• 瀏覽: 26,133
  • 回覆: 34
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-3-15 09:53 PM 發表
為免太多圖窒礙閱讀第一帖, 我將能顯示當時民運的瘋狂情度圖片分開放

搶來的「軍火」展示 1989年6月3日

六月三日強搶的「軍火」。

強搶一車武器 1989年6月3日 ...
看圖作文?

所以話﹐中共選擇用最唔穩定既方法解決學運﹐中共根本就唔應該出動軍隊令人民同
軍隊有對立同衝突機會。 出動軍隊根本就係火上加油﹐出動軍隊後﹐整個中國社會
比之前更動蕩﹐更不穩定。

其實樓主一直都嘗試誤導其他人係有暴徒首先攻擊﹐然後解放軍先攻擊人民。

事實係﹐軍民衝突﹐死傷係源于解放軍向天門前進﹐北京市民急于攔阻解放軍﹐急
于保護學生所引起。

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2009-3-16 01:06 AM 發表

不討論真偽? 無論據提出便認定是屠城事實?? 你似乎不夠理性吧 !

我都起碼提出了以下論據啦 ! 希望其他沒有理性論點的會員, 不要把這帖口水化, 拉到十幾頁, 令其他人閱讀困難 ! (個人希望那 ...
所以話﹐中共選擇用最唔穩定既方法解決學運﹐中共根本就唔應該出動軍隊令人民同
軍隊有對立同衝突機會。 出動軍隊根本就係火上加油﹐出動軍隊後﹐整個中國社會
比之前更動蕩﹐更不穩定。

其實64後﹐上海亦發生學運。

大家可以參照當時上海市長朱鎔基如何對待學運﹐睇下出動軍隊係唔係會令社會穩
定﹐唔出動軍隊係唔係就會令社會唔穩定。

以上海為例,自6月4日清晨起,復旦、同濟、交大和華東師大等學生上街遊行,並
在全市42個地段設路障攔截軍車,市政府通過電視電台警告學生不要以為政府軟弱
可欺,繼續一意孤行,同時亦撤走十多個路障。翌日,三萬多名學生上街堵塞122個
交通道口,市區交通全部中斷,郊區企業不足三分之一人上班。

這段期間,上海市政府與學生反覆地設路障、清路障,6月6日晚上有五人攔截火車
時被撞死,現場聚集3萬人,有車廂被焚燒。7日,同濟大學、華東師範大學、上海
工業大學等校有學生在學校禮堂、教學樓設置靈堂,上海傳出戒嚴消息。

上海用電量由6月3日的6653萬度電降至6月7日的6128萬度,二輕、冶金、紡織、儀
表、船舶、航空、電氣等行業的997企業的職工缺勤遲到率為34.38%,12家企業全部
停產,23家部分停工。6月8日,時任上海市長的朱鎔基發表電視講話,強調「上海
不能亂」,並澄清決不在上海戒嚴,他說:「很多同志要求我們動用武裝警察,甚
至動用軍隊。我作為市長,在此鄭重聲明:市委、市政府從來沒有考慮過要使用軍
隊,從來沒有打算實行『軍管』或『戒嚴』,提出『穩定上海、穩定大局,堅持生
產、保障生活』。」直至9日,上海一方面發動工人清除路障,同時6000名名學生在
人民廣場舉行追悼會,參加者臂戴黑紗,抬著花圈,舉著校旗,有秩序地進入廣場,
廣場不斷播出「北京慘案真相」,但隨著公安部門大舉緝捕學生,各地示威陸續終
止。

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-3-16 01:20 AM 發表

以你思維, 中國就更不應推行民主, 因為民主的美國就有23次用軍隊鎮壓平民的紀錄, 推行民主隨時令中國步美國後塵.
以你思維, 民主美國搞過三次奧運﹐係唔係代表有民主﹐個國家就一定可以搞三次奧運?

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-3-16 01:16 AM 發表

你如果有証據說軍隊是為殺人而殺人就拿出來, 你遲遲都不拿出來真是奇怪, 你不是好想將中共惡行公諸於世嗎? 因為根本你就沒有証據支持你的論點, 只能不停口號式鬥中共冷血.
軍隊唔係為殺人而殺人﹐軍隊係為清場去殺人。

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-3-16 01:26 AM 發表

証明天安門清場令各地示威結束, 令中國回復穩定.

