• 瀏覽: 8,296
  • 回覆: 173
引用:
原帖由 internation05 於 2008-11-26 11:26 AM 發表
而家大多香港人只記得陳太點好(尤其係民主方面)
冇乜人記得佢點處理郭亞女事件 ...
佢係首先將香港的經濟前途摧毀的其中一個!
引用:
http://www.discuss.com.hk

拒絕港粵合作
董建話時代, 陳方安生, 強調“兩制”界限而拒絕港粵合作

而佢的背景是:

“忽然參選”,就是在短短幾日裡,先後是表明不參選、考慮可能性、丈夫反對,最後忽然作決定。其間有霍德傳旨說,有傳媒大亨及某宗教頭面人物幕後支持說,有民主黨主席及其兩位重量級老人黑箱作業說。還有最新一期《鏡報》月刊報道披露,美國駐港領事為陳 老太參加港島區補選“忙個不停”,該總領事館政治參贊更親自出馬主導這場政治劇,美駐港領事“和偽民主派政客、美國忠誠走狗商議為陳太造勢”

一直以黎, 香港賴以成功的, 係「低稅率」、政治環境肅清, 因此吸引眾多外來投資者到香港發展!!

政棍一方面製造「政治混亂」將香港事事政治化, 打擊香港的「法治精神」, 另一方面, 迫政府行「福利社會」,  日後需 加稅以維持退休保障, 係必然的

新加坡利得稅18%, 個人所得稅係0-22%, 但會先扣除20%作強積金供款, 另有消費稅7%

因此稅基比香港大且多, 而且人口比香港少, 所以推行退休保障問題較少

香港稅基窄, 稅率低, 絕對無資格行「福利社會」

大家參考下 政棍其實全方位 整死香港:

1) 最低工資 (公民黨、職工盟、民主黨、社民連 極力支持; 只有自由黨不支持最低工資)  (打擊企業)

2) 全民退休保障 (職工盟) (打擊納稅人需多繳稅)

3) 來港1年人士領綜援 (社民連、民主黨) (打擊納稅人加重負擔)

4) 特權法打擊香港銀行業 (全部黨派)  (在香港金融業踩多一腳)

全部表面甜頭, 實則係破壞「香港成功因素」!

「開源、節流」係社會穩定的「基本元素」!

引用:
原帖由 白山羊 於 2008-11-26 11:08 AM 發表

你講緊乜? 我唔係好明, 可否詳細說明?
唔見得光果d, 圍內打莊"圍威喂"果d.
你明就明, 唔明就問人算.

引用:
原帖由 hwwong 於 2008-11-25 04:02 PM 發表

呢班政棍, 最叻就係幫自己搵著數... 肯定又會自我議決勁加人工... 絕對無王管...
政棍和公務員、教師'分贓'成功

引用:
原帖由 ~辟邪~ 於 2008-11-26 11:13 PM 發表

政棍和公務員、教師'分贓'成功
正確係, 分「納稅人的血汗錢」!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-26 05:15 PM 發表
香港稅基窄, 稅率低, 絕對無資格行「福利社會」

大家參考下 政棍其實全方位 整死香港:

1) 最低工資 (公民黨、職工盟、民主黨、社民連 極力支持; 只有自由黨不支持最低工資)  (打擊企業)

2) 全民退休保障 (職工盟) (打擊納稅人需多繳稅)

3) 來港1年人士領綜援 (社民連、民主黨) (打擊納稅人加重負擔)

4) 特權法打擊香港銀行業 (全部黨派)  (在香港金融業踩多一腳)
所以d政客咪一路好似細路仔咁只要買玩具及食糖, 唔理阿媽有冇錢囉!
幾天真, 幾幼稚!
要行福利政策, 得, 抽重稅囉!
而且要擴闊稅基, 開銷售稅喎!
睇下香港d商界死先, 定打工仔死先, 定d低收入家庭死先囉!
而家提出的都唔係為黎緊幾年的經濟衰退而努力爭取的有建設性方案,
真係想講, 幫大家捱過左呢幾年先啦!
出面個市真係好唔掂, 連鎖反應, 惡性循環, 大家想搵啖飯食都好辛苦呀!
當飯都冇得食的時候, 佢地所爭取的, 只會使人講句 "不知民間疾苦"!
而且仲要搞亂擋, 驚救緊海嘯的官員及商界唔死得咁!

