• 瀏覽: 81,417
  • 回覆: 715
  • 追帖: 13
+33
仲有無限既差佬醜聞同今既既的士事件, 呢個政府真係開始"現真身"喇

引用:
原帖由 ~殘劍~ 於 2008-12-3 10:59 PM 發表

所謂 "錯" 都係事後去睇 , 未試過點知係錯 , 唔錯過邊度識去檢討同反省 ?
事後孔明既情況越來越嚴重,如果係有心既,點解唔o係問題出現前提出?
就好似岩岩又一單市區的士搶新界的士生意,真係無人睇得出會有問題出現?
的士業界淨係講短加長減既好處而唔理潛在既問題,
政府又未必百分百清楚所有新收費會唔會令到新界市區的士有衝突,
下下都要真係出問題先"玩野",政府除左擺明俾你玩之外又可以點做。

政黨唔幫手做中間人都算,仲要向政府落並下石,o甘又係議員既職責嗎?
當初審批方案果陣點解又睇唔到o甘重要既地方?

引用:
原帖由 Zero-Zero 於 2008-12-4 01:36 AM 發表
仲有無限既差佬醜聞同今既既的士事件, 呢個政府真係開始"現真身"喇
差佬單野又入政府數?根本係個人操手問題,
好快所以錯都認為係政府既錯,自己一樣錯都無。

的士果單講左唔講。

引用:
原帖由 whatthefu 於 2008-12-3 08:21 PM 發表
最重要係教育
一日小班教學,轉返英語教學唔推行,一日香港都係玩完

仲有普通話你問下香港人有幾多個可以真係用得到?
搞店呢幾樣既話
多多crsis 都克服到 

可惜既係日日入150個低教育人士進港,反之所 ...
小班教學係呃人的, 無心教書的和無心讀書的依然會固我, 總體情況無大變動

推動母語教學的是政棍、教棍

引用:
原帖由 thisisit 於 2008-12-3 08:14 PM 發表

認同,

政府包裝好差,根本係俾位班政棍黎插

而且,一係就"錯"到底,唔好臨急派包機,而家載人少得可憐,衰多幾成.

在此必需指出死者太太的高尚情噪, 不恕天尤人,真使癲狗長毛之流汗顏!
扮教友的那黃狗好樣衰

引用:
原帖由 Zero-Zero 於 2008-12-4 01:36 AM 發表
引用:
運 輸 署 署 長 黃 志 光 說 , 本 月 會 將 新 界 的 士 團 體 的 加 價 方 案 , 提 交 立 法 會 交 通 事 務 委 員 會 及 交 諮 會 討 論 , 希 望 明 年 初 可 提 交 行 政 會 議 審 議 。
黃 志 光 解 釋 , 新 界 的 士 團 體 先 後 提 出 兩 個 「 短 加 長 減 」 方 案 , 兩 個 方 案 落 錶 價 相 差 一 元 , 因 此 需 要 較 長 時 間 審 議 。 他 認 為 , 運 輸 署 已 適 時 處 理 問 題 , 希 望 方 案 提 交 立 法 會 後 , 能 盡 快 審 議 。
市區的士短加長減,是否要經由立法會交通事務委員會審議?

點解當時無人出聲?

立法會交通事務委員會是否又要負上責任?

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 2008-12-4 05:44 PM 發表

市區的士短加長減,是否要經由立法會交通事務委員會審議?

點解當時無人出聲?

立法會交通事務委員會是否又要負上責任?
立法會交通事務委員會

委員名單
(2007 - 2008 年度)

主  席 : 鄭家富議員

副 主 席 : 張學明議員, SBS, JP

委  員 :

何俊仁議員

梁國雄議員

湯家驊議員, SC

譚香文議員

陳偉業議員

李永達議員

何鍾泰議員, SBS, S.B.St.J., JP

周梁淑怡議員, GBS, JP

劉江華議員, JP

劉健儀議員, GBS, JP

李鳳英議員, BBS, JP

張宇人議員, SBS, JP

王國興議員, MH

林健鋒議員, SBS, JP

(總數 : 16名委員)

委員名單
(2008 - 2009 年度)

主席 : 張學明議員, SBS, JP
副主席 :鄭家富議員

委員

梁國雄議員

陳偉業議員

湯家驊議員, SC

甘乃威議員, MH

黃成智議員

李永達議員

何鍾泰議員, SBS, S.B.St.J., JP

劉江華議員, JP

劉健儀議員, GBS, JP

石禮謙議員, SBS, JP

李鳳英議員, BBS, JP

張宇人議員, SBS, JP

王國興議員, MH

林健鋒議員, SBS, JP

葉偉明議員, MH

葉劉淑儀議員, GBS, JP

(總數:18名委員)

