• 瀏覽: 25,521
  • 回覆: 357
引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-26 11:56 AM 發表

漏左, 仲有民建聯、自由黨, 其實要睇返所有政黨表態
自由黨一定唔會

引用:
原帖由 disgust.hk 於 2008-10-26 01:05 AM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=177386779&ptid=8376105]
[/url]
第二十四條
香港特別行政區居民,簡稱香港居民,包括永久性居民和非永久性居民。

第三十六條

香港居民有依法享受社會福利的權利。勞工的福利待遇和退休保障受法律保護。
引用:
原帖由 advenplus 於 2008-10-26 02:39 AM 發表

所以基本法下下都寫成咁就真係有好大既問題。

唔通有事起上黎就下下都釋法、下下都要諗返個立法原意?

本來參與立法既人遲早都會唔係度,就算重在生,係唔係重可能再解釋返個原意?

今年重得,十年後呢?廿年後呢?三十年後呢?

之後重要咁樣搞,下下都由之後既人再不停解?咁當初做乜要寫低?.
對於一些反對釋法的泛民主派人士﹐往往高舉法治和普通法﹐危言聳聽, 顛倒是非, 誤導市民!!

當年香港一眾法律界人士、民間人權陣線於2005年「4.19無聲抗議護法治」遊行、「24/4 反對人大釋法」大遊行, 實則就是「最違反香港法治精神」的政棍搞出黎!

當時那些號稱精通法律的所謂民主派人士, 竟可以攻擊人大釋法即破壞基本法,指香港「法治已死」,還要著黑衣遊行示威。

這種指「癲倒是非」的表演﹐所追求的﹐難道真是對法治的尊重?

個人認為身為法界人士, 反打擊香港法治精神, 刻意癲倒是非, 是非常可恥!!

政棍「反對釋法」:

1) 本身就是違反最基本的法理邏輯﹐莫視法源﹐
2) 無故否定基本法是中華人民共和國全國性法律的本質屬性﹐
3) 無故否認基本法是憲法第31條的法律延伸﹐
4) 無故否定基本法158條第1款與憲法第67條的法理關係 ﹐
5) 刻意否認香港特區沒有基本法解釋所有權的客觀事實
6) 更莫視終審庭裁決

<基本法>本質:
人大常委會的釋法權載於基本法第158條,是憲制安排的一部分,也是基本法的重要內容!

大家謹記,  一些政棍, 刻意誤導, 意指香港的<基本法>性質是「地方憲法」, 但是,  <基本法>並不能視之為聯邦制國家中的「地方憲法」(因在聯邦制國家裡﹐地方憲法的解釋權在於地方法院)!!

<基本法>本質上只是一條在香港擁有憲制性功能的全國性法律﹐而香港本質上是中國的地方城市﹐香港的「特別行政區」地位﹐是全國人大常委根據憲法第31條和<基本法>所賦予的﹐高度自治亦絕不等同獨立於中央。

一眾法律界政棍, 以自己的法律見解凌駕於基本法法源﹑香港終審庭裁決結果﹐莫視遵循先例原則。蓄意顛倒是非﹐混淆視聽, 造成香港今日的局面, 可恥可恨!!

普通法的其中一個重要原則﹐就是「遵循先例」(Stare Decisis)原則

但有政棍高舉「憲政學」邏輯﹐作為批評人大釋法等同修改<基本法>的重要理據。

翻查香港本地的法律資料﹐便會發現香港終審法院已有案例﹐承認人大釋法合法合憲。

可恨是, 一干法律界政棍, 煽動市民盲目反對釋法﹐高呼「法治已死」混淆視聽﹐這不單沒有法理依據﹐反而是莫視法治的行為﹐對一國兩制亦只會有害無益。

引用:
香港終審法院在1999年12月3日<劉港榕對入境事務處處長>([1999]2 HKCFAR 300)一案的判詞(Judgement)中﹐已明確指出<基本法>是「全國性法律(national law)」﹐裁定「常委會根據《中國憲法》第六十七條第(四)項及《基本法》第一百五十八條有權解釋《基本法》。」

判詞在人大釋法問題上﹐指出常委會的法律解權是「全面的權力」(general power)﹐法院在<基本法>第158條第一款的問題上﹐更裁定「常委會根據第一百五十八條第一款的規定對《基本法》作出解釋的權力是源自《中國憲法》,而這項權力是『全面而不受限制的』(in general and unqualified terms)。

資料更顯示<劉港榕案>已成了案例﹐成了判例法﹐亦即是普通法的一部份

就更應該恪守「遵循先例」原則﹐尊重終審法院這兩個案例是不可推翻的終局判決﹐承認全國人大常委的法律解釋權
大家又看看, 英國因加入歐共體時, 對歐洲法院的「最終釋法權」, 有沒有香港的法律界政棍這樣的橫蠻、刻意誤導?  

