• 瀏覽: 12,851
  • 回覆: 276
引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 02:23 PM 發表

參考過佢地講學方法, 都不失靈活

佢地一窩蜂出現又咁盛行, 其實正正反映現時教學質素的弊病

教棍張文光應該多從教學質素去諗, 而唔係要教師做咁多行政野, 應化繁為簡
好多學生上堂聽唔明, 但唔知點解去一去補習班, 短短時間就聽得明
學校教師有好多都好雞

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-17 02:42 PM 發表

好多學生上堂聽唔明, 但唔知點解去一去補習班, 短短時間就聽得明
學校教師有好多都好雞
我反而想知國民教育的內容

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 02:23 PM 發表

教棍張文光應該多從教學質素去諗, 而唔係要教師做咁多行政野, 應化繁為簡
沒錯!就要是簡化教師工作!減少教師兼顧非教學工作!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 03:15 PM 發表

忠黨教育

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 03:24 PM 發表

忠黨教育
有無資料?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 03:31 PM 發表

有無資料?
例如跳忠字舞、唸毛語錄、唱《大海航行靠舵手》

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 03:33 PM 發表

例如跳忠字舞、唸毛語錄、唱《大海航行靠舵手》
作野? 定係真實資料?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 03:15 PM 發表

係圖書館教材一欄有d參考教材,其中一份係<認識我們的祖國>,仲有一份係部門搜集一d學校,好似香島中學,蘇淅中學等等學校的教材輯錄而成,頭一件就無寫文革,運動員佔比例多個大躍進,後者記得明報2004年副刊馬家輝講過(隔左成年,唔多記得),問題是很易造成仇日情緒,羅列一系列”愛國”的行徑,包括起身唱國歌,為祖國爭光,支持奧運等,就係無批判政府,重於反省等,所以公民教育委員會等組織對公民教育作出一些建議,包括批判精神,解釋愛國定義及好壞處等

記得公民教育委員會可以下載,不過更新中.............

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 10:09 PM 發表

我反而見唔到香港有人打壓民主喎

睇睇呢條片, 頭幾句正好反映依家香港的情況, 非常畸形發展:

張家敏: 「我只要講一句 『對64事件要檢討』, 我只係講左一句呢句說話, 就會被人批評為『為屠殺塗姿 ...
打壓是制度上打壓,例如極有限的制衡(幾乎對特首沒有制衡),廢除民主成份高方案,打擊議員建議的機會(提案種種限制),建基一個不平等的政制根本無法體現大眾意願,不要學某d人用”沒有完全的民主”打混,早在雅典年代已經一早證實沒有完全民主
http://hk.news.yahoo.com/article/080724/4/7ci3.html

仲有,教師工作量大增關張文光乜事???好似李國章問題大得多,張文光一個區區立法會議員兼教協會長,唔係教統局bor,佢又無參與教佢做決策,充其量只係”教師工會”頭頭,你可以鬧佢無牙老虎,但將責任推落佢會唔會怪左d

引用:

我不反對加強老師和學生關係,但小心係補習社太重包裝,補習社學生唔聽書老師完全唔理你(培養出較好師生關係),但學校就唔可以.係全民開講某一集(講補習)何國良已經解釋得好清楚補習社核心是商業包裝和考試應用,和真正的學習相距甚遠(poly也是一間商業化很皇的大學~.~)

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-17 04:24 PM 發表
打壓是制度上打壓,例如極有限的制衡(幾乎對特首沒有制衡),廢除民主成份高方案,打擊議員建議的機會(提案種種限制),建基一個不平等的政制根本無法體現大眾意願,不要學某d人用”沒有完全的民主”打混,早在雅典年代已經一早證實沒有完全民主
http://hk.news.yahoo.com/article/080724/4/7ci3.html

仲有,教師工作量大增關張文光乜事???好似李國章問題大得多,張文光一個區區立法會議員兼教協會長,唔係教統局bor,佢又無參與教佢做決策,充其量只係”教師工會”頭頭,你可以鬧佢無牙老虎,但將責任推落佢會唔會怪左d.
打擊提案就要問下點解陳四萬, 打著民主旗號的人, 點解當年要除消左啦

咁你自己話, 到底邊d人打壓民主呢?

