• 瀏覽: 71,379
  • 回覆: 1,413
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:27 PM 發表

你會唔會有太多假定?
何以見得藏獨會讓西方國家可在該地進駐軍隊、步駐導彈, 隨時可攻擊中國?
還有藏獨有可能發生咩?

我唔支持藏獨
唔代表我要打壓支持藏獨的言論
立場唔同就要打壓對方?
同一言堂有咩分別 ...
藏獨是在美國資金支持下進行, 獨立後, 美軍名正言順像在東歐般設置導彈, 有咩奇?

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:29 PM 發表

既然我無犯法

咁我可唔可以post出黎呀????

再觀察其他網友對你言論的反應吧

閣下最好明確講出你這帖的意圖

引用:
原帖由 白眉道人 於 2008-11-9 08:32 PM 發表

堂堂一個中國人唔應該剩係唔支持藏獨﹐應該名正言順反對藏獨。。。。

陳巧文的言論自由應受法律保護﹐但社會一樣可以大力聲討。。。。打壓藏獨根本是合情合理
一個社會當然以照顧大部份人既利益為依歸

陳巧文要搞獨立, 唔該去蘇格蘭、夏威夷、南塞奧梯、去伊拉克、巴勒士坦做人肉炸彈, 反對基督教逼害回教人士

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:21 PM 發表
如果大家覺得她有犯煽動叛亂罪
大可去信律政司
而警方有無打壓《基本法》賦予市民的言論自由..係法庭判的
係到講有咩用?

我雖唔喜歡她"展示代表支持藏獨的「雪山獅子旗」和橫額"
但唔覺她有浪費納稅人的錢
返 ...
認同, 本來想在這留言, 但兄台已把我想說的都說了.

引用:
原帖由 music3 於 2008-11-9 08:24 PM 發表

係大陸﹐法律為當權者服務﹐陳巧文一定犯法。

不過﹐今日香港唔單止唔肯定犯唔犯法﹐仲可以申請法
援去告香港警方。

大家唔服氣﹐可以番國內架。國內城規人員可以隨意用手電
飛出﹐引至電單車司機死亡。市民都會去暴動。因為對國家法
律失去信心。呢個社會可能適合你﹖﹖﹖..
『係大陸﹐法律為當權者服務﹐陳巧文一定犯法。??』

唔該請引出例證

同時請你解釋一下..呢單國內官司, 如何是你所講「法律為當權者服務」?

來源:廣州日報
廣東首個奶粉事件受害嬰兒狀告三鹿索賠90萬
http://chinanews.sina.com/news/2008/1008/13272983777.html

『不過﹐今日香港唔單止唔肯定犯唔犯法﹐仲可以申請法援去告香港警方。??』

無錯呀, 所以你呢類思想的人, 咪吸引唔少國內人士來港申請法援, 去控告香港政府囉

呢單又有無浪費納稅人的錢呀?

唔好雙重標準呀, 難以說服人架

居港須滿七年 入稟指牴觸基本法  兩新移民婦挑戰綜援規限
http://www.discuss.com.hk

我再請問閣下:

你說出一個理由, 以說服大家!!

為何香港人要支持藏獨?  (「雪山獅子旗」是代表「支持藏獨」, 是不爭的事實!)

香港人為何要支持中國在西北接壤處 (西藏), 開個大缺口?  讓西方國家可在該地進駐軍隊、步駐導彈, 隨時可攻擊中國?

點解香港人應該支持外國人隨時攻打中國??

引用:
原帖由 白眉道人 於 2008-11-9 08:32 PM 發表

堂堂一個中國人唔應該剩係唔支持藏獨﹐應該名正言順反對藏獨。。。。

陳巧文的言論自由應受法律保護﹐但社會一樣可以大力聲討。。。。打壓藏獨根本是合情合理
但始終香港有言論自由,人有權反對國家政策, 但以依家嘅急速大陸化,過多今年就唔知仲有冇咁嘅自由喇

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:35 PM 發表

你話無犯法wo~~~

乜都你講哂姐
你再quote返我言論出黎睇清楚?
我邊句如你所講: 「你話無犯法wo~~~」?

拿, 講明, 閣下挑戰法律, 是閣下的事呀, 後果閣下自負架喎

港大女生陳巧文再度手持西藏旗子向中共副主席示威

(挪威西藏之聲7月8日報導)聲援西藏問題的香港大學女生陳巧文昨天星期一在到訪香港的中國國家副主席習近平出席晚宴時,再度拿起「雪山獅子旗」,與其他多個人權團體進行示威。

據香港媒體消息,昨天(7日)傍晚,到訪香港的中國國家副主席習近平在金鐘一間酒店,出席特區政府為他開設的晚宴時,來自多個團體,超過一百人在酒店外示威,其中一批示威人士,企圖抬紙棺材進入會場,一度同警方推撞。

參加示威活動的香港大學女生陳巧文再度手持象徵西藏的「雪山獅子旗」,走出示威區,一度同警方對峙。

引用:

我唔喜歡她的行為 亦都覺得中國唔應該分裂
但係我還是認為他有發表意見權利..
唔可以因為大眾的反對就要扼殺他的權利.
假如 我反對你的意見,我可以要求版主唔給你發言嗎?

你咁講係咪認為 警方應該維護法律 保護陳巧文的言論自由?

引用:
原帖由 chifung82 於 2008-11-9 08:41 PM 發表

但始終香港有言論自由,人有權反對國家政策, 但以依家嘅急速大陸化,過多今年就唔知仲有冇咁嘅自由喇
假如無煽動「支持藏獨」及代表「支持藏獨」的「雪山獅子旗」旗, 你的言論就較有說服力

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:46 PM 發表

我唔喜歡她的行為 亦都覺得中國唔應該分裂
但係我還是認為他有發表意見權利..
唔可以因為大眾的反對就要扼殺他的權利.
假如 我反對你的意見,我可以要求版主唔給你發言嗎?

你咁講係咪認為 警方應該維護法律 保 ...
In most cases, Hong Kong police are protecting her from ingury as she was trying to provoke others.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]