• 瀏覽: 81,320
  • 回覆: 715
  • 追帖: 13
+33
引用:
原帖由 GoGoCat2 於 29/10/2008 14:11 發表

親建制派都一樣係政棍,本質上無分別,

分別只在於一個要向建制負責,一個唔使
泛民,保皇,獨立, 一樣可以亂港(亂講)....我覺得"政棍"一詞並不包含佢係咩派....
唔係凡是在政治圈子中"攪屎棍" 者, 一律以"政棍"稱之咩?

個個都打"為選民服務"為旗號架啦......

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 29/10/2008 14:18 發表

特首民望有五十幾,其實唔算低,

馬英九係四十幾,希殊唔夠三十,

日本前首相福田康夫落台時係二十八!
似足HSI....跌極都仲有; 仲有得跌.

論人力物力財力, 泛民輸哂, 民意係佢地唯一嘅武器!!!
拉攏市民支持保皇黨比較難, 令市民政治冷感是不錯的選擇!!!

引用:
原帖由 2008 於 26/10/2008 13:34 發表
千祈唔好信政棍講野, 下場會好似甘奶西一樣, 50萬買 eln

政棍年初鬧任志剛投資過於保守
係咪要學冰島咁投資高回報既毒債? 先係好既金管局局長?
我成日覺得任七招留響金管局係委屈左佢.....佢d人工得雞水咁多(相比其他城市/國家o既金融財長), 仲要俾人咁鬧法, 俾著好多人晨早已經劈砲唔撈, 話知你地班人死啦....佢係有heart先至留響度.....真心為香港o既經濟好....

保守與否, 好多時係要睇下d $係點得番黎, 有起事上黎有無"生命危險"....唔係有一大舊$起勢係咁入市就係好.....好似任七招咁, 佢好清楚自己手上o既係打工仔o既血汗$, 一分一毫都唔應該蒸發, 保守d有咩唔妥?....$可以慢慢賺, 投資回報亦唔急於一時噃....最緊要穩陣....攪到好似冰島咁就真係冇覺好(目訓)....

引用:
原帖由 sherming 於 2008-10-29 02:33 PM 發表
拉攏市民支持保皇黨比較難, 令市民政治冷感是不錯的選擇!!!
事實證明香港市民係聰明嘅,唔係咁易被利用,

之前立法會補選,泛民大大聲話投票率低就對親建制派有利,

結果今次立法會選舉投票率夠低啦,但亦唔見得係對親建制派有利,

所以,可以印證不少政棍,其實都係有私心,對自己有利就大大聲,無著數就唔見人,

引用一樓嘅例子,既然當年立法會教育界議員口口聲聲要特區政府推行母語教學,

當推行之後,就算成功與否都應該出黎解解話,

甚至可以話政府推行嘅母語教學與佢地嘅原意有出入,所以先會失敗,但結果呢,就係人影都唔見,當無件事,

呢d人咁無責任心,但一樣可以次次高票連任,原因為何? 咪佢每次出黎都講幾句小班教學,增加佢界別嘅就業機會,反對下老師語文基準試,討好下d選民,咁就可以無驚無險,又過一關!

引用:
原帖由 joechow1314 於 2008-10-29 01:51 PM 發表

泛民是政棍
保皇黨無恥小人
政府無能
有錢佬為富不仁
中產都話無錢, 窮人更加吾駛講
總之無個好人
香港玩完
窮人無錢, 就要迫使香港納稅人, 去養起來港人士地全家人?

以「民主」為名, 「共產」為實, 點支持?

一個國家, 將人民資源平均分配, 有好多方法

有專權的喝使, 迫人民交出財產, 不交者重罰

有用漂亮哄騙方式, 例如漂漂亮亮地說, 市民應該要幫助低下層, 以政府「福利政策」名堂, 將人民血汗錢, 轉移到窮者身上, 利用人的同情心

試問2者的結果, 有何分別?

垃圾會質疑官員, 同樣市民質疑政棍所作所為

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 2008-10-29 02:09 PM 發表

好耐無見過呢一類咁有heart嘅post,

閣下觀點與本人一致,

可惜現在大部份人只會冒目附和,失去自己嘅思考能力,

甚至連討論嘅應有態度都無!
是的, 但我認為假如理性的聲音都被埋沒, 沉默的話

真正的民意就會從此消失

在網上, 就會有假象出現, 以為所有香港人的想法均如此!

因此我贊成大家踴躍發表意見

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 01:00 PM 發表

最唔順氣係the fact that 蝗蟲們選班人(政棍)出黎, 冇份夾$養佢地, 就迫納稅人養....唔係要優化中產...但係成日都話"no money no talk" .....中產有份夾$但就係最少say o既.....極無奈.