職權範圍

1. 監察及研究與交通有關的政府政策及公眾關注的事項。

2. 就上述政策事宜交換及發表意見。

3. 在上述政策範圍內的重要立法或財務建議正式提交立法會或財務委員會前,先行聽取有關的簡介,並提出對該等建議的意見。

4. 按事務委員會認為需要的程度,監察及研究由事務委員會委員或內務委員會建議其處理的上述政策事宜。

5. 按照《議事規則》的規定向立法會或內務委員會提交報告。

引用:
原帖由 俏黃蓉 於 2008-12-4 07:58 PM 發表

立法會交通事務委員會

委員名單
(2007 - 2008 年度)

主  席 : 鄭家富議員

副 主 席 : 張學明議員, SBS, JP

委  員 :

何俊仁議員

梁國雄議員

湯家驊議員, SC

譚香文議員

陳偉業議員 ...
陳偉業仲聲大大話政府睇唔到有問題,o甘點解佢又睇唔到,
你負責審批過關就即係表示你都唔認為無問題,點解到頭黎又算到政府頭上。

引用:
原帖由 zenith_zenobia 於 2008-10-24 06:10 PM 發表

我質疑d乜?  我只係質疑點解有人會好似馬力講出呢d咁冇血性既話.
你及其他同道人只係轉移視線,將人家一兩句可能屬失言的說話,無限放大,無限妖魔化,10年後都講來講去,連馬力呢個死者都唔放過.

冇血性都唔知係邊個?

你呢類人我在互聯網見得多, 謝絕回應,

引用:
原帖由 Pretty_Guy2 於 2008-10-24 05:45 PM 發表
唉, 呢度仲好D, 係uwants嗰度社民連支持者更多. 我一出POST就比勁多人圍攻.
都唔只  uwants  既,高登都係,一唔同意見,異見人仕全部都係"民賤聯"隻狗!

引用:
原帖由 neosonhk 於 2008-12-5 10:16 AM 發表

陳偉業仲聲大大話政府睇唔到有問題,o甘點解佢又睇唔到,
你負責審批過關就即係表示你都唔認為無問題,點解到頭黎又算到政府頭上。
賊喊捉賊,

如果唔大大聲話政府,呢筆帳會算到自己身上

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 2008-12-5 10:43 AM 發表

賊喊捉賊,

如果唔大大聲話政府,呢筆帳會算到自己身上
唔通話你知呢個係集體決定, 願意向公眾道歉咩?

對雷曼事件的睇法:

何時香港才可有所改變? 不致令香港從此踏入衰落?
引用:
原帖由 ppk463 於 2008-11-26 11:50 PM 發表
樓主來自金融業?
無生意做?
應該自我檢討,是否太急進搵快錢
金融業是香港的經濟支柱?
基金,股票,債券是誰的錢,
不務正業
不斷在啤酒裡搞,搞高經濟泡沫,
泡沫爆破,怨議員是政棍
當然立法會調查,對金融業必然有 ...
引用:
雷曼苦主擬聘律師美國集體興訟

http://hk.news.yahoo.com/article/081205/3/9l53.html
(星島)12月5日 星期五 13:01

已令回購迷債計劃「胎死腹中」,決定透過集體訴訟方式,轉而入稟美國法院,控告美國匯豐銀行    ,亦希望政府和苦主代表研究其他方法
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8254419&extra=&page=1
引用:
原帖由 Neo2008-10-7 10:55 AM 發表
雷曼投資者必須負上一定責任! 今天竟然要求全數賠償?? 更要任志剛下台??!!  要求政府「包底」??  過份也不負責任的表現!!  對於真正受害人如有足夠證據應自行提出訴訟、或直接到美國向雷曼提出訴訟!!..
我早於10月初時, 已講過這點!!

我一早提出過, 源頭在美國, 香港的銀行只是「中介人」身份, 如何可負上賠償責任?? 要知道即使是能夠證明香港的「銀行銷售手法」出問題, 也不能涉及賠償問題, 極其量是處罰有關銀行而已!

成件事件, 明顯的源頭是美國雷曼、美國評級機構、以及信託人, 是涉及美國破產法, 為何香港的政客可將視線轉移到「香港政府」、「香港的銀行」?

點解香港的政客, 要玩弄「政治手段」?? 玩「遊行衝擊銀行」、「特權法」??

1) 想迫香港政府負責, 以納稅人的錢賠償??

2) 想迫香港的銀行套料, 從而獲取有利資料, 企圖以「詐騙」之名威迫銀行?  或提出訴訟, 迫香港的銀行就範?

3) 想借勢迫任志剛下台??

4) 政客以「特權法」騎劫香港的銀行金融業, 對香港會帶來咩負面影響??

香港的政客有些是聲稱法律界人士, 在研究過雷曼虎主提供的有關雷曼的文件, 點會唔知呢點??

為何香港的政客, 還要帶雷曼虎主「衝擊香港的法治精神、 擾亂香港社會的安寧、進一步打擊香港的金融銀行業 」??

