• 瀏覽: 12,850
  • 回覆: 39
引用:
10月16日 星期四 15:50

http://www.mpinews.com/htm/INews/20081016/gb41543a.htm

立法會議員張文光表示,為何國家主席胡錦濤指本港國民教育不足,特首就全力推行,曾蔭權稱,國民教育所投入的資源佔教育很小部分,而本港的國民教育過去做得不足。
引用:
1200師生遊行 反對「殺高中」(星島)10月12日 星期日 05:30
http://hk.beta.news.yahoo.com/article/081011/3/8nxk.html
今日我質疑, 一干政黨、傳媒, 只重視洗港人腦!

民主黨 張文光大鑒, 還記得你當日提出的「母語教學」嗎? 害苦了多少學生英語水平急速下降?

民主黨 張文光大鑒, 你過去幾年, 幾成功增取教師薪酬、增撥資源? 一次過加埋晒所有野, 加薪達幾成呀, 試問香港打工仔, 有邊個好得過教師可以一次過加薪幾成?

政府增撥公帑、教師加薪, 代表教學質素好嗎? 有數據比得出嗎? 香港公開考試成績反而有下降趨勢呀

試問你貢獻在那裡?

香港人如果不與國內人銜接文化, 係咪想香港人永遠自成一個角落?

今日的香港, 我已經見唔有咩再值得自豪的地方, 今日仲引入埋「批判式」紅衛兵民主意識, 對香港越來越心死
引用:
原帖由 Pretty_Guy2 於 2008-10-16 07:01 PM 發表
依家香港地做生意就比人叫奸商, 做官又日日比人罵唔順民意, 又話什麼官商鈎結. 有錢的人又話佢刮民脂民膏, 但又一方面睇低大陸人,福利好又話政府亂派糖, 福利少又話政府視民望如浮雲, 做人做到好似全世界欠咗你咁, 一般香港人既質素真係越離越差, 終日比班政棍舞,香港有咁低質素既人先會選出呢班政棍, 生果/白粉/月亮報又日日洗腦但有好賣得, D八瓜雜誌意識差到離奇但又咁多人睇, 香港人呀, 香港人呀,為何今時今日會倫落到如此地步呀?????? 醒醒吧!!!...

政棍亂港
引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 07:16 PM 發表
好心個教、政棍張文光就死開啦
成日想錕政府搞小班教學, 利益輸送小圈子, 納稅人付鈔

羊毛出自羊身上,賠本生意又有誰做?書商不又是把費用支出轉嫁給百上加斤的家長!見微知著,這班「人 ...
小班教學, 我認為係完全「借口」

學生人數越來越少, 不應浪費資源

咁多年香港的學校, 一向都是3-40人一班, 以前的學校一樣出學生精英

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-16 07:46 PM 發表

但係點解不斷有新學校?
咁邊個負責規劃的?

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 07:56 PM 發表
只要國民教育具批判精神,養成對權威懷疑,支持人權及令世界(不只中國自身)和諧,我舉腳贊成!!!!但政府發出既參考教材實在太恐怖~~~
點恐怖? 有無資料?

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 07:51 PM 發表
學生越來越少,在資源不減下自然每個學生分配資源會上升

自於以前學生勁?你以為啦!!!以前有幾多讀到上去大學啊?入得上去都係菁英,
自然覺得d學生勁,以前淘汰好多學生架,而家知識型經濟,對知識需求越來越多

一旦學生過多,老師就要疲於奔命於維持學生秩序,一大堆行政已經拖垮教學質素,小班教育部更容易管理,老師也就可以給學生更大自由(因為萬一失控也易於補救)

...
如果只為「更容易管」而要政府浪費維持3校的龐大資源, 有點說不通

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 07:40 PM 發表

教棍只是為小圈子爭取利益, 坤我地普通市民
見到佢............唉...無言

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-16 09:22 PM 發表
要搞國民教育,不如增設毛科,只教《毛語錄》,另加每日跳一次忠字舞
我反而見到今日香港更像 港式文革民主喎

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 10:03 PM 發表
香港民主質素真的很差.........不過我更討厭因此打壓民主,我不想拱手相讓制衡政府的稻草
殖民時代就話二等公民,回歸後仲沿用呢種管沿思維,難怪羅永生贊同周蕾所講:根本香港回歸就是再殖民!!!
我反而見唔到香港有人打壓民主喎

睇睇呢條片, 頭幾句正好反映依家香港的情況, 非常畸形發展:

張家敏: 「我只要講一句 『對64事件要檢討』, 我只係講左一句呢句說話, 就會被人批評為『為屠殺塗姿抹粉』」

今日香港的情況, 正好反映出港人已被無實資料證據下深信不移, 我認為選擇不以理性角度去睇64事件的話, 並非好事, 我會認為係被「洗腦」

平反六四討論(城市論壇 20070520) I
http://hk.youtube.com/watch?v=PhTQKfDCA9M

引用:
原帖由 ckalbert 於 2008-10-16 10:28 PM 發表
以前有邊個老師唔係一班教三四十人,究竟係以前老師醒定現在老師唔掂呢!根本係現時老師不單要教書,重要做埋行政工作,放假時亦要繼續攪學生課外活動,鐵人都死啦!

老師辛苦根本唔關大班小班事,由始 ...
邊個負責統籌, 一邊殺校一邊起新校呀?

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-17 12:14 PM 發表

教師既質素問題禍港,應該全部重考 

中大畢業都叫做讀得o下書的一班, 英文都差得咁交關, 真係要問責一班教師點教書?

可唔可以請教協會長張文光解釋下?
政府增撥咁多 ...
香港學生質素有下降趨勢

如果只會要求政府增加資源, 加校加薪金, 忽略教學質素, 教育教學方法依舊古舊的話, 教棍在立法會則形同吸血垃圾

應參考補習些教學方法, 靈活多變

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 02:09 PM 發表

補習社都好學?
我指教學方法

有咩唔好請指出

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 02:15 PM 發表

純粹考試為本,只操練考試技巧,好嗎?
參考過佢地講學方法, 都不失靈活

佢地一窩蜂出現又咁盛行, 其實正正反映現時教學質素的弊病

教棍張文光應該多從教學質素去諗, 而唔係要教師做咁多行政野, 應化繁為簡

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-17 02:42 PM 發表

好多學生上堂聽唔明, 但唔知點解去一去補習班, 短短時間就聽得明
學校教師有好多都好雞
我反而想知國民教育的內容

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 03:24 PM 發表

忠黨教育
有無資料?

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 03:33 PM 發表

例如跳忠字舞、唸毛語錄、唱《大海航行靠舵手》
作野? 定係真實資料?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]