(謝謝樓上提供人口資料 ...
因此, 我贊成多點理性意見, 令社會不會以為民意就是之前一些不理性聲音, 否則真正的民意就會被埋沒了

引用:
原帖由 sherming 於 2008-10-29 02:33 PM 發表
原本不少香港人是比較冷感

可惜不斷看見政棍搞亂香港, 由冷感變成不滿

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 02:36 PM 發表

我成日覺得任七招留響金管局係委屈左佢.....佢d人工得雞水咁多(相比其他城市/國家o既金融財長), 仲要俾人咁鬧法, 俾著好多人晨早已經劈砲唔撈, 話知你地班人死啦....佢係有heart先至留響度.....真心為香港o既經濟好....

保守與否, 好多時係要睇下d $係點得番黎, 有起事上黎有無"生命危險"....唔係有一大舊$起勢係咁入市就係好.....好似任七招咁,佢好清楚自己手上o既係打工仔o既血汗$, 一分一毫都唔應該蒸發, 保守d有咩唔妥?....$可以慢慢賺,投資回報亦唔急於一時噃....最緊要穩陣....攪到好似冰島咁就真係冇覺好(目訓)....
...
岩, 我不斷在我帖都有提到:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8254359&page=40

香港金融, 一向跟隨歐、美做法, 點解佢地咁大鑊而香港無乜事?

無先知先覺的話, 做得到咩?

2007年, 佢為香港賺左1000幾億, 點解無人提?

2008年海嘯, 香港唔駛搞到破產, 點解無人分析下?

有d野要用自己腦袋分析, 唔好政棍叫囂下台, 就代表岩晒

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 2008-10-29 02:57 PM 發表

所以,可以印證不少政棍,其實都係有私心,對自己有利就大大聲,無著數就唔見人,

引用一樓嘅例子,既然當年立法會教育界議員口口聲聲要特區政府推行母語教學,

當推行之後,就算成功與否都應該出黎解解話,

甚至可以話政府推行嘅母語教學與佢地嘅原意有出入,所以先會失敗,但結果呢,就係人影都唔見,當無件事,

呢d人咁無責任心,但一樣可以次次高票連任,原因為何? 咪佢每次出黎都講幾句小班教學,增加佢界別嘅就業機會,反對下老師語文基準試,討好下d選民,咁就可以無驚無險,又過一關!..
無錯, 依家所有的選民, 都是以自己利益為首去投票

亦因為咁, 搞到香港亂晒龍

所以我希望社會 會多點理性聲音出現

其實點解香港的民主進程, 會咁唔健康發展?

我認為是浮雲刻意不去搞「公民意識教育」, 令香港選民每每以個人利益行頭, 搞亂香港

而香港教育界, 就是被「支聯會」支配, 政棍從學生、教師著手洗腦憎恨中共, 個個灌輸偏頗思想, 導致香港今日的混亂狀況

我依然會支持民主, 但依家的「虛偽民主」, 試問點支持得落?

但是, 要先踢走搞亂香港的一干庸官、政棍, 香港才不會從此衰落!

看看現在的政府? 何時真正 正視過民意? 只會屈服於政棍的政治手段! 大加公務員薪酬一項, 已見真章!

If neo goes elect for Legislative council, i will vote for you....
at least you are much logical, rational than 99% of our legislative members

引用:
原帖由 jason2222 於 2008-10-29 04:24 PM 發表
If neo goes elect for Legislative council, i will vote for you....
at least you are much logical, rational than 99% of our legislative members
過譽了, 我本對政治無興趣

但眼看香港依家的狀況, 不應再任由政棍亂港下去

我認為, 社會必先要有多點 理性聲音, 以平衡依家香港被扭曲的思想

當這樣的民意,能夠引起社會關注時, 就是最大的進步

其後的事, 就再看事態發展吧

引用:
原帖由 jason2222 於 29/10/2008 16:24 發表
以依家o既民意思維, 你認為不攪嘩眾取寵卓頭的候選人會選得上垃圾會嗎?....

長毛/毓民分別響選舉論壇度批鬥dab同毛孟靜就可以羸選票入去垃圾會繼續打正旗號搞破壞, 咁o既垃圾會, 俾都唔好做, 反而用個更加廣大o既平台推動各階層o既理性思維, 讓市民大眾有mindset去認清同out走d政棍先至係長遠之計....

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 05:47 PM 發表

以依家o既民意思維, 你認為不攪嘩眾取寵卓頭的候選人會選得上垃圾會嗎?....

長毛/毓民分別響選舉論壇度批鬥dab同毛孟靜就可以羸選票入去垃圾會繼續打正旗號搞破壞, 咁o既垃圾會, 俾都唔好做, 反而用個更加廣大 ...
可以的, 只要係做實事,是可以選上的,像街工梁耀忠便是我欣賞嘅政治人物

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]