• 瀏覽: 25,106
  • 回覆: 326
引用:
係呀, 香港的政客好無知, 其他地方都嚴陣以待金融海嘯,
佢地呢, 都仲搞緊雷曼, 而且仲要煩D救緊海嘯的財金官員及銀行,
而且班頭頭仲一個二個都有利益衝突, 仲要用上方寶劍, 為小眾用特權法......
點解香港人可以任班人騎刧民意都冇聲出?
history可以做證, 香港人有排受!
在這嚴峻的時刻,立法局議員還要浪費過千萬公帑去調查不具約束性的的譴責聲明,稍後又要政府注資消委會為苦主打官司,
香港到底還有多少公帑可供浪費,運用特權法應有緩急先後,當務之急是運用公帑去保住大多數香港人的飯碗嗎?

引用:
原帖由 ken012 於 2008-11-14 07:12 PM 發表

在這嚴峻的時刻,立法局議員還要浪費過千萬公帑去調查不具約束性的的譴責聲明,稍後又要政府注資消委會為苦主打官司,
香港到底還有多少公帑可供浪費,運用特權法應有緩急先後,當務之急是運用公帑去保住大多數香港人 ...
政府當做可憐班人, 封頂 1千萬公帑俾班虎主去美國告雷曼和評級機構, 唔好再o係香港攪攪震

引用:
原帖由 MI-5 於 2008-11-14 07:33 PM 發表

政府當做可憐班人, 封頂 1千萬公帑俾班虎主去美國告雷曼和評級機構, 唔好再o係香港攪攪震
立法會到最後出的一份所謂點名批評譴責, 對香港有咩好處 ? 有咩壞處?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-14 08:31 PM 發表

立法會到最後出的一份所謂點名批評譴責, 對香港有咩好處 ? 有咩壞處?
做騷拖死香港經濟、雷曼投資者, 議員得益, 可以見報上電視, 部份議員可以因利成便, 律師樓多左生意, 由議員辦事處幫律師樓接單, 議員辦事處地方和職員人工就向政府 claim錢

睇吓民主教啲人,佢地只想害港,,無能力去為香港搞建設囉

引用:
原帖由 Henry1268 於 2008-11-14 08:38 PM 發表

冇問題ar?真金不怕紅爐火.
你知否營商環境, 對香港的重要?

有法治不依, 不交由法庭審訊, 將香港的金融、企業, 全部政治化??

法官同樣可對於影響「公眾利益」的事公開 (例如銀行銷售手法), 予以譴責!!

立法會以特權法的政治手段介入事件, 外資會如何看待香港?

看看我以下提出的意見?

如此利益衝突, 都可容忍?

是香港人給糖衣毒藥衝昏了頭腦? 或是怎麼的? 何以可以這樣的短視?
引用:
這次調查小組,  並無調查小組成員本身及其親友有否購買類似銀行衍生工具!  更甚有政棍收雷曼苦主錢打官司!!  即使是已事前提出申報, 也是涉及「直接或間接的利益衝突」之嫌:

1) 余若微本身購買雷曼產品, 甘乃威購買ELN產品

2) 何俊仁被指收錢打官司,  收集調查小組的銀行及官員的資料, 對打官司極有利吧!!

引用:
原帖由 lckdbl 於 2008-11-14 09:06 PM 發表
我諗香港的自由經濟已經因為呢一次而名存實亡.....往後就係外資縮減對香港的投資....之後就係咩?大家都知啦....梗係失業率上升啦....
這正是我所關注的

引用:
原帖由 MI-5 於 2008-11-14 09:07 PM 發表

幾多股票投資者被匯豐的 Accumulator所害?? 267成間公司可以在不公平合約下, 唔見左一半市值

作為香港主要發鈔銀行, 它的做法是否監管不足? 道德全無?

第一個要傳召的, 就傳香港最大的銀行匯豐
.
『幾多股票投資者被匯豐的 Accumulator所害?? 267成間公司可以在不公平合約下, 唔見左一半市值』

這正是我想講, 這樣的衍生工具, 對香港的負面影響更大吧!!

為何沒政棍敢提出要查?

司馬超之心  昭然若揭!!

看我提出的質疑?? 其一目的是想官員下台吧??

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8513938&;page=1&extra=page%3D1#pid180064873
引用:
原帖由 24herbs 於 2008-11-14 12:08 AM 發表
1/2: http://hk.youtube.com/watch?v=-RXXJXV4nJU
2/2: http://hk.youtube.com
勁呀,,,,潮州佬今次又學人屌呀,,,,,佢講野的精彩度唔差得過社民連三子
詹培忠, 唔該你答我以下問題:

政府政策出問題??? 條例無問題??

全部責任在任志剛????

你講到自己咁有預知能力, 2007年已蘊釀暗湧? 你自己的投資, 又唔識預先抽走以致自己招致損失? 又唔識在垃圾會提出問題??
引用:
2007年金管已另外發出指引予銀行, 指引用意, 當然就是去規管銀行, 有報導, 金管會「檢控」2間銀行...

打個比喻, 如果, 一間學校 校長(金管局), 發出指引比教師(銀行), 要根足程序去教學生(投資者), 個教師不但無咁做, 仲走去強姦個女學生....

咁校長應該落台?

假如個女學生如果唔出聲, 校長點會知?

24小時私家偵談跟晒全校女學生? 即使有一個女學生向校長投訴, 校長駛唔駛查清楚? 無足夠證據的話, 如何定個教師罪?

正如雷曼無事, 無人出聲, 邊個會知? 難道要「金管局」日日派人跟住銀行?

