• 瀏覽: 8,292
  • 回覆: 173
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 03:53 PM 發表

2008年9月, 曾俊華曾預期2008年政府財赤600-800億!! 個人相信, 在金融海嘯下, 香港政府將財赤年年!! 如同2000年時期一樣或更甚!!

香港的公務員薪酬, 03年前是世界之最! 比比日本、美國、德國、英國和法國這五個名列前五位的發達國家的公營機構和公務員的薪酬福利都高!!  自03年減薪後, 香港的公務員薪酬成為世界第2高, 美國第1
香港得四千幾億財政儲備, 從今年開始要財赤, 頂得幾多年?

又回到 98-03年時的惡夢

引用:
原帖由 no.1 於 2008-11-26 06:09 AM 發表

香港得四千幾億財政儲備, 從今年開始要財赤, 頂得幾多年?

又回到 98-03年時的惡夢
看來頂唔到太耐, 政府應該立即裁減冗員調查薪酬

又來大紀元式言論 中國政府何時向香港乞 100億? 請播出有關片段來看看

英國的契大哥美國呢類片段?

保爾森下跪請求佩洛西放過金融救援計劃

引用:
原帖由 Rockchan 於 2008-11-26 06:38 AM 發表

那你是否知道, 如沒「高地價政策」, 便會有「高稅率政策」, 導致公司利潤及本土市民銷費大減, 削弱香港對投資者的吸引力?
「高地價政策」與「高稅率政策」沒有必然關係, 「高地價政策」只會令泡沫更上一層樓, 對經濟有害無益

引用:
原帖由 6165 於 2008-11-26 06:42 AM 發表

「高地價政策」與「高稅率政策」沒有必然關係, 「高地價政策」只會令泡沫更上一層樓, 對經濟有害無益
要搵一個平衡位 

如果政府停止開位, 咪仲更加多人失業.

引用:
原帖由 Britannia 於 2008-11-26 06:28 AM 發表

中國政府大把錢,竟然借四川地震之名向港府乞左一百億,平均每名港人約佔 $1428!但係派消費券每人 $1000 加埋都係七十億就唔俾。對外人大方、對自己人姑寒!證明港府已經成為中國的傀儡。香港已經唔掂仲要哂錢比外 ...
佢地會唔會留d錢去加人工, 地下一堆堆有野分咁丫?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8521718&extra=&page=1

引用:
原帖由 jacky658472 於 2008-11-26 10:56 AM 發表

佢地會唔會留d錢去加人工, 地下一堆堆有野分咁丫?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8521718&extra=&page=1
你講緊乜? 我唔係好明, 可否詳細說明?

為了表明香港超越星加坡地位, 香港公務員必須大幅加薪, 以示香港金融地位.

香港一定得!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 05:15 PM 發表

以前邊有真新聞自由架? scmp咪政府喉舌囉

郭亞女事件, 政府點對新聞界 ? 有得唉咩?
好難得呢度仲有人記得郭亞女事件
(我同老豆都仲記得)

而家大多香港人只記得陳太點好(尤其係民主方面)
冇乜人記得佢點處理郭亞女事件

佢係呢件事真係好絕情
唔體諒郭的父母為打工揾錢生活先把郭亞女獨留在家
(當然我唔係認同獨留年幼子女在家係啱)
強行將佢地分開(每隔唔知幾耐先可以以相聚一次)

算啦 兩個地方真係差天共地 香港自由大把奸商大把 星洲狗官大把啞巴大把 不過兩個地方都係大把政棍

引用:
原帖由 justapasserby 於 2008-11-26 08:59 AM 發表
如果政府停止開位, 咪仲更加多人失業.
若將省下的資源放在開發經濟新路向, 會開創更多的職位, 有利於香港的前途發展

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]