香港的政棍, 是否可恥?

引用:
根據《歐共體法》第三條的規定,有關《羅馬條約》和歐共體制定的法律(相當於在香港實施的全國性法律)的最終解釋權屬於歐洲法院,不屬於英國原來的終審機構──上議院。

歐洲法院對《羅馬條約》和歐共體法律的解釋,英國各級法院必須遵守執行。這和香港《基本法》的最終解釋權由中國的全國人大常委會行使﹐香港法院對於人大釋法也必須以此為依歸來判案﹐十分相似。唯一一個顯著的不同之處是﹕香港因回歸祖國而取得了原來沒有的司法終審權,而英國則因「入盟」喪失了司法終審權,英國人現在不得不到歐洲大陸進行很多案件的終審。儘管英國人一開始對歐洲「中央」釋法也很不適應,但是並沒有激烈反對,而歐洲法院也我行我素,頻頻釋法,並沒有因為有反對聲音就不再釋法。

英國人最終接受歐洲「中央」釋法,並認為這是「公法革命」的必然結果,已經成為英國法律制度新的有機組成部分。可我們又何曾看到歐洲「中央」法院每一次釋法,倫敦就有很多自認只熟悉普通法﹑不理會大陸法的大律師、律師穿著黑衣走上街頭﹐大聲疾呼“英國的法治已死”,號召人民群起抗爭﹐反對「釋法」﹖

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-26 01:40 PM 發表

對於一些反對釋法的泛民主派人士﹐往往高舉法治和普通法﹐危言聳聽, 顛倒是非, 誤導市民!!

當年香港一眾法律界人士, 於2005年「4.19無聲抗議護法治」遊行, 實則就是「最違反香港法治精神」的政棍搞出黎!

當時民主黨, 為極那些號稱精通法律的所謂民主派人士, 竟可以攻擊人大釋法即破壞基本法,指香港「法治已死」,還要著黑衣遊行示威。

這種指「癲倒是非」的表演﹐所追求的﹐難道真是對法治的尊重?

個人認為身為法界人士, 反打擊香港法治精神, 刻意癲倒是非, 是非常可恥!!
.
讀過基本法的人都知道,人大常委會的釋法權載於基本法第158條,是憲制安排的一部分,也是基本法的重要內容,那些號稱精通法律的所謂民主派人士竟可以攻擊人大釋法即破壞基本法,是香港「法治已死」,還要著黑衣遊行示威。這種指鹿為馬式的表演﹐所追求的﹐難道真是對法治的尊重?對自身專業的執著﹖

天下大亂啦.個個都為錢

引用:
原帖由 鐵甲威龍 於 2008-10-26 01:49 PM 發表
天下大亂啦.個個都為錢
有 d政棍係為亂, 唔係為錢 要證明一國兩制係唔掂, 搏老命都要搞到香港似台灣咁大亂

番大陸la
落黎香港扼綜緩
side晒我老豆交個D稅

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-26 01:55 PM 發表

有 d政棍係為亂, 唔係為錢 要證明一國兩制係唔掂, 搏老命都要搞到香港似台灣咁大亂
引用:
原帖由 大司馬 於 2008-10-26 05:00 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=177456596&ptid=8389074]
[/url]

好似南斯拉夫咁分裂成幾國後, 終日自己打自己既民主, 好唔好?
針唔桔到肉, 點會知痛?