即使私人提案未必有很高成效, 唔做梗係等於0啦, 做左未必得, 但好過咩都唔做呀, 昨日「施政報告問答大會」見果個余若微都話自己私人向浮雲提過案啦, 不過唔q知佢搞咩喎

條《銀行條例》及《證券及期貨條例》係佢有份搞出黎, 出現「金管」、「證監」權責分配咁大個漏洞, 可能驚市民產佢落台掛

雷曼單野, 要追究問責, 當年修例果班肯定走唔甩啦, 所以政棍下下叫囂下夾埋傳媒誤導港人, 依家有晒上網論壇, 都幾難啦

浮雲講明會「留意網上民意」, good, 以後真正民意唔會再被傳媒、政棍、調查機構誤導; 亦即隱喻阿爺同時會睇

政棍d陰招, 最叻表面蒙蔽你, 實質係「糖衣毒藥」多d啦

張文光政黨係「民主黨」+「教協」, 唔識為你地為學生去增取提升教學質素、減少繁複工作量咩?

咁多次遊行, 多數都係為加薪加撥資源喳喎

如果認為庸官李國章對於「教學質素」有問題, 教師教協又唔識出聲? 點解遊行係為加薪先最多?

所以下下話為學生, 係幾難令人相信

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 05:23 PM 發表

打擊提案就要問下點解陳四萬, 打著民主旗號的人, 點解當年要除消左啦

即使私人提案未必有很高成效, 唔做梗係等於0啦, 做左未必得, 但好過咩都唔做呀, 昨日「施 ...
陳四萬,甚至特首等只係小角色,他們要為民主停滯不前負責任,但你認為民主進程由佢地控制?你認為佢地係主導角色?小角色要鬧,大老虎更不可以漠視

私人提案既然成功率甚低(有統計,記憶中幾乎不能通過),你會花時間做d無效率既事?議員固然有份締造流於反對,少建議政治生態,但背後是一系列政策引致,政府是不是更應改善政制?政制缺失令政黨腐化(亦即是不少學者認同香港政制打壓政黨發展),議員要負責,政府又可以置身事外?

所以我會對議員失望,對中央政府把持的政制更感絕望...絕望啦,我對無牙老虎,徒具虛名既所謂"三權分立"絕望啦(其實香港不算三權分立)亦惟有借泛民議員爭取最合理的政制,引用一句最平俗講法:我只係係一堆爛蘋果中選一個無咁爛

關於議員表現,呂大樂既新力量網做左一個十分宏觀客觀科學的研究,比起以單一事件更具代表性
http://www.synergynet.org.hk/legco0408/web_chinese_30082008/index.html

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 05:23 PM 發表

即使私人提案未必有很高成效, 唔做梗係等於0啦, 做左未必得, 但好過咩都唔做呀, 昨日「施 ...
如何評定產品風險不是金管局職責?最大問題應該出係任志剛~其中一個問題在於雷萬債券唔係低風險(好似有認股證),但一般人以為債券即係低風險,審批既金管局責任遠大於立法會吧
'證監會與金管局已經有一備忘錄(Memorandum of Understanding),這備忘錄在二○○二年修訂《銀行條例》及通過《證券及期貨條例》再次修訂,清楚界定監管銀行的責任在金融管理專員任志剛身上' from http://wongonyin.mysinablog.com/

引用:

張志光係做得差,係後知後覺,但將責任一股兒推落佢會唔會怪左d?

引用:

張文光政黨係「民主黨」+「教協」, 唔識為你地為學生去增取提升教學質素、減少繁複工作量咩?

咁多次遊行, 多數都係為加薪加撥資源喳喎

如果認為庸官李國章對於「教學質素」有問題, 教師教協又唔識出聲? 點解遊行係為加薪先最多?

所以下下話為學生, 係幾難令人相信...
張文光仲係唔係校長? 他的學校教師是否都過得很開心?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]