• 瀏覽: 26,145
  • 回覆: 523
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:11 AM 發表

大陸人有討論你又話無, 你跟我條 link搵齊 related videos, 咪就係大陸立場囉, 佢出既片緊係 favour to中國立場啦, 若真係幾十萬兵入城要嚴鎮壓, 殺無赦, 我諗共黨都提供唔到以下片段

http://www.you ...
你提供的只是 '中共官方' 的立場.
我只是想問一句, 點解大陸禁止民間唔可以公開討論六四事件呢? 或者發放一些與政府立場相悖的言論呢?

引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:11 AM 發表

大陸人有討論你又話無, 你跟我條 link搵齊 related videos, 咪就係大陸立場囉, 佢出既片緊係 favour to中國立場啦, 若真係幾十萬兵入城要嚴鎮壓, 殺無赦, 我諗共黨都提供唔到以下片段

http://www.you ...
事實係﹐軍民衝突﹐死傷係源于解放軍向天門前進﹐北京市民急于攔阻解放軍﹐急于保護學生所引起。

所以根本唔應該出動軍隊﹐出動軍隊係錯。

引用:
原帖由 九千歲 於 2009-3-17 02:12 AM 發表

斷估啊!  
關於89年64前後的歷史, 你我都只係從媒體報道或互聯網資料處得來, 難道你當年身在北京?
既然正反雙方都話對方老作, 或選擇性失憶, 我對於一些自己不是身歷其景的事性只能用 '推斷' 這類字眼了, 你認為這有甚麼問題呢?

引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:16 AM 發表

軍隊入城是點樣, 自己睇番 #85既圖, 咁入城法都唔得? 你無野嘛?

今日先知原來六四民運咁搞笑 原來開頭係要搵黑社會國民黨回國統治

http://www.youtube.com/watch?v=xjBU2jm ...
軍隊戒嚴入城就會激起人民既情緒﹐破壞人民對政府信任。 除非北京市民相信軍隊只係黎北京旅行。

引用:
原帖由 feelblue 於 2009-3-17 02:22 AM 發表

軍隊戒嚴入城就會激起人民既情緒﹐破壞人民對政府信任。 除非北京市民相信軍隊只係黎北京旅行。
水客, 你要叫口號, 自己開帖叫啦 !

引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:24 AM 發表

水客, 你要叫口號, 自己開帖叫啦 !
係道理﹐唔係口號。

你唔能夠反駮我既論點﹐就算。

引用:
原帖由 TommyZZ 於 2009-3-17 02:18 AM 發表

你提供的只是 '中共官方' 的立場.
我只是想問一句, 點解大陸禁止民間唔可以公開討論六四事件呢? 或者發放一些與政府立場相悖的言論呢?
我咪講左囉, 大陸人是有在討論, 你唔好話無! 好似香港日日講普選, 經濟大落後, 有乜好? 民主唔係為左提升生活水平嗎? 香港唔自由嗎? 香港無新聞自由嗎? 國內又完全無新聞自由嗎? 無新聞自由, 又何來咁多國內負面新聞給我們新聞版日討論、夜討論?

今日先知原來六四民運咁搞笑 原來開頭係要搵黑社會國民黨回國統治

http://www.youtube.com/watch?v=xjBU2jmWkto
還有睇完國內的 64片先知原來場民運最早期係打"共產黨"下台, 邀請"國民黨"回大陸執政, 後期先改旗號為共產黨萬歲, 支持民主化
引用:
原帖由 TommyZZ 於 2009-3-17 02:22 AM 發表

關於89年64前後的歷史, 你我都只係從媒體報道或互聯網資料處得來, 難道你當年身在北京?
既然正反雙方都話對方老作, 或選擇性失憶, 我對於一些自己不是身歷其景的事性只能用 '推斷' 這類字眼了, 你認為這有甚麼 ...
各說各話, 得個爭拗, 大陸轉左幾次定性後就唔再停留在鬥嘴階段, 全心發展!

另外, 包括有份參加運動的人大部份都後悔, 普遍的市民都接受左當年政府既處理手法, 仲想爭拗多幾多年呢?
引用:
原帖由 feelblue 於 2009-3-17 02:26 AM 發表

係道理﹐唔係口號。

你唔能夠反駮我既論點﹐就算。
水客, 你自己開帖叫口號, 講你的大道理, 前面踢爆你都唔係討論, 只係單方面輸出意識, 對事實完全視而不見!

暫時唔再回你, 廢事垃圾化條好帖

引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:29 AM 發表

水客, 你自己開帖叫口號, 講你的大道理, 前面踢爆你都唔係討論, 只係單方面輸出意識, 對事實完全視而不見!

暫時唔再回你, 廢事垃圾化條好帖
事實係﹐軍民衝突﹐死傷係源于解放軍向天門前進﹐北京市民急于攔阻解放軍﹐急于保護學生所引起。

所以根本唔應該出動軍隊﹐出動軍隊係錯。

你要對以上事實漠視不見﹐就算。

引用:
原帖由 A380 於 2009-3-17 02:27 AM 發表

我咪講左囉, 大陸人是有在討論, 你唔好話無! 好似香港日日講普選, 經濟大落後, 有乜好? 民主唔係為左提升生活水平嗎? 香港唔自由嗎? 香港無新聞自由嗎? 國內又完全無新聞自由嗎? 無新聞自由, 又何來咁多國內負面新 ...
你硬要將黑講成白, 將鹿指為馬我都沒有辦法, 在大陸除咗官方媒體外, 有那個民間團體可以公開討論六四? 你給的link, 全部都係中央台 '立場正確' 的宣傳片, 要喺國內談論與官方口徑相異的六四言論, 你睇丁子霖同蔣彥永三日唔埋兩日被ko軟禁或跟蹤咪知道乜嘢下場囉.
同廿年前相比, 國內新聞媒體確實開放咗好多, 尤其係03年沙士之後, 但一些威脅到共產黨重要利益的骨節問題上, 好似遠既如六四, 法輪功, 近既如四川地震中學校豆腐渣工程, 毒奶粉責任問題上等等, 只要中央一鎚定音, 咪又唔係得官方定性而民間冇得再講....
其實我回呢個帖一早已講明唔係想偏向正方或反方, 只係希望國內人民可以公開討論和查明六四真相, 如果咁既要求在愛國愛黨人士眼中亦認為是過份的話, 那就再沒有認論下去的必要了.

引用:
原帖由 九千歲 於 2009-3-17 02:47 AM 發表

等中國四分五裂再出兵,像南斯拉夫那樣內戰。
首先請你唔好用假設﹐幻想去作為你既論點。

我當你以個係結束學運既原因。 但係出動軍隊並非一個好方法。

人大代表﹐政協代表﹐同學生代表都係提出用對話去解決學運。

引用:
原帖由 九千歲 於 2009-3-17 02:56 AM 發表

班書生一打就殘,使乜對話。
無對話﹐結果就發生64事件﹐軍民大量死傷既悲劇。

引用:
原帖由 九千歲 於 2009-3-17 02:56 AM 發表

班書生一打就殘,使乜對話。
你之前唔係咁講喎, 你之前係話斑解放軍一打就殘喎.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]