浮雲幾時先肯做野?

係咪要等到香港人死晒先安心呀?

照睇香港會出現幾十萬人失業呀

人力資源機構調查 26%企業準備裁員
http://the-sun.on.cc/channels/news/20081127/
27/11/2008

本報訊】裁員潮此起彼落,打工仔人心惶惶,有人力資源機構在金融海嘯後進行的企業調查發現,兩成六表明準備裁員,一成六計劃凍薪,三成更直認削減開支是為了「回應競爭對手的動作」。有學者指,企業為與對手競爭,有可能令裁員成為風氣。此外,受訪機構預計明年的加薪幅度一次比一次低,由百分之五點二調低至百分之二點七。

呢個時候你仲諗加薪, 而唔係諗減薪?

係咪痴x左線呀?

http://the-sun.on.cc/channels/news/20081127/

檢討報告不建議公僕加薪

27/11/2008

【本報訊】經濟不景加上私人機構大吹減薪、裁員風,政府今公布三個涉及首長級、紀律部隊及專業職系的薪酬水平檢討報告,據悉,報告雖認為現時首長級人員薪酬較私人市場低,但在目前的經濟環境,提出加薪必會引起社會反彈,故不建議加薪;但消防員和海關等紀律部隊,由於薪酬低於警隊,則建議增加某些職系頂薪點,加薪幅度僅為一至兩個跳薪點。港府為令公務員薪酬貼近市場,每六年進行一次職系檢討,早前便交由三個薪俸及服務條件常務委員會,分別檢討首長級、紀律部隊及專業職系,報告已完成,並於今日公布

引用:
原帖由 薇薇安 於 2008-11-27 04:49 PM 發表

當飯都冇得食的時候, 佢地所爭取的, 只會使人講句 "不知民間疾苦"!
而且仲要搞亂擋, 驚救緊海嘯的官員及商界唔死得咁!
呢句會在下年的施政報告時, 議員將會講的對白

引用:
原帖由 薇薇安 於 2008-11-27 04:49 PM 發表

所以d政客咪一路好似細路仔咁只要買玩具及食糖, 唔理阿媽有冇錢囉!
幾天真, 幾幼稚!.
咁大個人點會唔知? 佢地係以搞亂香港為己任!

但好多老板都係「跟」公務員調薪.........
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 04:04 PM 發表

香港容許遊行, 香港共有260萬打工仔, 相對35萬公務員及食皇糧者及其家屬(100萬吧), 其餘的160萬人, 也是「人」、「民意」吧

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-11-27 06:42 PM 發表
你有冇睇新聞啊,紀律部隊要求''分期加薪''啊!

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-11-27 06:42 PM 發表

邊有呢? 公務員薪酬調查報告係參考私人市場做建議, 但好多時都有人做手腳

其實起完西九 D 建築工人都係失業.........
引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:25 PM 發表

今時今日一個二百零億既西九攪幾年都傾唔掂數,郁下就話係官商勾結..  結果就犧牲了建築界飯碗
西九最大問題係政府賤賣土地但唔認..........

0個度估價千億 ga........

* 賣地起樓大大方方咪好 lo.......

搞咩「偽文化」........

但始終都要搵 $$$$$$$$$...........
引用:
原帖由 6165 於 2008-11-26 06:42 AM 發表

「高地價政策」與「高稅率政策」沒有必然關係, 「高地價政策」只會令泡沫更上一層樓, 對經濟有害無益

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]