• 瀏覽: 8,285
  • 回覆: 15
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 03:53 PM 發表

議員只顧己利益, 無視香港整體影響:

為何無議員提出減薪, 在加薪議題上沒有提出過反對??  一致通過贊成!! 有2票提出反對!! 反對乜?? 反對加薪加得太少!!  是誰??  劉慧卿及李卓人是也!!

為何新加坡越來越成功?? 反觀香港為何一直混亂不堪?? 個人認為是政棍亂港是其一原因

大家是否贊成香港借鏡新加坡?? 將「年薪的近25%比例和經濟成長掛鉤」??

大家是否贊成公務員應共渡時艱? 將薪酬減至1997年時的薪酬水準?
議員審議公務員加人工一定唔會投反對票 :

一、 得罪 80-100萬選民
二、 通常傾完加公務員加人工議案, 先會傾自己加薪議案, 反對公務員加人工, 點加自己人工呢?

引用:
原帖由 hwwong 於 2008-11-25 04:02 PM 發表

呢班政棍, 最叻就係幫自己搵著數... 肯定又會自我議決勁加人工... 絕對無王管...
顧掂公務員票、綜援票都夠選到議員啦

引用:
原帖由 he2000 於 2008-11-25 03:55 PM 發表
新加坡是李氏家族玩晒!大地在我腳下,一聲令下話減就減,無得反對,唔比遊行示威.......

新加坡無社民連
新加坡無民主黨
新加坡無公民黨
新加坡公務員無香港D咁惡
新加坡無白粉報、生果報
社民連、民主黨、公民黨、民建聯、工聯會、職工盟、街工、民協全部都唔會反對公務員加人工啦

係自由黨前主席田北俊夠疆, 仲要係報紙寫埋出黎反對, 但直選咪連周太一齊仆街囉

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 04:04 PM 發表

香港容許遊行, 香港共有260萬打工仔, 相對35萬公務員及其家屬(100萬吧), 其餘的160萬人, 也是「人」、「民意」吧
曾特狗都唔會聽你講架啦, 浪費 gas
無能政府 + 無恥政府 + 唔少偷懶公務員

07年一次加教師入職薪酬 hkd5000-7000
醫生、護士又狂加, 醫管局一年又用多 16億

引用:
原帖由 hwwong 於 2008-11-25 04:19 PM 發表

搵政府最高人工那個開刀先喇... 否則, 冇代表性...
先 cut政治助理職位 減副局長人工

引用:
原帖由 hwwong 於 2008-11-25 04:24 PM 發表

呢個政府... 實在有太多冗員喇...
香港的每8-9名納稅人養1個公務員
轉貼:

香港人每人終年拼手胝足所生產的財富,每100元就有16元用於公務員薪酬,佔了國民總生產量的近20%。

香港財政儲備雖然豐厚,4,000億元,但如此下去,不消幾年便化為烏有,即使未至完全耗盡,在大量減少時,所引至之信心危機、評級降低、投資不前等,已能置香港於死命。

數字統計的鐵一般事實,香港社會上的工資,以同級職位者計算,政府公務員薪酬較諸商界中表現最好者,包括各項津貼在內,薪酬高出一般市場的40%,若與一般表現平平者比較,更高出達60%。

所以,香港公務員在人數比例上既多得不合理,(分工太細,管事太多,高層官員職位開設太多),復以每人薪酬又高出社會百份比太高,便造成了這種世間少有的社會中一小撮人侵蝕社會財富,並使社會陷於崩潰邊緣的現象。

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 04:31 PM 發表

其實我個人並不反對政治助理哩種職位,因為要培訓三十世代既政治接班人,避免青黃不接。
香港政治畸型先搞出副局長、政治助理位出來,為的是用於應付政棍

引用:
原帖由 links 於 2008-11-25 04:32 PM 發表

Are we really have to living on over priced property to keep out econ moving?
高地價政策係用來養肥地產商和銀行的政策,香港普遍既人一世打工係為銀行打工 一層500萬樓,供完既話,總共供左幾多錢俾銀行?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 04:28 PM 發表

當時有學生問,如果你是特首如何帶領香港從谷底反彈?

胡應湘答,會做三件事:
首先改革“僵化到離譜”的公務員體制第二,告訴天天反政府的“亂港派”人士,“你死定啦;第三是擴展土地,在郊野公園、耕地上想辦法。因為1098平方公里的香港,現在只發展了180 平方公里而已。
..

講到呢度真係要佩服港英的愚民政策, 自小學教育就話你知香港地少人多, 地價會貴

一d地區的交通配套, 如公路、鐵路全部打慢板, 做成供應量有限的局面, 臨走先同你開發大嶼山, 起好條青馬大橋和鐵路, 加大未來個土地供應量, 同一時間又幫你泡沫化個地產價, 帶高通脹, 使香港人人工又 90年代初到 97年的三倍人工, 表面欣欣向榮, 大家好開心 但都要有 pay的一天

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:02 PM 發表

大型基建就係最好既 "利益輸送" 途徑。玫瑰園整個規劃超過一千五百億,以當時來說幾乎掏盡香港政府庫房。

今時今日,所有基建都會變成 "官商勾結","利益輸送"。
以前邊有真新聞自由架? scmp咪政府喉舌囉

郭亞女事件, 政府點對新聞界 ? 有得唉咩?

引用:
原帖由 DavidTKP 於 2008-11-25 05:10 PM 發表
樓主你有本事就入政府做公務員,包你有可觀收入.但係,你only係度9吠.如果你係公務員,你仲會唔會出E個post呀
見人地食肥肉,自己又食唔倒果D人咪好似樓主咁Loo
你或你家人是公務員?

引用:
原帖由 ms168 於 2008-11-25 05:03 PM 發表

hk的公務員 幾時減薪 ...呢個民意無人提
無左田少把聲啦, 鬼叫佢舊年得罪公務員 o個度有 80-100萬有關人士

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:25 PM 發表

今時今日一個二百零億既西九攪幾年都傾唔掂數,郁下就話係官商勾結..  結果就犧牲了建築界飯碗
政府添馬艦總部又係搞笑

一係就趁好市賣左去 -- 政府唔決斷
一係就班死議員唔好阻頭阻路 - 議員 pk

好彩呢幾年澳門建築業好景, 養起一班香港建築界朋友, 但黎澳門緊唔係好得

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:26 PM 發表

香港共有260萬打工仔, 相對35萬公務員及食皇糧者及其家屬(100萬吧), 其餘的160萬人, 也是「人」、「民意」吧
但直選遊戲就係顧住班公務員、綜援、老人票就夠玩 其他人就 sell 民主俾佢地, 話民主可以改善官商勾結

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:35 PM 發表

呢樣就係政棍成功轉移視線的地方, 成功引起憤怒民意, 再而利用這民意要脅政府!!

將香港的基建以各項理由, 搞停晒, 間接令香港經濟基建停頓晒, 將香港推向死亡!!

政棍 與 政客 的分別在哪?

可惜 ...
而家加埋民建聯一齊陪插政府, 快速癱瘓政府, 等政府連威信都無埋, 香港全民一齊玩民粹遊戲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]