• 瀏覽: 55,832
  • 回覆: 1,823
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 03:59 PM 發表

佢攞左單程證黎香港,
在大陸已再無戶籍,
再無任何福利.

所以你叫一個5x 歲的人返大陸,
等同叫佢去死.
又係你...
之前咪有網友答o左你架囉!

大陸個戶籍可以重新開返架!!

引用:
原帖由 yuenes1 於 2008-10-24 04:34 PM 發表

又係你...
之前咪有網友答o左你架囉!

大陸個戶籍可以重新開返架!!
你話開就開??
你係江澤民, 定係胡錦濤.

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 04:33 PM 發表

如果我無搞錯,
唔准非永久居民攞福利的理據, 係因為佢地貢獻未足,
未知剛出生的小朋友又有咩野貢獻呢??

點解佢地可以有醫療, 住屋, 教育......

套用你的邏輯:

點解我要畀??? 就算係香港永久居 ...
同你呢d人講多都晒我d氣。

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 04:36 PM 發表

你話開就開??
的確有機制重新開返個戶籍架bor~

講D無謂野無用架!!

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 04:36 PM 發表

你話開就開??
的確可以重開架,乜你唔知

引用:
原帖由 makman 於 2008-10-24 04:55 PM 發表

的確可以重開架,乜你唔知
引用:
原帖由 yuenes1 於 2008-10-24 04:47 PM 發表

講D無謂野無用架!!
引用:
原帖由 新丁一丁 於 2008-10-24 04:39 PM 發表

同你呢d人講多都晒我d氣。
好呀!! 你等佢重開之後, 再送佢番去.
我諗, 你搞得黎, 佢都應該已經香港永久居民了.

引用:
原帖由 yuenes1 於 24-10-2008 16:47 發表

講D無謂野無用架!!
CB1668(2) 呢好鍾意幫 d 新移民發言架,
我有幾次都同佢對講過. 都唔知係唔係綜援戶之一黎架.

講道理點都講唔通啦. 法規係咁就係咁.
如果今次佢地勝數, 我覺得大陸既蝗蟲真係會一批一批咁落黎攞架..

再過無幾耐香港就會出現嚴重財赤...

到時香港人唔知會唔會走出黎示威,
因為連自己都養唔掂仲要交稅,
但係交左稅就連自己係香港公民無份用d 福利.
因為大部份都係比人食晒.

而家香港醫療攪到咁呢, 都係多得 d 大陸人啦.

以我所知,離港三年內是可以重開戶籍(大陸官收你幾多錢,是另一件事),如果剛剛過了三年,其實有D職位高一點的官幫你,都有辦法搞掂,但過了超過四年,就難一點了!

引用:
原帖由 小美人2006 於 2008-10-24 05:08 PM 發表

CB1668(2) 呢好鍾意幫 d 新移民發言架,
我有幾次都同佢對講過. 都唔知係唔係綜援戶之一黎架.

講道理點都講唔通啦. 法規係咁就係咁.
如果今次佢地勝數, 我覺得大陸既蝗蟲真係會一批一批咁落黎攞架.. ...
人本平等,
同我三九唔識七的人,
我都一樣係咁交稅, 等佢地可以享受醫療, 住屋, 教育等福利.......

我地出世至今, 難道領的福利重會少,
社會無償畀福利我地, 難道就係要栽培一d 拒絕付出的人嗎??

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-10-24 05:08 PM 發表
以我所知,離港三年內是可以重開戶籍(大陸官收你幾多錢,是另一件事),如果剛剛過了三年,其實有D職位高一點的官幫你,都有辦法搞掂,但過了超過四年,就難一點了!
都係果一句, 等佢重開戶籍之後, 再送佢番去,
否則, 等同送佢番去死.

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 05:00 PM 發表

好呀!! 你等佢重開之後, 再送佢番去.
我諗, 你搞得黎, 佢都應該已經香港永久居民了.
原來都係靠估... 超~  

引用:
原帖由 yuenes1 於 2008-10-24 05:22 PM 發表

原來都係靠估... 超~  
無所謂, 大家幫佢地搞重開戶籍,
睇下會點.

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 05:13 PM 發表

人本平等,
同我三九唔識七的人,
我都一樣係咁交稅, 等佢地可以享受醫療, 住屋, 教育等福利.......

社會無償畀福利我地, 難道就係要栽培一d 拒絕付出的人嗎??
平等?
而家大把新來港人仕打緊5.6千蚊工...

有手有腳又點會死得人?

不如話佢懶????

佢連應付責任都唔負~做咩要人地同佢負??

綜援???係比d冇能力ge人...而唔係比d懶人~

不嬲對綜援都冇好感

歧視d人有手有腳拎綜援係好應該~唔明有咩題

你唔歧視佢..仲邊有可能趕反佢地d懶人出黎做野呀??

最好標籤埋佢地係二等公民tim^^"

唔好講d咩人人平等~唔好講d咩社會責任~
冇錢就咩都冇得傾~
皆為利來...

幾十歲人..唔係小朋友~

呢d野呃下細路就得~

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 24-10-2008 17:13 發表

人本平等 ,
同我三九唔識七的人,

你咁好心不如攞晒 你 d 錢出黎, 幫下d 老人家好過啦..
根本香港人就係憎 d 大陸人落黎呃飲呃食,
如果你話平等既, 我覺得根本唔需要有關口, 有証件.
亦都唔需要有 " 香港特別行政區" 呢個區域.

係我眼睇的, 香港公民福利係 97 年之後 , 慢慢比剝奪...

唔講住, 收工, 番到屋企先再打.

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-24 05:25 PM 發表

無所謂, 大家幫佢地搞重開戶籍,
睇下會點.
好心咪死雞撐飯蓋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]