• 瀏覽: 29,417
  • 回覆: 120
否決2012雙普選 近半市民指不該
(明報) 12月 29日 星期六 05:05AM

http://hk.news.yahoo.com/071228/12/2m38s.html

【明報專訊】消息指全國人大常委會今日宣布否決2012年實行雙普選,明報民調顯示,有近半受訪者認為人大常委會不應該否決2012年雙普選,只得三成多市民認為應該否決。

明報於本月24日至28日,以音頻電話成功訪問了991人,結果顯示56.2%受訪者認為,人大常委會應該在今次政改決定中,定出普選特首及立法會的時間表,只得14%市民認為應該先定特首時間表,不用定立法會時間表,有16.3%市民認為兩個時間表都不應該定下。

對於應該在什麼年份普選特首,有51%受訪者認為應該在2012年,認為應該在2017年及2017年以後才實施的,分別佔22.5%以及15.6%。

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 255

1. 我認為否決2012雙普選不應該

144 (56.47%)

2. 我認為否決2012雙普選應該

102 (40.00%)

3. 沒意見

9 (3.53%)

引用:
原帖由 opk9999 於 2008-1-1 04:59 AM 發表

你俾個理由我點解會選左個『陳水扁』出來?
中共都可以選董建華啦
有冇第二個理由?
你一出世夠係食奶啦,而家叫你淨係食奶又得唔得?
你本來都係食奶咋
我想帶出既係, 當好多都仲係市民對政治對普選冇認識果時, 你叫佢地選, 佢地只會人云亦云, 所選出來既必唔係佢地心水。
當社會有班冇窮人, 佢地好易俾d 大財團控制而影響票果。
呢d係普選基本因數, 唔係一朝一夕可以提高市民對政治既參與同認識。
當然啦, 都要中央俾我地普選啦。
但如果強著要盡快普選而忽略呢d因數, 可能選出來既唔係大部分人既心水, 若果投票率低既情況下選出一個特守, 佢都未必bare一個好重大既responsibility。

其實我覺得普選係要集廣大市民智慧來選出有賢能, 對市民負責既人出來。
想做到咁, 普選就係o係廣大市民都準備好, 選出佢地心目中既表表者。
唔係靠快架, 係要靠個atmosphere究竟成唔成熟呢。

只要土共的同路人,取得一人一票中過85%的支持。它們就會被香港全面普選。一切理由到時都不會是理由。

正如曾幾何時,有理由是除了董生,沒有一個合適人可以特首。

今日奴隸們有什麼表示。

有主人比飯吃,其他少理。

引用:
原帖由 aug01 於 2008-1-1 04:20 PM 發表
只要土共的同路人,取得一人一票中過85%的支持。它們就會被香港全面普選。一切理由到時都不會是理由。

今日奴隸們有什麼表示。

有主人比飯 ...
如果選民中有一半窮人係受有錢人或大財團利益引誘而投下佢地神聖既一票, 咁果個大財團/有錢人就順理成章控制左成個選舉, 成為大嬴家。

近半?應該是過半,越遲有民主,就顯得北京沒有誠信.

引用:
原帖由 edudoe77 於 2008-1-1 01:41 AM 發表

你所認為2012普選既理由就係 因為有人等唔切?
我個人認為普選係要講質素, 唔係一味追求越快普選, 唔係單單為左滿足一d人有生之年才實行。
呢幾年香港選民同投票率都係好低,有好多人對 區議員, 立法會議員都 ...
你唔識政治, 唔去了解多d近代成功既民主國家既情況, 我唔怪你

區選都有成5成幾投票率, 其實已經叫可以接受, 你知唔知好多行佐好多年既民主國家都無咁高既投票率呀!!!!

引用:
原帖由 edudoe77 於 2008-1-1 11:40 AM 發表
其實我覺得普選係要集廣大市民智慧來選出有賢能, 對市民負責既人出來。
想做到咁, 普選就係o係廣大市民都準備好, 選出佢地心目中既表表者。
唔係靠快架, 係要靠個atmosphere究竟成唔成熟呢。
何為一個成熟既atmosphere呀????

有邊個西方既國家一開始行民主既時候就已經條件成熟????

唔係我話, 好多學者同研究報告都指出好多西方民主國家開始行民主既時候, 佢地既條件比香港現在係差好多倍!!!

如果你唔了解香港人自80年代尾64事件之後對民主既追求, 你可以睇吓hong kong government and politics呢本書, 睇完你就唔會再質疑香港人既訴求!!!!

我認為否決2012雙普選不應該

咁理性既討論真係難得!
梨x0係電台度好似哭喪咁話多香港人都將睇唔到普選,因此一定唔可以係2017,聽完真係把鬼火。

引用:
原帖由 p-stars 於 2007-12-30 02:51 AM 發表
以音頻電話成功訪問了991人

咁有冇問下果 d 人係香港人定大陸人先 ?

