85I&eurl

由 4'35"開始睇, 前面都係 80年代中國老土的自我吹噓的宣傳, 可略過 ...
我看到5'58
想問那個肥佬是誰?
說什麼要解散中國
要在國外引入一個總理?
那就是在反國家吧..?
那個肥佬是不是六四帶頭者之一?

引用:
原帖由 股海一沙鷗 於 2009-3-17 06:57 PM 發表

你的中史似乎弱一點。五四運動是學生抗議日本把德國在山東省的權益掠奪過來,中華民國應可收回山東省。
多謝提醒
成日將山東半島同遼東半島搞亂

引用:
原帖由 jasonjason1207 於 2009-3-17 07:44 PM 發表

我看到5'58
想問那個肥佬是誰?
說什麼要解散中國
要在國外引入一個總理?
那就是在反國家吧..?
那個肥佬是不是六四帶頭者之一?
方勵之 他的老婆是王丹的老師

這人 64後由美國領事運走到美國

去到美國後某年, 美國要解禁部份貿易限制中國, 他在美國搞反對, 但被當年救他出中國的領事小 9佢, 叫佢收聲, 說這是美國的新國策

大陸片的 PART 2, 其他 PARTS 在這找http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9275038&extra=page=1&page=4#46

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 17-3-2009 07:50 PM 發表

方勵之 他的老婆是王丹的老師

這人 64後由美國領事運走到美國

美國當年要解禁部份貿易限制中國, 他在美國搞反對, 但被當年救他出中國的領事小 9佢, 叫佢收聲, 說這是美國的新國策:smile ...
方勵之..漢奸
根本唔係真係為左中國人權
只不過係為左搞事

引用:
原帖由 klose825 於 2009-3-17 06:47 PM 發表

重新評價胡耀邦是非功過

反貪

允許民間辦報

要求言論自由

要求擁有遊行示威

增加教育經費

學生為人權,為國家

連基本人權都冇

我al修中史
基本人權
我都想問問
生命、財產、尊嚴等等有邊個國家做得到?
到底你想中國進步到擁有點樣既"基本人權"??

你話學生為人權,得

為左自已既人權去剝削其他人既人權
做得正確??

不過我相信,世上
有強權,無真理!

引用:
原帖由 y98141 於 2009-3-17 07:54 PM 發表
你話學生為人權,得

做得正確??

不過我相信,世上
有強權,無真理!.
但是一個北京工大的學生的的講話引起來我的注意。他一口咬定,六四頭頭在部隊來到廣場之前,早早逃離了廣場。他說在六三下午五點左右,長安街上流血的消息已經傳遍廣場,形勢非常緊張。他去找頭頭,不論是柴玲,李錄或吾爾開希,一個也看不見。

當時要找頭頭的人還很多。他說有一個跡象可以証明頭頭是逃離了廣場,那就是指揮部的糾察隊不見了。他說指揮部的糾察隊實際上是頭頭的御林軍。一個任務是保護柴玲,李錄或吾爾開希等頭頭,不要被公安部的便衣抓去。所以高自聯御林軍在指揮部外設了好幾道糾察線,任何非學生模樣的人休想通過。就是普通學生通過也要被查詢。

另一個任務是鎮壓一切企圖推翻柴玲,李錄和吾爾開希的領導核心的學生政變,特別是誰如果想占領廣播站,一定會被痛打。這支高自聯御林軍還跟叫做“飛虎隊”的社會流氓組織聯防。他說在六三下午,這支高自聯御林軍不見了,沒有糾察線了。御林軍不在,皇帝一定也不在。在這以後的調查中,我就順便問以下的問題:你們在六月三日白天有沒有看見柴玲,李錄和吾爾開希等頭頭。有人說上午還看見李錄的。但是一致的答案是,六月三日中午過后,所有頭頭都不見了。 (Memoir Tiananmen-1989)

另一個問題是,他們什么時候撤離的呢。五月十九日傍晚那次撤離是在學生眼皮底下撤離的。這一次竟無人看見。但是有一個學生說,郭海峰曾跟他講六月二日晚上,高自聯常委要開會。如果這些情況都屬實,那么高自聯頭頭的撤離廣場的唯一可能的時間是六月三日凌晨,也就是趁廣場學生在睡夢中的時候。

取得突破性的調查是高自聯部分頭頭的回憶錄《回顧與反思》。(香港出版)這本書清清除楚地寫是在六二深夜到六三凌晨的的高自聯常委會上作出來,指揮部全體成員提前秘密撤離廣場地決定。書中也寫了只有郭海峰一人對頭頭的提前撤離決定表示反對。(260頁)。撤離的原因是他們得知,戒嚴部隊要在六月三日白天武裝清場。在書中,明明白白地寫著如下的話:郭海峰表示,“作為指揮人員,學生都沒撤,提前撤對嗎?”而柴玲則說。“提前撤是保護火種。”(64memo.com / 2004)

引用:
原帖由 y98141 於 2009-3-17 07:54 PM 發表

基本人權
我都想問問

你話學生為人權,得

做得正確??

不過我 ...
原來ed唔係基本人權

byebye

引用:
原帖由 y98141 於 17-3-2009 07:54 PM 發表

基本人權
我都想問問

你話學生為人權,得

做得正確??

不過我 ...
同意!
生命 財產其實中國都做得好好
至於尊嚴..有人o既地方就會有歧視o既出視, 反歧視等言論個人認為實屬無稽之談
對於本國人民地位在國際間也大大提升~.~"
我唔覺得中國人缺乏人權~

如果話人權同自由係掛勾o既話
咁有邊個國家有真正o既人權?

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-3-17 07:59 PM 發表

但是一個北京工大的學生的的講話引起來我的注意。他一口咬定,六四頭頭在部隊來到廣場之前,早早逃離了廣場。他說在六三下午五點左右,長安街上流血的消息已經傳遍廣場,形勢非常緊張。他去找頭頭,不論是柴玲, ...
班所謂民運領袖只不過係無賴
煽動學生上街示威卻唔陪同佢地到最後一刻!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]