由得d政棍亂搞囉, 負了香港700萬人, 香港人都會搵佢地算舊脹, 我好想見佢地步達賴後塵, 四處流亡無家可歸的一天

普通市民, 又無分別既, 政府的錢, 係咪比佢地以搞政治手段玩晒, 都唔會無啦啦落香港納稅人袋架啦, 可說不痛不癢

普選後的政棍上台, 實會傾向於派錢, 點解? 因為香港低下層選票佔大多數, 梗係最渴望政府派錢果班

佢地都搞亂香港成11年啦, 搞到香港經濟/基建停頓晒, 金融海嘯, 又加速政府駛錢, 進入大衰退, 香港金融又玩完

佢地另一邊廂, 要諗計要散盡政府財政, 睇個勢依然都唔會諗香港前途架啦, 我估唔駛10年就可以駛晒d前啦

我等緊香港財政, 比政棍洗晒d錢, 宣佈破產的一天

到時, 中共就可以明正言信接管香港啦

香港經濟死晒, 大多數香港人都失業無錢無野做, 又有咩所謂?

引用:
原帖由 BlackList24K 於 2008-10-26 07:22 PM 發表

好詳盡
好帖當然要頂!
講到民主梗係好, 但以現時的所謂民主風氣, 實為民粹風氣, 和帶有要反中央的意味, 我覺得好唔健康

為左反中央、反政府, 民主派竟然支持大陸孕婦來港產子有身份證, 出賣香港人利益

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-26 05:11 PM 發表

針唔桔到肉, 點會知痛?

由得d政棍亂搞囉, 負了香港700萬人, 香港人都會搵佢地算舊脹, 我好想見佢地步達賴後塵, 四處流亡無家可歸的一天

普通市民, 又無分別既, 政府的錢, 係咪比佢地以搞政治手段玩晒 ...
送政棍和他們 fans一程 大家轉呔一齊支持民粹主義, 快 d推爆香港的經濟, 將香港財政儲備變負數

大家幫幫忙

反對! 反對呀! 冇理由要用我地立稅人ge錢去救一d社會上ge注米蟲!
佢地咁做同搶有咩分別!?

祝願所有存心呃福利的人和幫助他們的人都死於非命。

引用:
原帖由 3070 於 2008-10-27 02:01 AM 發表
祝願所有存心呃福利的人和幫助他們的人都死於非命。
我都唔明呢個乜政府,可以用我地既錢去幫班pk打官司,要打自己比錢麻!成日都係咁,正蝗蟲!嫁個一把年紀既亞伯為乜好明顯啦!

引用:
http://www.rthk.org.hk
長 者 政 府 總 部 外 請 願   要 求 進 一 步 撤 銷 生 果 金 審 查  

2008-10-26 HKT 10:27

大 約 40 名 長 者 在 政 府 總 部 門 外 , 要 求 政 府 進 一 步 撤 銷 生 果 金 的 入 息 及 資 產 審 查 制 度 , 將 審 查 的 豁 免 年 齡 提 前 到 65 至 69 歲 。
集 會 由 「 反 對 生 果 金 實 施 審 查 大 聯 盟 」 發 起 , 參 與 集 會 的 長 者 手 上 綁 著 灰 色 布 條 , 高 舉 標 語 及 拉 起 橫 額 。 他 們 要 求 政 府 設 立 全 民 養 老 金 , 以 保 障 他 們 的 生 活 。
散盡香港財政又一新招

市民應該幫政棍一把, 盡快將香港財政散盡

要求香港人人可領綜緩 要求綜緩額加大至$10,000, 免資產審查

普通市民, 又無分別既, 政府的錢, 係咪比佢地以搞政治手段玩晒, 都唔會無啦啦落香港納稅人袋架啦, 可說不痛不癢

普選後的政棍上台, 實會傾向於派錢, 點解? 因為香港低下層選票佔大多數, 梗係最渴望政府派錢果班

佢地都搞亂香港成11年啦, 搞到香港經濟/基建停頓晒, 金融海嘯, 又加速政府駛錢, 進入大衰退, 香港金融又玩完

佢地另一邊廂, 要諗計要散盡政府財政, 睇個勢依然都唔會諗香港前途架啦, 我估唔駛10年就可以駛晒d錢啦

曾俊華最近預計2008年財赤600-800億 (金融海嘯10月爆喎), 大衰退已經到左啦....會更差, 姐係粗略預計年年1000億財赤

香港現有12000億, 金融海嘯唔知剩返幾多呢?

等待香港宣佈破產...我估計唔駛5-10年

我等緊香港財政, 比政棍洗晒d錢, 宣佈破產的一天

到時, 中共就可以明正言信接管香港啦

香港經濟死晒, 大多數香港人都失業無錢無野做, 又有咩所謂?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]