咁唔可以代表香港人的意願喎 ...  
呢個只係抽樣調查,當然同全民意見有出入,但係某程度上反影O左市民O既意向,
而且結果亦同政府委託大學做O既差唔多

引用:
原帖由 kelchan820 於 2007-12-31 10:37 PM 發表
你12年後先比你結婚生仔有無問題??  有乜分別呢??  現在嘈乜呢?? <<<<<  我無問題喎,我亦無嘈,我唔會為結婚生仔而去結婚,感情未成熟就唔應該結婚生仔,遲結婚好過結錯婚。如果你係泛民的支持者,咁麻煩你實際 D 解釋下遲幾年對香港有乜害處 (遲幾年才有得選...這個不算是個實質答案)。

讀完大學果個仔想自主自立 <<<< 點解會認為個仔讀完大學?連長毛都做得議員的話,可能只停留在小學階段! ...
講乜都假  我相信你係認為120年後先比香港民主都太早  一路欽點特首就必定最好  符合你事事絕對服從既意識......阿媽話點  你咪點籮  對你來講  父母之命永遠好過自由戀愛  不論是夏蕙定係欣宜  阿媽選左比你就得  一定好過自己出去選返來既女朋友

選左長毛  所以証明香港停留在小學階後??  咁  不如等香港人好似人大咁  全體舉手一致同意再選國家領導政協董建崋  再次出任特首  為香港人民服務......果時先算成熟  有大學畢業水平

點講都好  奴隸思想是存在的.....縱然中國已無君主制度  已無奴隸制度  但今日  仍自甘作"微臣""小民"  自自然然的跪地叩頭  心內自呼"奴才在""小民罪該萬死"的  大有人在

引用:
原帖由 edudoe77 於 2008-1-1 01:41 AM 發表
你所認為2012普選既理由就係 因為有人等唔切?
我個人認為普選係要講質素, 唔係一味追求越快普選, 唔係單單為左滿足一d人有生之年才實行。
呢幾年香港選民同投票率都係好低,有好多人對 區議員, 立法會議員都唔清楚, 有d連政制既人做過d乜都唔知, 咁既情況就搞普選好易出事。
如果遲五年可以令各方面有所共識, 有個優質普選, 我唔介意, 我仲等得。
如果因為有人等唔切, o係各方面未配合好就普選, 恐怕選出個比陳水扁更不責任既特守。...
哦  原來  中央欽點既  就唔出事  就有質素  就有共識  而香港人就唔得
你既意見好  保証香港300年後  都達唔到你既要求條件.....睇來你遲下應該會不滿中央  
2020時  香港投票率"都係好低,有好多人對 區議員, 立法會議員都唔清楚"
2020時  香港有d連政制既人做過d乜都唔知, 咁既情況就搞普選好易出事。"
2020時  香港各方面必未有所共識

2020時  而家等唔切既人  到時都好可能瓜左大部份

按以上理由  你不如反對中央不負責任地給予2020普選  反對基本法粗疏地及錯誤地訂定要給予普選  要求取消埋今日香港有的部份直選以免再選出個長毛議員......

引用:
原帖由 aug01 於 2008-1-1 04:20 PM 發表

今日奴隸們有什麼表示。

你呢幾句雖精簡  但甚實際  100%認同
哈哈  土共同路人要的當然不會是理由  他們只需要的是1.指示  2.命令  3.暗示  有以上三寶  毋需考慮什麽理由不理由   

董生的事  不提很久了  佢腳痛前  在此地為佢護航者眾多  不過今日  要土共出來為佢硬撐  好難籮  撐"民主"建港聯盟同葉瘤既就有  曾蔭權既亦都有話做到好
今日董生點都唔會合適得過曾生做特首  正如當日沒人合適過老董一樣  一個今日有欽點在手既老曾  在土共眼中  做乜都係合法有理  嬴梗啦....當日有欽點而今日無左既老董  在土共眼中  即刻返屋企食蕉啦

今日奴隸們有什麼表示。
呢句失左小小水準  主上無表示  奴隸就無表示  你幹嗎問他們的表示呢??  強"奴"所難

是的  商機也好  五毛也好  有比飯吃  其他不理了     

基本法訂明有普選時  土共叫好  
民建聯話支持2008普選時  土共說是  
中央講未成熟無共識在2012普選  土共答對......

黨領導若認為2020仍不宜  2046才普選  2045減少委任區議員以符合循序漸進原則  土共必定大呼英明.......奴才如此  枉稱為人

引用:
原帖由 ppk463 於 2008-1-1 08:06 PM 發表
近半?應該是過半,越遲有民主,就顯得北京沒有誠信.
過半就係民主 布殊當年當總統都輸幾十萬票,但佢亦當選總統,lee d就係共和制既好處,可以低票當選,事情係唔係講到好似你咁簡單過半就要實施,其他因素可以不理

政制發展係每個國家或地區都應該自己商討,循序漸進得來的,正如北京無理美國共和制既漏洞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]