• 瀏覽: 8,302
  • 回覆: 173
hk的公務員 幾時減薪 ...呢個民意無人提

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 04:22 PM 發表

先 cut政治助理職位 減副局長人工
政府應該取消, 肥上廋下的政策, 請埋d幫唔到手的人

浪費資源

樓主你有本事就入政府做公務員,包你有可觀收入.但係,你only係度9吠.如果你係公務員,你仲會唔會出E個post呀
見人地食肥肉,自己又食唔倒果D人咪好似樓主咁Loo

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:02 PM 發表

大型基建就係最好既 "利益輸送" 途徑。玫瑰園整個規劃超過一千五百億,以當時來說幾乎掏盡香港政府庫房。

今時今日,所有基建都會變成 "官商勾結","利益輸送"。
以前邊有真新聞自由架? scmp咪政府喉舌囉

郭亞女事件, 政府點對新聞界 ? 有得唉咩?

引用:
原帖由 DavidTKP 於 2008-11-25 05:10 PM 發表
樓主你有本事就入政府做公務員,包你有可觀收入.但係,你only係度9吠.如果你係公務員,你仲會唔會出E個post呀
見人地食肥肉,自己又食唔倒果D人咪好似樓主咁Loo
你或你家人是公務員?

引用:
原帖由 ms168 於 2008-11-25 05:03 PM 發表

hk的公務員 幾時減薪 ...呢個民意無人提
無左田少把聲啦, 鬼叫佢舊年得罪公務員 o個度有 80-100萬有關人士

引用:
原帖由 links 於 2008-11-25 05:00 PM 發表
I knew, we only have property and finance to support our econ, as per our lovely mr tsang said...
我也知道當前情況是「騎虎難下」, 但金融海嘯殺到埋身, 何不襯此機會, 調整方針?? 我預期2009年的樓價會跌多2-30%!! 個人相信, 有利於香港長遠競爭力

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274&page=23

要扭轉香港今日「衰敗」的局面, 必須要做到這原則:

「開源、節流、開發新業務」

1) 立即修改「移民政策」, 從新訂定申請家屬來港的香港人, 必須要「必須證明你無需公共基金的幫助也能承擔他們的生活費用」, 以減輕香港長期不斷加大的負擔 ; 或如1999年政府的做法: 尋求釋法

2) 將現時過於臃腫的公務員架構調整、及減薪 (每年公務員薪酬1000幾億之多! 可說是世界第二大的公務隊伍架構開支!!(
美國第一))

3) 襯今次金融海嘯, 取消高地價政策, 以一陣痛, 將成本減低, 有利日後香港長遠發展及提升競爭力 (預期2009年樓市會多跌2成)

4) 開發高增值、高科技項目,
立即落實培訓科技人才, 由政府帶頭出資, 引入高科技項目, 立即落實培訓科技人才, 充份利用香港人力資源

5) 盡快落實朱三角的發展計劃, cepa必須爭取增加港人內銷權及更多免稅優惠

6) last but not least, 踢走禍港政棍!!

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 05:15 PM 發表

以前邊有真新聞自由架? scmp咪政府喉舌囉

郭亞女事件, 政府點對新聞界 ? 有得唉咩?
今時今日一個二百零億既西九攪幾年都傾唔掂數,郁下就話係官商勾結..  結果就犧牲了建築界飯碗

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 05:23 PM 發表

無左田少把聲啦, 鬼叫佢舊年得罪公務員 o個度有 80-100萬有關人士
香港共有260萬打工仔, 相對35萬公務員及食皇糧者及其家屬(100萬吧), 其餘的160萬人, 也是「人」、「民意」吧

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:26 PM 發表

香港共有260萬打工仔, 相對35萬公務員及食皇糧者及其家屬(100萬吧), 其餘的160萬人, 也是「人」、「民意」吧
香港總勞動人口超過三百七十萬..

共產啦

先充公有錢佬財產分俾窮人

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:25 PM 發表

今時今日一個二百零億既西九攪幾年都傾唔掂數,郁下就話係官商勾結..  結果就犧牲了建築界飯碗
政府添馬艦總部又係搞笑

一係就趁好市賣左去 -- 政府唔決斷
一係就班死議員唔好阻頭阻路 - 議員 pk

好彩呢幾年澳門建築業好景, 養起一班香港建築界朋友, 但黎澳門緊唔係好得

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:28 PM 發表

香港總勞動人口超過三百七十萬..
納稅人口約260萬

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:26 PM 發表

但直選遊戲就係顧住班公務員、綜援、老人票就夠玩 其他人就 sell 民主俾佢地, 話民主可以改善官商勾結

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 05:25 PM 發表

呢樣就係政棍成功轉移視線的地方, 成功引起憤怒民意, 再而利用這民意要脅政府!!

將香港的基建以各項理由, 搞停晒, 間接令香港經濟基建停頓晒, 將香港推向死亡!!

政棍 與 政客 的分別在哪?

可惜, 香港並無政客, 只有政棍!!!

我都幾認同:

政棍誤國

香港經濟日報  投資理財  經濟與投資  By 石鏡泉   2008-10-01

治國要以政,政治家可以救國,政客可以治國,唯獨政棍定會誤國。

政治家之所以能救國,是因為他們會因公忘私。大禹治水,三過家門而不入,可以為例。

政客可以治國,是因為他們會為自己的集團利益而說話,故時而為公,時而為私,往往會弄到國家團團轉。如60至80年代,英國之保守黨與工黨輪流執政,工黨上場時,會將一些企業國有化;到保守黨上場又會將這些國有化的企業,又再私有化,翻來覆去,國力便被減損於內耗中,結果日不落國變成日落國。

政棍利用民意維護私利

政棍基本上是有私無公他們為的是要保住其議位,謀一己利益,好聽的是尸位素餐,俗些講是佔覑毛廁不拉矢。

政治家、政客、政棍對民意,是有不同演繹。政治家很多時是有違民意的,因為他們高瞻遠矚,先天下之憂而憂,為了人民的長遠利益,極可能會衝覑民意的短期利益來對覑幹。此是謂︰雖千萬人吾往矣,力排眾(短視)議。

政客基本上只照顧自己集團利益的民意,是相對的單程路。

政棍為求私利,往往是選擇性地用上民意,一個典型例子是要反對時,用上示威者的聲音,稱之為人民怒吼,要贊成時又會用上不示威的聲音,稱之為沉默的大多數。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]