• 瀏覽: 12,852
  • 回覆: 39
引用:
原帖由 tonyhopk 於 2008-10-19 04:03 PM 發表
香港嘅教育真係死得人啦

仲要攪埋共產黨d催眠術
依家香港教育, 何嘗唔係?

引用:
原帖由 tonyhopk 於 2008-10-19 04:32 PM 發表
行開啦

夠彊味印晒當年d報紙出泥本書度比學生自己分析啦

六四一百萬人遊行果時你喺邊度???
紙包得住火咩?

你想其他人行開去邊? 現有的資料事實係唔會變架喎, 有用咩?

64事件, 50萬人遊行? 問得好!!

請你解答比大家聽:

1) 香港現有法例的「煽動叛亂」、「叛國」罪...同葉劉提出的已修改後的「23條」有咩分別??

2) 8萬5? 當年民主黨更倡議「10萬」喎, 班人去晒邊呀?

8萬5? 當年有97風暴 已經股市暴跌超過50%......2000年科網股爆, 再跌40%, .....2000年8萬5先推出2000個單位呀!
今日無8萬5呀, 個股之前已勁跌50%啦, 今次再黎個金融海嘯呀, 我預期會跌多40%(9月初計起)添呀!...

3) 點解政棍提出的動議, 政府聽取實行失敗後, 會係政府的錯, 而政棍無錯?

例如「母語教學」、「8萬5」, 就係一例, 請解釋你的邏輯比大家聽

請你在大叫人行開前,
解釋你的邏輯比大家聽下, 說服到人先啦

仲有, 唔駛報紙咁out架, 當年TV新聞無實據, 都照播出黎洗香港人腦, 報紙就更家唔駛講啦,  仲印報紙做乜? 網絡已經盛行左好耐啦, 學生上網時間, 會多過去睇報紙啦, 下話

呢個係當年
關於64事件的TV新聞, 請你提出資料證據說服大家, 話比大家聽呢段新聞資料係正確無誤, 發惡無用架:
引用:
八九民運六四事件 June4 Massacre in Beijing (4-6-1989) 香港電視新聞-15
http://hk.youtube.com/watch?v=O10_L8UvhtY&feature=related

1) 唔同的軍隊, 可能會正面交峰(2:25)

2) 據美國情報消息人士透露, 至少有3000人被殺(4:10)

3) 有醫生拯救傷者時, 被軍隊開搶打死(7:10)
你係咪教師? 唔好令所有人失望喎

唉.......

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-19 06:03 PM 發表
http://hk.youtube.com/watch?v=igsW5yQ6428 (5'52' )
天安門六四事件Tiananmen Square protests Part.18 of 20

天安門廣場並無血流成河, 天安門廣場根本無死人 !

候德建 : 「需要用謊言去 ...
點解教師對64事件, 只將單方面的資料, 灌輸比學生?

話64係屠城? 理據係乜?

假如在無足夠資料實據/理據下, 教師全盤灌輸學生偏頗資料/思想, 會否對香港學生做成影響??

試問在這原則/情況下, 學生的思維質素, 如何可提升?

引用:
http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2007/06/05/a59493.html
新聞周刊(64)
六.四屠城 中國人心中永遠的痛                  

新唐人電視     2007-6-5 20:03

香港立法會議員(民主黨)張文光:

所謂歷史自有公論,
已經成為淡化歷史的遮羞布,
成為迴避“六四”的避雷針,
但“六四”最重要的是非,
不是死難者的數目,
不是開槍的經過,
不是屠城的定義,
而是中國人殺中國人是對還是錯。
六.四屠城的謊言 香港人心中永遠的痛

民主黨張文光大鑒:

所謂歷史自有公論,
已經成為淡化歷史的遮羞布,
成為迴避「遮掩」“六四”時,  你所講過的「謊言」的避雷針,
但“六四”最重要的是非,
亦是死難者的數目,
亦是開槍的經過,
亦是屠城的定義,
是中國人殺中國人是對還是錯

更重要的是
香港人「呃」香港人是對還是錯!!!

