• 瀏覽: 8,301
  • 回覆: 173
點解所有人都能夠睇到的問題, 唯獨你睇唔到??

單單以金融支撐香港, 無經濟支持, 係咪想香港死快d?

擺明同中央、香港人, 對著幹啦
引用:
http://ww.chinareviewnews.com/doc/1007/8/5/0/100785063.html?coluid=45&kindid=0&docid=100785063&mdate=1031085618

,溫總理談話中特別提到,不要只看眼前,做應急方案,還要著眼於長遠,認真汲取這次金融危機的教訓,分析香港金融和經濟結構存在的問題。溫總理過去也曾講到,香港仍有一些深層次的矛盾和問題尚未得到根本解決。事實上,本港過於偏重金融服務業和地產業,缺乏應對經濟逆境的能力。過去十多年來,香港不斷重複以股市、樓市推動消費的經濟循環。當股價、樓價下跌,本港其他產業就如骨牌一樣接連倒下。

引用:
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/7/1/1/954294/1.html

政策向公務員傾斜 社會難以和諧平衡                                                 

公務員的薪金從來易加難減。當年的財政司長梁錦松甘冒大不韙,削減公務員薪酬,過去幾年在特首曾蔭權相關)主政下,仗着經濟好轉,公務員薪酬早已掉頭回升。香港並無一套可加可減的公務員薪酬機制,一旦經濟轉差(例如現在),公務員的薪酬並不會如私人企業那樣快速調低,會激化社會矛盾,影響社會和諧。
政府的經常財政開支中,公務員佔了超過70%,這個龐大開支,是整體社會的沉重負擔。我們認為,制訂一個貼近市場(偏低要加、偏高要減)、可加可減的公務員薪酬調整機制,供公務員體系長久採用,才是當局要做的,而不是不斷向公務員傾斜,不斷「利為公務員而謀」
政府明益自己友!

引用:
原帖由 cho008 於 2008-11-28 08:38 PM 發表

可能在新加坡人眼中新加坡高官比香港高官更不堪。我睇你好﹐你睇我好而已
我提出的係應該參考佢地的機制, 而不是全盤接收...

將「年薪的近25%比例和經濟成長掛鉤」??

將薪酬減至1997年時的薪酬水準?

引用:
原帖由 Rockchan 於 2008-11-29 05:45 PM 發表

那你是否接受稅率加至20-30%及銷售稅先.
假如香港大幅加稅, 亦即將香港成功之處連根拔起!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-29 06:39 PM 發表

假如香港大幅加稅, 亦即將香港成功之處連根拔起!
香港的成功是靠低稅率

香港公務員人工係太高

引用:
原帖由 hkD新牌仔 於 2008-11-30 03:16 PM 發表
香港公務員人工係太高
03年減薪後, 全球第2位, 減薪前, 全球第1位!

政棍

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-30 04:06 PM 發表

03年減薪後, 全球第2位, 減薪前, 全球第1位!
全球第1位是可以任印銀紙的美國

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-29 04:07 PM 發表
點解所有人都能夠睇到的問題, 唯獨你睇唔到??

單單以金融支撐香港, 無經濟支持, 係咪想香港死快d?

擺明同中央、香港人, 對著幹啦

李嘉誠建議的河套計劃咪俾班政棍 ban晒囉

曾生同班高官帶頭減

引用:
原帖由 伐木者 於 2008-12-5 12:42 AM 發表
曾生同班高官帶頭減
一早應該做啦, 家下政府係咪當睇唔到香港的衰退已埋都身呀?

我已經將你的post,剛剛轉貼到我的xanga中!

引用:
原帖由 2008 於 2008-12-4 11:13 PM 發表

李嘉誠建議的河套計劃咪俾班政棍 ban晒囉
如何 ban晒 ? 政府有提交過乜乜河套計劃俾立法會嗎 ?

內容又係乜 ? 噚日梁振英又再提類似計劃,不過套計劃連政府都未 buy 喎,真係咁正

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]