• 瀏覽: 30,693
  • 回覆: 302
  • 追帖: 5
傳說中的五毛貼?

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 06:56 PM 發表

是不是一堆大話就不知道,但從歷史角度來看時間越久越能整理資訊,畢竟支聯會不是一官僚組織,佢地都只是構成歷史其中一部份,佢地也不會掌握所有資料

最少我信支聯會遠多於中央政府
當年支聯會帶左幾多錢去令柴玲奪權, 成功令王丹下台?

64革命事敗後, 如何和英國政府、美國政府、法國政府聯絡, 令這些民運逃兵定居外國? 這些與外國的接觸是在 64前, 還是 64後? 之後還有沒有與美國情報局聯絡?

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-16 08:39 PM 發表

同感,柴玲果句要流血既意思代表乜?係真的想人死(係我就唔敢講出口),定係對政權失望的吶喊?仲有探討甚麼逃跑之前,一定要知道民運是否分成不同派別?他們有沒有命令人留下?他們肯定政府一定殺人(很多人以為不會)? ...
支聯會在政變背後的角色是什麼? 為何要助柴玲向王丹奪權? 柴玲向王丹奪了權後, 柴玲的想法是否有支聯會教出來的?

5.28的訪問 :

柴玲: 很悲哀,我沒辦法告訴他們,其實我們期待的就是,就是流血。就是讓政府最後,無賴至極的時候它用屠刀來對著它的,它的公民。我想,也只有廣場血流成河的時候,全中國的人才能真正擦亮眼睛。(哭)他們真正才能團結起來。”

記者: “問:你自己會繼續在廣場堅持嗎?

柴玲:我想我不會的。

記者:問:為什麼呢?

柴玲:因為我跟大家不一樣。我是上了黑名單的人。被這樣的政府殘害,不甘心。我要求生。我就這樣想。我不知道會不會有人說自私什麼的,但是我覺得,我的這些工作,應該有人來接著幹下去,因為這種民主運動不是一個人能幹成的。這段話先不要披露,好嗎?

引用:
原帖由 jasonjason1207 於 2008-10-13 07:45 PM 發表
歸納以上幾個國家及香港特區的政治模式, 我認為,民主沒錯是必要的, 然後政府唯有自我衡量自己能夠控制的程度, 以適當民主輔以適當的強權, 這樣才能夠發展一個地方並把它發展好。...
認同

其實一個地方, 最重要係領袖好唔好

民主制度下, 一樣會有暴政者/貪婪君, 例如陳水扁之流

共產主義下, 一樣可以有親民政府, 令人安居樂業

香港的民主進程, 已經引入「批判式」紅衛兵式民主, 唔少人被洗腦, 情況就好似港式文革, 政治爭論不斷, 令經濟發展停頓....

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 07:01 PM 發表

當年支聯會帶左幾多錢去令柴玲奪權, 成功令王丹下台?

64革命事敗後, 如何和英國政府、美國政府、法國政府聯絡, 令這些民運逃兵定居外國? 這些與外國的接觸是在 64前, 還是 64後? 之後還有沒有與美國情報局聯絡?
我既質疑就係: 點解王丹大提出5月30日撤出天安門, 柴玲要堅持反對? 而佢自己要在6月3日逃離?

唔係一早已知會出兵鎮壓, 學生點會做定咁多燃燒彈?

睇番流亡法國的嚴家其, 他寫過一本回憶錄, 講左 6.3的凌晨已告知有關出兵鎮壓的消息給學生 但具體係話俾邊幾個學生, 佢無講 柴玲仲呃人話趙紫陽叫學生頂到 6.4朝早, 俾劉曉波鬧, 叫個八婆唔好拿學生命較飛

柴玲在知軍隊在外圍入緊城時, 就用電台號召 d人出來頂住 d軍隊, 丁子霖個仔就係聽號召, 咁就死左囉

這個論壇的內容頭幾句, 正好反映現在情況:

張家敏: 「我只要講一句 『對64事件要檢討』, 我只係講左一句呢句說話, 就會被人批評為『為屠殺塗脂抹粉』」

這正好反映我遇到的同樣情況, 這帖前身, 係有38頁理性討論, 前邊有多頁篇幅, 係非常理性討論民主的好處壞處的珍貴資料, 直至第39頁的數個回帖, 就有網友入來挑起罵戰 (這2個網友在前邊多頁都有參予辯論過) , 最後回覆時間係當日刪帖前的凌晨3:45am, 繼而第日早上, 被版主以「罵戰」為由刪帖

因此, 日後再遇到同類事情出現, 我認為係可恥行為, 我必會去投訴, 更會公開比大眾知到底是誰搞事

今日香港的情況, 正好反映出港人已被無實資料證據下深信不移, 我認為選擇不以理性角度去睇64事件的話, 並非好事, 我會認為係被「洗腦」

平反六四討論(城市論壇 20070520) I
http://hk.youtube.com/watch?v=PhTQKfDCA9M

平反六四討論(城市論壇 20070520) II
http://hk.youtube.com/watch?v=XdeFEEJua6Y&feature=related

呢個post係批鬥民主定批鬥柴玲

定係表達,歷史係勝利者篇寫的

引用:
原帖由 SEKO 於 2008-10-16 09:47 PM 發表

定係表達歷史係勝利者篇寫的
我認為係探究被抹掉的歷史

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-16 09:48 PM 發表

我認為係探究被抹掉的歷史
why要探究,各自表術算喇

引用:
原帖由 SEKO 於 2008-10-16 09:53 PM 發表
why要探究,各自表術算喇  
我認為更多人知道更多資料, 對大眾都係好事

為何不要探究? 你既理據係乜?

引用:
原帖由 SEKO 於 2008-10-16 09:47 PM 發表

定係表達,歷史係勝利者篇寫的
呢度有邊度係有批鬥?

批評與批鬥, 點分別?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-16 09:58 PM 發表

我認為更多人知道更多資料, 對大眾都係好事

為何不要探究? 你既理據係乜?
你認為應由幾時開始講起

題外話,黠解你成日都開呢D post版主唔BAN

引用:
原帖由 SEKO 於 2008-10-16 10:02 PM 發表
你認為應由幾時開始講起

開咩帖版主必定要ban?

網友想討論咩都係自由發揮

引用:
原帖由 SEKO 於 2008-10-16 10:02 PM 發表

你認為應由幾時開始講起

你認為個帖犯版規? 犯左乜版規? 請指出 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]