引用:
原帖由 細蚊abc 於 2008-10-21 06:06 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=176778129&ptid=8321900]
[/url]

轉移視線, 混淆視聽呢招用慣用熟

所以老共發言人開口埋口都將十三億人擺上台
" 堅決反對傷害中國人民感情"
香港人唔敢生小朋友都因為怕下一代被捉去洗腦, 以及失去自由 !   ..
引用:
原帖由 細蚊abc 於 2008-10-21 06:28 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=176780835&ptid=8321900]
[/url]

佢地有晒手冊同指引
當發現有不利言論就狂出新 post 頂沉佢 ! ...
引用:
原帖由 SiHai 於 2008-10-21 05:49 PM 發表
利害
一班五毛一唱一和
本來主題是曾毒手推洗腦愛國教育

但五毛像突然轉為攻擊張文光
然後五毛們一唱一和
先佔據第一版面

然後就慢慢推 post
引用:
原帖由 SiHai 於 2008-10-21 06:18 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=176779538&ptid=8321900]
[/url]
五毛人士不是實是求是去討論事實
而是利用一些討論區技巧去達到其不可告人的政治目的

中共果然在電視電台報紙和討論區都投入了大量資料
引用:
原帖由 SiHai 於 2008-10-21 06:35 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=176781612&ptid=8321900]
[/url]
佢地會以幾個為中心一唱一和

例如比人踢爆係五毛時就會立即話
“原來講相反的意見就比人話係五毛﹖”

反民主既回應就通常會話
“如果中國民主了就點點點...”
“無六四就點點點...”
“睇完咁多資料(土共自己提供的),終於知道民主派呃左我”
仲要係無論任何情況既話題都會提出這種意見
用口水 float 晒 post,最重要係第一頁.
引用:
原帖由 SiHai 於 2008-10-21 06:52 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=176783805&ptid=8321900]
[/url]
請大家保持驚愓
對文不對題
內文和標題沒什麼關係
但以轉移視線混水摸魚的內容攻擊政敵背後的政治目的

請大家保持克制, 勿惡意「挑釁引起罵戰」或「離題」而令本帖被關,

我將會在投訴版投訴「刻意」惡意挑釁令本帖被關的人, 多謝合作

我已回應我的意見, 就讓其他睇帖的人, 自行分析這帖的回覆對與錯吧

無必要進入罵戰

我不希望再見到網絡「一言堂」出現

對於不利己見言論的帖, 務求玩「罵戰」、「離題」而令帖「消滅」的可恥行為, 我必定會公開及宣楊!!

引用:
原帖由 dannyjai 於 2008-12-4 04:49 PM 發表
張文光自己都係填鴨式教育的產物. 以前果套唔得佢係好證明.
最近有無睇電視節目?

訪問香港的大學生, 英語程度連大陸來港的大學生也比不上!!! 聽與講都出現困難!!

佢既「母語教學」害死唔少香港年青人!!

引用:
原帖由 diuleilowmei 於 2008-12-4 05:01 PM 發表
民主黨 張文光 遺臭萬年
不信去問問現在的年青人, 比佢害到, 對佢幾咁痛恨

引用:
原帖由 lvanb 於 2008-11-26 08:32 AM 發表
你可說張文光其他主張唔岩

但他身為教育界議員, 為教師爭取福利正常行為
香港納稅人的錢, 就識越拎越多, 教學質素反跌, 仲想呃香港人搞「小班教學」? 吸更多香港人的血汗錢??

引用:
原帖由 dannyjai 於 2008-12-4 05:07 PM 發表
我覺得失敗不在於母語教學的精神, 而在於教師水準的不斷下降. 有d連考個評核試都唔敢.
根本就是相輔相承, 但係香港納稅人的錢, 就越吸越多!!!

07年教師, 連跳point及政治化的「同工同酬」問題下, 一加就加「幾十%」!!

但學生程度卻成反比, 越來越跌!!

明年經濟不看好 星總理等公務員明年減薪
http://www.discuss.com.hk

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-12-15 02:13 PM 發表

唉,教育文憑成為次等證明,而香港教育整體不像樣子,教統局對學生要求每下愈況,家長又惡都死,要真正解決問題,最少要打破評審學生模式,話說教育政策失敗為何這論壇將責任推給一個教協會長兼議員而不是教統局,行政 ...
我在別的帖都有講過啦, 所有施政, 提出禍港建議的政棍、接受決策的政府, 同樣需負責

不能將矛頭單向指向政府一邊

當初是誰迫政府行「母語教學」的?? 當日識領功的政棍, 當然需負上責任

正如今日的生果金, 是誰迫政府取消「入息審查」的?? 今日識領功的政棍, 將來有咩事, 也需同樣負上責任

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]