今日爆煲知道左, 金管已著手調查, 公佈8000幾宗投訴, 2銀行即將受處罰

條路根本正確不過:

1) 金管07年另發「特別指引」予規管銀行
2) 接投訴, 著手調查
3) 按「條例」處理投訴

問題結精, 在於:

1) 2007年金管已發「特別指引」, 目的當然是規管銀行
2) 金管接投訴, 即刻宣佈著手調查
3) 宣佈接幾多單投訴, 初步成立的投訴
4) 宣佈初步投訴結果, 即將「撿控」銀行
5) 繼續調查
6)  批准銀行銷售, 是證監, 並非金管局 (條例漏洞所致)

你指責「金管」無監管到底, 岩, 但點跟到底??

1) 多聘人手, 日日監視銀行?
有可能嗎?

2) 有銀行不按指引的話, 自然會接獲投訴
無人投訴的話, 金管點先可以知?
答案: 應立即修定收緊監管, 或提高對不守法的銀行的處罰, 或規管銀行必須定期向金管匯報

因此, 我的質疑係:

1) 立法會指責「金管」監管銀行不力, 須問責下台
2) 市民就是指責「立法會」監察政府不力, 議員亦須問責下台
3) 《銀行條例》及《證券及期貨條例》,  出現「金管」、「證監」權責分配方面出現嚴重漏洞, 如是者,  當日負責修例的一干議員, 亦須問責下台

點解到今時今日, 垃圾會仲未提出做呢樣?
應立即修定收緊監管:
1) 或提高對不守法的銀行的處罰
2) 或規管銀行必須定期向金管匯報

所以雷曼事件上, 除左「金管」之外, 下列一干人也有責任:

1) 投資者有責任, 除非有足夠證據證明係誤導
2) 證監批准銀行銷售有責 (並非金管局)
3) 立法會議員, 修訂條例上出現漏洞, 法例分開「金管」、「證監」權責的漏洞, 亦未有給予「金管」適當權力去加強規管銀行

看清楚邊個負責訂定條例?

[quote]
自一九九五年起,證監會與金管局已經有一備忘錄(Memorandum ofUnderstanding),這備忘錄在二○○二年修訂《銀行條例》及通過《證券及期貨條例》再次修訂這兩條法例的草案委員會開了五十五次會議,更組團到歐美考察。

草案委員會主席是單仲偕,副主席吳靄儀,委員包括何俊仁、余若薇、涂謹申及曾鈺成等十四人。
[/quote]

無良政客為做騷, 為達到自己的政治目的 [支聯會], 騎劫當中可能係 3-5%真苦主, 用綑綁形式刻意拖慢談判進度, 將事件政治化
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-14 09:10 PM 發表[quote]幾多股票投資者被匯豐的 Accumulator所害?? 267成間公司可以在不公平合約下, 唔見左一半市值

這正是我想講, 這樣的衍生工具, 對香港的負面影響更大吧!!

為何沒政棍敢提出要查?

司馬超之心  昭然若揭!!

看我提出的質疑?? 其一目的是想官員下台吧??
[/quote]民主黨有做 但目的是打擊苦主中信泰富, 而唔係查匯豐和法巴 佢地每做一樣野都係有政治目的, 成班係崇洋舔西的外國棋子 得閒就會去下美國會見相關人士

看來又係不了了之

香港真係烏雲掩星月,江山半璧殘

民主教啲人真係無為香港金融機構著想,,只想去破壞香港的金融穩定囉

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2008-11-14 09:31 PM 發表
看來又係不了了之

香港真係烏雲掩星月,江山半璧殘
睇睇 2003年的報導, 呢個報導泛民當年都同意, 為何今天要粗暴干預自由經濟和法治精神?

引用 :

美國一個保守的智囊機構的研究報告說,香港連續第九年獲評為全球最自由經濟體系,但政府的干預卻使人關注。

美國傳統基金(Heritage Foundation)與華爾街日報聯合舉辦的「2003年經濟指數研究」表明,香港的整體自由經濟指數為1.45點(得分越少,排名越高),是全球之冠。

第二名是新加坡,得1.50點;第三名是新西蘭,得1.70點。

另外,台灣是2.30點,排名27;而中國則是127位,得3.55點。

總部設在華盛頓的傳統基金的總裁兼首席執行官(行政總裁)福伊爾納指出,香港和第二位新加坡之間的差距是歷來最接近的。

傳統基金的報告也批評香港政府經濟政策導致財政赤字擴大,同時指出政府干預經濟措施,情況有惡化的趨勢。

傳統基金對港府擬制定反顛覆的舉措表示關注

福伊爾納也對香港政府建議制定反顛覆法表示關注。香港政府計劃根據《基本法》第23條制定反顛覆法遭到廣泛的批評。人們擔心香港的新聞自由將因此而遭到打擊。

不過香港政府發言人強調「堅決奉行自由市場經濟原則」,但認為香港政府「應擔當重要角色」,輔助私營機構發展,這角色「不等於干預經濟」。

傳統基金的研究根據貿易政策、政府干預、財政負擔、外國投資等10項因素評定某個國家或地區的經濟自由程度。   

害港黨魁:
愚弱未
何傻人
飲奶龜

引用:
原帖由 eltonchiu17 於 2008-11-14 10:32 PM 發表
害港黨魁:
愚弱未
何傻人
飲奶龜
民主黨帶人衝擊中銀, 新加坡領事館, 都唔帶人去他們的主子在港的美國領事館抗議

公民黨是李柱銘帶大的, 他們都唔會得罪美國的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]