誰還能說  香港的政棍不可恥??

其他參考資料:

何俊仁被指收錢打官司 /立法會通過引用權力及特權法調查雷曼事件
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8511311

我對香港發展的看法:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8648310&pid=182631498&page=13&extra=page=1#pid182631498
引用:
董建華:港優勢開始消失
陳啟宗:香港似二世祖 只懂伸手攞№

http://www.mingpaonews.com/20081205/gda1.htm

陳啟宗則狠批香港人缺乏危機意識,不肯面對被邊緣化的現實。他指出,港人以往只講經濟不講政治,今天卻只講政治不談經濟,以往談製造財富,如今卻談分配財富:「香港現在是吃老本,第二就是伸手問阿爺, 吃老本和伸手問阿爺攞,正是『二世祖』典型定義。」
講得岩喎

我都講過, 香港存在太多反骨仔, 無錢時就伸手, 又食又拎之後, 就大叫「我自治呀, 你死開啦, 吹咩」! 有這思想醜唔醜??

不過原來分析返情況, 原來香港存在不少外國勢力資助香港人, 全力煽動「反政府」, 再加埋傳媒幫拖造勢, 確實影響唔少香港人思維!!

可惜, 一眾政棍的主力, 是禍港非救港! 將香港發展成為「福利港」, 就是將整個香港「連根拔起」了

不過我認為, 除了所提出的「融合」及除了珠三角計劃外,  政府必需要懂得爭取在香港設置「高增值」產業, 這樣才能將香港的經濟得以支撐

否則, 香港人的人才優勢, 會出現如過去10年一樣, 用盡了就棄掉

香港的庸官, 何時才可醒覺??

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8648855&pid=182638751&page=6&extra=page=2#pid182638751
引用:
公民黨倡中下層每人派3000元                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         http://hk.news.yahoo.com/article/081204/3/9kwa.html
引用:
原帖由 iwantfreedom 於 2008-12-5 01:22 PM 發表
錢一定要洗 但唔好亂吹水
香港地方雖然細 但搞實業同高科技工業一樣有得做
俾d 錢港大中大醫學院搞疫苗 再生產出口
啟德用黎搞賽車場 年年搞 F1, 房車賽等等
俾多 D 力支持鐘錶業建立品牌 本地設廠
幾萬蚊一隻錶養得起最低工資工人
D 自暴自棄既行業 好似電影同唱片業就唔好再理佢
舊時有既野可以放棄 下下綣影自憐唔掂.
同意呀, 香港確實要有「高增值」工業先可以支撐到香港的經濟前途

這方面, 政府必需要有「優惠政策」出台, 才有機會令香港的工業得以較成功發展呀

「燈泡黨」又係想張香港納稅人的錢用盡??? 想香港盡快宣佈破產??

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8650308&page=3&extra=page=1#pid182641546
引用:
原帖由 西斯大帝 於 2008-12-5 05:01 PM 發表
為何呢度有些人要否定陳太為香港作出的貢獻 ?
你數下佢有咩貢獻? 期待中...

1) 拒絕粵港合作, 將香港的經濟發展拖延?

2) 將垃圾會權力剝減, 不准立法局議員未經港督同意提交私人條例草案,比英國港督更加專制(今日看來是最大貢獻, 否則政棍更玩殘香港)

3) 郭亞女事件?

4) 見異見親中人士迫走, 梁銘彥、徐家傑、葉劉、安排林公公去老董身邊?

5) 香港建機場成本超乎地高? 批比英國公司? 吸香港納稅人血汗錢吸得爽?

6) 推動香港樓市10成按揭?

7) 將香港「邊緣化」對香港好? (人大代表吳康民指出,與中央溝通那條線是陳方安生自己中斷的)

8) 親美親得好, 美國是想香港更強大發展的, 美國會是香港的救世主呀!!
引用:
“忽然參選”,就是在短短幾日裡,先後是表明不參選、考慮可能性、丈夫反對,最後忽然作決定。其間有霍德傳旨說,有傳媒大亨及某宗教頭面人物幕後支持說,有民主黨主席及其兩位重量級老人黑箱作業說。還有最新一期《鏡報》月刊報道披露,美國駐港領事為陳 老太參加港島區補選“忙個不停”,該總領事館政治參贊更親自出馬主導這場政治劇,美駐港領事“和偽民主派政客、美國忠誠走狗商議為陳太造勢”

引用:
『據大公報報道,劉迺強在出席香港發展論壇時表示』:

http://www.chinareviewnews.com/doc/1004/7/4/8/100474841.html?coluid=7&kindid=0&docid=100474841
劉迺強 指出:

美借民主到處顛覆

除了通過“思匯”間接資助外,
民主黨、職工盟、新力量網絡、開放雜誌及人權監察等組織,均受過NDI等機構的資助或贊助,可見外部勢力(尤其是美國)干預本港事務的層面正日趨廣泛。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]