• 瀏覽: 81,380
  • 回覆: 27
  • 追帖: 13
+33
政棍亂港 而家仲要加多隻癲狗玩文革式民主

香港得四千幾億財政儲備, 從今年開始要財赤, 頂得幾多年?

呢幾年都唔使旨意有乜賣地收入、物業厘印收入、股票交易厘印收入

又回到 98-03年時的惡夢 將來如何處理每年近千億財政赤字這個“爛攤子”?

引用:
原帖由 !!M 於 2008-10-24 05:17 PM 發表

而家各大討論區都開始充斥咗好多反政棍亂港既聲音
佢地係咁要我地納稅人開倉派錢, 拎港人既錢扮聖人?
好無恥

我地選佢地出黎既,
仲拎緊我地納稅人既錢!
我地先係佢地老細,
做得唔好一定要插:s ...
社民連好多 fans都係綜援人士 呢班人當香港欠左佢地咁

自己老竇老母唔養, 推晒去老人院俾政府養

我認為綜援人士投既票只可當半票

呼籲下年唔好參加 71遊行, 抗議政棍禍港, 對政府有乜不滿, 由網民另選日子, 自法組織遊行, 唔好再俾班政棍當香港人係傻仔 反政府之餘, 反 Q埋班政棍, P 他們的 K

一直協助爭取居港權的天主教正義和平委員會幹事孔令瑜(民陣七一召集人、陶君行老婆)則批評,社署收緊政策是“趕盡殺絕”,未有向內地人的居港子女提供基本福利保障,就是不尊重當年終院的裁決。

孔令瑜認為,社署提出“防止濫用”只是監管不力的藉口,實際很難衡量綜援金如何百分百用在兒童身上:“是不是用綜援金買來的飯菜,內地媽媽吃一口也不行?”故希望社署可體恤中港家庭的難處。

引用:
原帖由 !!M 於 2008-10-24 06:46 PM 發表

唔怪得淨係不斷要求派福利
建設性既嘢從來無聽到佢講,
對啲自力更身, 努力工作交稅既香港人好唔公平
政府應該整一個更生康復計劃給部份社民連 fans

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-24 07:20 PM 發表

呢個forum人流夠多

上次單任白頭落台事件, 都失敗

雷曼苦主千人圍立會 周三促任志剛下台/ 政府不「包底」勢難甩身
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8254419&highlight=+neo

聲援任志剛 ...
facebook有更強的聚集能力, 將志同道合的人維繫起來

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-24 07:23 PM 發表

浮雲都醒, 刻意講明會密切注意網上民意, 其實就係唔比政棍控制民意
浮雲因在 2007年的大錯, 所以刻意在生果金先提香港人要量入為出, 轉頭放埋甜頭俾香港人, 背後動機我估係佢預測來緊的幾年有大財赤, 而家同班政棍一齊吹大個波, 到時要加稅時你地唔好鬧我浮雲曾

引用:
原帖由 new_order 於 2008-10-24 07:27 PM 發表

個人覺得任總冇下台係政府內部政治角力,而不是聽民意聲音

by the way政棍呢單野真係可恥,好彩唔成功,如果唔係香港finance有排亂
何俊仁 17/10都仲係想射低任總

引用:
原帖由 new_order 於 2008-10-24 07:37 PM 發表

派乜派七有邊個唔識,到時話加既就嘈到拆天,做成既局面係"雕"民治港
(生果金事上) 難得曾浮雲有同佢地一齊玩埋一份, 來一招欲拒還迎

政棍綑綁式討論生果金, 將生果金當生活金睇, 而唔係抽出最需要幫的人目標式救助, 真係好賤格 !

但浮雲可以在官場生存咁多年, 一直升到而家, 你唔好當佢流

引用:
原帖由 new_order 於 2008-10-24 07:44 PM 發表

係個施政報告未出之前我都仲當浮雲曾係政治家

英美式民主最終都係為國家好, 但香港式民主係要玩暴民民主, 目的係要推倒中央

我依家反而在思考浮雲曾背後係想香港好, 還是想香港衰? 但依家我仲未諗到我既答案, 我都變成一舊雲

引用:
原帖由 !!M 於 2008-10-24 08:00 PM 發表

十一月拎去立法會社會福利事務委員會討論,會唔會到時比人ban?
唔會嘛 大部份都要爭取選票, 邊個夠膽 ban?

引用:
原帖由 new_order 於 2008-10-24 08:09 PM 發表

有乜咁出奇,泛民內鬥,為反對而反對,都唔係冇先例喇....

衰d都要講句,真係有d懷念呀董呀haha 講笑
呀董太軟弱, 無領袖之風, 俾班政棍和公務員玩死

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-24 08:18 PM 發表

佢刻意唔搞, 係自作孽

如果搞得好, 根本班政棍唔會咁易得逞, 選出黎的人, 亦會好好多

我認為佢係刻意唔搞
浮雲曾係有能力搞好 d, 但我都開始覺得佢係刻意唔搞 葉劉都話得佢岩, 浮雲遊少 d埠啦

引用:
原帖由 !!M 於 2008-10-24 08:53 PM 發表

佢地成日大大聲聲話特首民望低
其實搏人唔留意佢地民望其實咪得果25%...
exactly

剛才睇亞視「也文也武」最後一集, 好多垃圾會議員上去節目, 俾我既感覺係似一班特殊學校學生, 你一嘴我一嘴, 毫無禮貌, 完全無秩序, 一眾議員精神不能集中, 答非所問, 均不能一針見血

引用:
原帖由 古樹 於 2008-10-26 01:09 AM 發表
死狗年開始,中國人己注定無好日子過!
狗七年開始,香港人己注定無好日子過!
默哀.........................
97後的衰落是過度政治化引起的後果, 詳細可睇回樓主的文

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]