• 瀏覽: 12,846
  • 回覆: 276
胡錦濤指本港國民教育不足(岩丫),特首就全力推行(都岩呀),曾蔭權稱,國民教育所投入的資源佔教育很小部分,而本港的國民教育過去做得不足(岩喎)

咁做多d國民教育有咩唔好 -.-?

根本關咩制度事,根本係啲學生有機打、有電腦上網,個心創哂!以前我地無咁多嘢玩時又唔見係咁,我地落街踢下波、去借書睇,學下語文咁又一日,家下我見到我個朋友個細佬、一日到黑都打online game上哂腦、學又唔返現自閉,又成日話自已係天才!禁哂啲遊戲機吧!咁啲學生就真係會讀書!關咩小班唔小班、母語唔母語!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 08:02 PM 發表

見到佢............唉...無言
取消功能組別咪見佢唔到囉

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 07:58 PM 發表

點恐怖? 有無資料?
睇睇<認識我們的祖國><---應該是這本,我手頭無資料,不過圖書館應該有吧,你會認識到文化大革命真正的意思就是文化大革命5個字

連某位運動員的資料比文革的篇幅更多....雖然有說大躍進,但仍不深入

還有一份政府推介某學校教材,用字如下:

中國被日本侵略,將人民捉去做奴隸,我們應該點做?
建議: 學生要答我們要報答國家,令國家強,令人不敢打我們<---要大力贊揚:好!!!

我絕對認同以上言行,但問題是以上的想法只是其中一小部份,成篇教材不斷寫中國點慘,點樣比各個國家打,就係無教導要如何面對其他國家人民,結果可能培養出對其他國民的不信任,在國際社會的香港及地球村下這種思想十分危險~~

睇一下天主教正義聯盟及公民教育委員會便知道教材應重視思考及批判,不是一味宣揚國家至上,而是如何作為一個好的公民,如何面對世界

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 07:53 PM 發表

咁邊個負責規劃的?
係咪香港教育專業人員協會

引用:
原帖由 rapemenow 於 2008-10-16 08:03 PM 發表
胡錦濤指本港國民教育不足(岩丫),特首就全力推行(都岩呀),曾蔭權稱,國民教育所投入的資源佔教育很小部分,而本港的國民教育過去做得不足(岩喎)。

咁做多d國民教育有咩唔好 -.-?
答案是國民教育內容,而非應不應該推行

中共所實施的愚民政策,乃是維繫中共一黨專政既重要手段,所以背靠祖國

既香港,當然要對國民(愛國愛黨)教育,加強力度.

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 08:00 PM 發表

如果只為「更容易管」而要政府浪費維持3校的龐大資源, 有點說不通
你知唔知"更容易管"即是"效率"?為了提高效率,政府都唔知用左幾多錢,而且老師面對學生少左,可以更專心應付一些問題學生

我有個同學做學校社工,不斷吐苦水佢話d學生無野就搵野比佢做,但又唔可以忽略其他學生,唯有每個學生都打下扣呼,傾幾句,都好難深入了解

國民教育可能係阿爺要阿曾搞

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 08:00 PM 發表

例子?

小班教學令工作量下降我想沒有人反對吧?而且老師因為學生人數眾多,花大量精力於課堂秩序,影響教學質素,我想沒有人反對吧?
老師騰出時間可以集中設計教材,我想你又不會反對吧至於老師勤力與否並不是討 ...
教材?? 懶鬼教師一大堆,翻炒舊料,將自己的責任推給教書出版商
你唔好將d教師神化到呢個地步啦!多數的香港人都有在學校親身經歷,真正band1頭既學校的教師有7成係好,唔需要小班教學;差既學校8成的都是差既教師,搞唔搞小班成績一樣都係唔得

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 08:21 PM 發表

你知唔知"更容易管"即是"效率"?為了提高效率,政府都唔知用左幾多錢,而且老師面對學生少左,可以更專心應付一些問題學生

我有個同學做學校社工,不斷吐苦水佢話d學生無野就搵野比佢做,但又唔可以忽略其他學生, ...
咪幫 d懶鬼教師, 垃圾中既垃圾學校塗脂抹粉啦 收唔夠生既學校係被市場, 被家長遺棄架!

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 08:24 PM 發表

教材?? 懶鬼教師一大堆,翻炒舊料,將自己的責任推給教書出版商
你唔好將d教師神化到呢個地步啦!多數的香港人都有在學校親身經歷,真正band1頭既學校的教師有7成係好,唔需要小班 ...
即係行小班教學就係band1,其他就唔行?知唔知乜野叫stigma?中中教學一大弊端就係出現歧視

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 08:24 PM 發表

你唔好將d教師神化到呢個地步啦!多數的香港人都有在學校親身經歷,真正band1頭既學校的教師有7成係好,唔需要小班 ...
我沒有神化,我識朋友當中有名校出身,也有任教banding低既學生,減輕教師工作,從而提升教學質素根本和老師質素毫無關係,而是一個客觀描述

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 08:59 PM 發表

即係行小班教學就係band1,其他就唔行?知唔知乜野叫stigma?中中教學一大弊端就係出現歧視
你的中文程度........

我的原話, 何來說行小班教學就係band1?
引用:
真正band1頭既學校的教師有7成係好,唔需要小班教學

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 09:04 PM 發表

你的中文程度........

我的原話, 何來說行小班教學就係band1?
唉,我係話如果根據你的邏輯,會出現band1既人因為老師質素較佳而允許小班教學,反之band低學生因為老師差,小班教學也沒有,政府無謂浪費金錢,結果沒有小班教學,最終出現烙印現象

前提是你認為老師質素差,推行也改變不了教學質素,但又沒有解釋對好老師小班教學有沒有用處,假設你2個前提成立,我就趁勢指出以老師質素差而不推行小班教學的謬誤

我承認我是跳躍思考...........

我的中文程度你倒不需要擔心,會考及高考我中文成績仲見得下人>.m<---搞到我想寫口語又唔係,書面語又唔係咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]