• 瀏覽: 29,397
  • 回覆: 120
否決2012雙普選 近半市民指不該
(明報) 12月 29日 星期六 05:05AM

http://hk.news.yahoo.com/071228/12/2m38s.html

【明報專訊】消息指全國人大常委會今日宣布否決2012年實行雙普選,明報民調顯示,有近半受訪者認為人大常委會不應該否決2012年雙普選,只得三成多市民認為應該否決。

明報於本月24日至28日,以音頻電話成功訪問了991人,結果顯示56.2%受訪者認為,人大常委會應該在今次政改決定中,定出普選特首及立法會的時間表,只得14%市民認為應該先定特首時間表,不用定立法會時間表,有16.3%市民認為兩個時間表都不應該定下。

對於應該在什麼年份普選特首,有51%受訪者認為應該在2012年,認為應該在2017年及2017年以後才實施的,分別佔22.5%以及15.6%。

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 255

1. 我認為否決2012雙普選不應該

144 (56.47%)

2. 我認為否決2012雙普選應該

102 (40.00%)

3. 沒意見

9 (3.53%)

樓主沒有對呢篇新聞既個人意見?

其實不應該否決2012,因為要等10年實在太耐

引用:
原帖由 kawachan 於 2007-12-30 02:50 AM 發表
樓主沒有對呢篇新聞既個人意見?

其實不應該否決2012,因為要等10年實在太耐
我會在稍後的回帖追加意見的,因為在首帖新聞加上個人政見可能有誘導性,所以讓多些網友發表意見後才表達個人觀點...

引用:
原帖由 p-stars 於 2007-12-30 02:51 AM 發表
以音頻電話成功訪問了991人

咁有冇問下果 d 人係香港人定大陸人先 ?

咁唔可以代表香港人的意願喎 ...  
最準確的民意調查就是登記身份證一人一票的選舉或公投,但現在給人無限期拖延...

特狗貪戀虛名
天主也幫不了他
落地獄啦弟

引用:
原帖由 p-stars 於 2007-12-30 02:51 AM 發表
以音頻電話成功訪問了991人

咁有冇問下果 d 人係香港人定大陸人先 ?

咁唔可以代表香港人的意願喎 ...  
咁有無問下果 D 人係合資格選民定十一二歲的小孩添呀?
咁唔可以代表合資格選民的意願喎……

咁有無問下果 D 人係有錢人定窮人呀?
咁唔可以代表既得利益者的意願喎……

我唔覺得雙普選有幾重要﹗
第一~ 0係香港… 俾你揀一個人o黎做特首~ 你會揀邊個?~ 揀o黎揀去… 都係得個桔~ 有邊個0係你心目中係不二之選?~ 一個和諧0既社會… 需要0既唔係只係「民主」~ 而係一個行政效率高0既政府、經濟民生好0既社會~ 我俾全民一人一票去選…選出o黎果個只係可以反映民意… 但不能反映佢0既才能~ 如果選出o黎0既係一個好似董建華咁0既質素0既人… 有冇人可以推翻佢呢?~ 到時又係要中央出手~ 「俾你選,選完又係一隻鑊」~ 邊個可以揹得起呢種風險?~
現階段…~ 800個人選~ (somehow其實同中央欽點冇乜分別)~ 至少叫做受中央直接監控~ 唔掂0既… 可以徹換~

第二 - 咁樣一下雙普選~中國完全跟唔上香港0既發展步伐。香港唔係一個國家~ 以一個城巿o黎講…如果要爭取與整個國家0既制度完全背道而馳0既政策0既話… 對成個國家0既震盪有幾大?~ 好多人都會話香港可以係大陸發展民主0既先頭部隊、試金石……~ 等等~ 但其實如果調番轉諗… 一味脫韁咁俾香港向前行… 而大陸就慢慢行~ 會造成咩野問題?~ 雙普選唔係單單只係香港人自己0既事… 而係對成個中國會有舉足輕重0既影響~ 而其中最敏感0既就係兩岸0既關係、台海局勢~ 台灣下年三月就大選~ 要0係台灣大選之前同你落實2012 雙普選… 根本當中涉及0既政治風險太大~ 太多變數不可預知…

第三~ 香港政府係全世界行政效率最低0既其中一個政府。睇下港珠澳大橋、啟德機場丟空幾多年、西九… 全部都係一路係咁拖、拖、拖…~ 點解會咁?~ 就係因為太多太多聲音、爭拗~ 民建聯、民主黨、自由黨、公民黨、社民連、民協…… 等等等等~ 一個咁細0既地方… 出現咁多0既黨派/政治團體… 比起好多「國家」更多~ 每個團體都有一把聲音… 根本對整個社會0既發展毫無幫助… 只係爭拗不斷… 之後就不了了之~ 睇下澳門果邊… 回歸之後有冇咁多所謂「民主」0既訴求… 當然佢地政府有好多「不見得光」0既事… 但至少佢地執行上比香港政府有效率得多~ 再講其他~ 拆天星、皇后… 呢d 本來係順應歷史潮流改變0既事… 又話要保乜保物… 乜鬼野集體回憶… 講真~ 呢d 全部都係所謂泛民搞出o黎0既事~ 有d 野係應該好好保存… 但有d野其實係記在心中已經足夠… 但偏偏香港就係要鬧出呢d 咁0既國際笑話~ 我可以肯定香港大部份人都覺得冇必要留住個碼頭… 又話要重置又乜咁… 「民主」都會有「過度」~ 去到極端時… 就會變左做「民變」~ 下下都借「民意」加鹽加醋… 真正0既民意… 0係香港… 就只係安居樂業~ only!!~

暫時係咁多~

普選 除了能脫離中國政府外就沒有什麼好處.

我認為否決2012雙普選應該 循序漸進

引用:
原帖由 ellentomhk 於 2007-12-30 08:12 AM 發表
那有可能脫離?
可以的話台灣一早就脫離了,還需那亞扁玩小動作

普選是稱那些說要普選的人的心
普唔普選對我不是這麼重要,雖然曾生也不是做得太好,
但總好過選了個長毛,又或者同中央溝通唔到的,
到時香港可能比董生時期更亂

引用:
原帖由 得棚牙 於 2007-12-30 09:10 AM 發表
我認為否決2012雙普選應該 循序漸進
絕對同意!!極端民主等同無政府主義.

引用:
原帖由 HIM0904 於 2007-12-30 09:21 AM 發表

那有可能脫離?
可以的話台灣一早就脫離了,還需那亞扁玩小動作

普選是稱那些說要普選的人的心
普唔普選對我不是這麼重要,雖然曾生也不是做得太好,
但總好過選了個長毛,又或者同中央溝通唔到的 ...
同意...
坦白講, 只要呢五年無咩大鑊要揹既話...

五年後, 正路就會搵唐英年去做ga la...
我就算俾你話普選
唐英年, 陳方安生, 李柱銘 三個我揀
我都會揀唐英年...
起碼中方會支持, 有溝通嘛

引用:
原帖由 ellentomhk 於 2007-12-30 08:12 AM 發表
應該說:普選使某些人以為能令香港脫離中國政府,除此之外無甚好處

搞港獨? 只要無自由行、北水南調,香港即時趴街啦

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]