天安門清場後﹐先激起上海既學運啊。

為穩定用最唔穩定既方法解決學運﹐係一個笑話。

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-3-16 01:32 AM 發表

証據? 口講無憑?
唔好整條死屍相出來就當是証據, 我係要殺人過程既証據, 點樣殺人法, 點解手無寸鐵既學生能令軍人死亡.
唔要你的想法, 要証據.
要聽想法, 我聽吾爾開希聽王丹好過聽你講.

"李敖問去了台灣 ...
你既意思係軍隊無清場? 64無死人?

宜家望返轉頭﹐真係會發覺人民係原來係無底價﹐因為原來政府根本就唔會理會人民既底價。

引用:
原帖由 lp_hk 於 2009-3-16 01:29 AM 發表

其實無為的政府是最好的.但你又能在世界上找到哪一國家是無為的呢?

每一國家如出現暴亂,有哪一國家不鎮暴?
係因為中共出動軍隊﹐火上加油﹐令人民同軍隊有對立同衝突機會﹐先導致暴亂出現。

引用:
原帖由 2008 於 2009-3-16 01:48 AM 發表

這位反華人士,點解對中國的事咁上心?
其實我想問你在這世界上有那個國家有這個容忍度?在天安門一片中,幾乎所有參與者回看六四事,都認為自己是有錯,甚或是會忽然上身般亢奮,失去理智。但你現在的亢奮程度比 ...
我想問那個國家既人民可以容忍政府貪污腐敗?

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-3-16 01:52 AM 發表

如果你係支聯會人, 如李卓人如華叔, 曾經刻意煽動學生去死, 當大家開始反思認清你既真正面目時, 你都咪話唔大鑊.
中共唔出動軍隊﹐無人可以煽動學生去死。

引用:
原帖由 rawl 於 2009-3-16 02:02 AM 發表

唔好講到咁複雜啦, 不如索性屈埋支聯會煽動解放軍開槍囉.   
因為中共出動軍隊所激起既情緒﹐所挑起既憤怒﹐遠比咩支聯會煽動所帶來既感染高。

其實最有可能收左美國CIA錢既﹐可能係中共軍方。

64有三件事肯定發生既﹐ 就係軍隊出動﹐學生死亡﹐軍人死亡。

亦可以肯定既係﹐學生同軍人死亡係系中共出動軍隊戒嚴後所發生既。

所以話中共出動軍隊係錯誤決定﹐亦導致嚴重後果。

有人話係支聯會既煽動令學生立場強硬。 其實根本就係因為中共出動軍隊所激起既
情緒﹐所挑起既憤怒﹐令學生立場強硬。係中共出動軍隊後﹐學生先有"頭可斷﹐血
可流﹐民主活動不可流。"等決定同情緒。

學生代表係五月十八日同李鵬等人見面﹐為雙方對話鋪路。 李鵬等人亦示意政府會
會跟學生對話。

但係五月二十日﹐中共就宣佈學運為動亂﹐宣佈戒嚴﹐出動軍隊。

學生眼見用同政府對話既方法去結束學運既願望落空﹐當然係失望同憤怒。 亦同時
激係部份學生有"流血係唯一換取人民訴求方法"既想法。

所以中共出動軍隊係錯。

引用:
原帖由 2008 於 2009-3-16 03:17 AM 發表

是嗎? 激起了多大部份的學生? 為何89年5月23日,結合了學生和工人組織的愛國維憲各界聯席會議(聯合會),包括吾爾開希﹑柴玲﹑李禒﹑封從德等當時學生,議決了在實施戒嚴令日(5月20日)之後10天,即5月30日撤離天安門 ...
5月22日﹐ 二十萬師生宣誓死守天安門: "頭可斷﹐血可流﹐自由民主不可丟﹐用我們的鮮血和生命﹐喚起共和國美好的明天。"

其實學生一直提出對話﹐但係中共用出動軍隊去回應。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]