• 瀏覽: 29,416
  • 回覆: 120
否決2012雙普選 近半市民指不該
(明報) 12月 29日 星期六 05:05AM

http://hk.news.yahoo.com/071228/12/2m38s.html

【明報專訊】消息指全國人大常委會今日宣布否決2012年實行雙普選,明報民調顯示,有近半受訪者認為人大常委會不應該否決2012年雙普選,只得三成多市民認為應該否決。

明報於本月24日至28日,以音頻電話成功訪問了991人,結果顯示56.2%受訪者認為,人大常委會應該在今次政改決定中,定出普選特首及立法會的時間表,只得14%市民認為應該先定特首時間表,不用定立法會時間表,有16.3%市民認為兩個時間表都不應該定下。

對於應該在什麼年份普選特首,有51%受訪者認為應該在2012年,認為應該在2017年及2017年以後才實施的,分別佔22.5%以及15.6%。

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 255

1. 我認為否決2012雙普選不應該

144 (56.47%)

2. 我認為否決2012雙普選應該

102 (40.00%)

3. 沒意見

9 (3.53%)

引用:
原帖由 Summarian 於 2007-12-30 05:51 AM 發表
我唔覺得雙普選有幾重要﹗
第一~ 0係香港… 俾你揀一個人o黎做特首~ 你會揀邊個?~ 揀o黎揀去… 都係得個桔~ 有邊個0係你心目中係不二之選?~ 一個和諧0既社會… 需要0既唔係只係「民主」~ 而係一個行政效率高 ...
support

引用:
原帖由 Boilingwater 於 2007-12-30 07:02 發表
我唔覺得雙普選有幾重要﹗
第一~ 0係香港… 俾你揀一個人o黎做特首~ 你會揀邊個?~ 揀o黎揀去… 都係得個桔~ 有邊個0係你心目中係不二之選?~ 一個和諧0既社會… 需要0既唔係只係「民主」~ 而係一個行政效率高 ...
1. 你話 揀o黎揀去… 都係得個桔, 完全係因為有能力/有錢知道呢個制度根本不容其他人參與,是小圈子, 你要打破他不容易。講得白些, 如果07有普選, 有機會係李澤楷 vs 曾蔭權 (記住呢個係假設), 商人 vs 公務員的選舉, 相信會相當精采, 而且係民生/政冶/經濟三方面都會有比現在更全面的討論

2. 香港在80/90年代經濟作為南中國發展的火車頭係事實, 咁點解香港不可以做埋政冶的火車頭? 基本法原來對07/08的方案明顯係先給予香港普選的機會

3.  發展停滯不前的原因, 我認為係政府和民意落差比較大, 官字兩個口, 所以民就只有上街/簽名/絕食等反映意見, 普選是解決此種問題其中一個可行方法, 你唔知不見大陸無真正的選舉,咪照有釘子戶問題

引用:
原帖由 swiri 於 2007-12-31 11:52 AM 發表

1. 你話 揀o黎揀去… 都係得個桔, 完全係因為有能力/有錢知道呢個制度根本不容其他人參與,是小圈子, 你要打破他不容易。講得白些, 如果07有普選, 有機會係李澤楷 vs 曾蔭權 (記住呢個係假設), 商人 vs 公 ...
如果李澤楷出來選(我知道是假設),我打鑊佢呀!乜野『真民主』,用8號仔騙了不知多少錢,跟住仲想去參政?

點解泛民一定要堅持 2012 年,遲幾年有乜問題?
如果中央係有心用「拖」字訣,咁除非今日立刻進行普選以證明是事實,否則 2012 和 2017 都是將來的事,有乜分別,是否能實行都是將來才知道,現在嘈乜呢!
再講,泛民成日晌都搞搞震,好易令中央誤會香港人根本逢中必反,又點會放心俾我地自己選個特首出來!情況就好似個兒子很反叛、唔聽話,做阿媽的又點能夠信任個仔,點會放心俾個仔自己搞自己的事呢,唔通真係唔怕斷線風箏咩!泛民再繼續落去,遲早適得其反,搞到大家都無得普選!
所以如果大家想有普選的話,唔該首先俾中央見到港人的齊心和愛國,令中央覺得港人會配合佢地的政策,先攞到阿媽的信任先再反乜反物啦!

引用:
原帖由 kelchan820 於 2007-12-31 12:40 PM 發表
如果中央係有心用「拖」字訣,咁除非今日立刻進行普選以證明是事實,否則 2012 和 2017 都是將來的事,有乜分別,是否能實行都是將來才知道,現在嘈乜呢!
再講,泛民成日晌都搞搞震,好易令中央誤會香港人根本逢中必反,又點會放心俾我地自己選個特首出來!情況就好似個兒子很反叛、唔聽話,做阿媽的又點能夠信任個仔,點會放心俾個仔自己搞自己的事呢,唔通真係唔怕斷線風箏咩!泛民再繼續落去,遲早適得其反,搞到大家都無得普選!
所以如果大家想有普選的話,唔該首先俾中央見到港人的齊心和愛國,令中央覺得港人會配合佢地的政策,先攞到阿媽的信任先再反乜反物啦!
...
點解泛民一定要堅持 2012 年,遲幾年有乜問題? <<< 唔掛得有人話2046年比普選都係符合左基本法  合理勒.....原來真係有d人問得出"遲幾年有乜問題?"  唉  遲12年起既問題就係 : 有幾十萬香港人有生之年睇唔到普選  同埋依家d大學生都要三十幾歲之後  先有"機會"普選o羅......你12年後先比你結婚生仔有無問題??  有乜分別呢??  現在嘈乜呢??  

情況就好似個兒子很反叛、唔聽話,做阿媽的又點能夠信任個.......先攞到阿媽的信任先 <<<  多餘  實況就係  讀完大學果個仔想自主自立  過下自己決定既生活  不過  鄉下阿媽話: 仔 你未夠成熟做決定  無論揾工同拍拖  都必須係由我揸話哂事  邊份工有前途  邊條女正d  你唔使出主意  我會安排好  你係我個仔  呢世既野都由我決定  由我計畫  家法由我執行  家法亦由我解釋  阿媽是最愛你的............續集是  其中一些兒子連忙跪拜  說: 媽真英明偉大   萬歲呵  可以做媽的牛馬  是奴婢的福份  萬歲萬萬崴

引用:
原帖由 kelchan820 於 2007-12-31 12:40 PM 發表
再講 ...
你地d人成日話泛民搞搞震, 你地有無諗過泛民搞咁多野為佐d咩???

佢地係為佐香港既下一代可以享受本應有的權利!!!

你話佢地係為佐自己利益自己執政而搞搞震要普選, 咁你又點解釋0708特首選舉梁家傑係民意調查大敗, 民主派係區選大敗????

香港人要普選, 不過唔一定會選泛民, 佢地咁落力爭取, 可能到最後都係為他人作嫁衣嫦

佢地可以有d咩利益落袋????

引用:
原帖由 Presleyywh 於 2007-12-31 09:08 PM 發表

你地d人成日話泛民搞搞震, 你地有無諗過泛民搞咁多野為佐d咩???

你話佢地係為佐自己利益自己執政而搞搞震要普選, 咁你又點解釋0708特首選舉梁家傑係民 ...
咁係梁家傑未夠班姐,陳太的民意調查咪一直高過葉劉!
我就係為左下一代可以在和諧的環境中成長,才認為現在2017年普選都無問題,唔通想下一代晌台灣咁亂的環境下才叫好咩!

引用:
原帖由 dwct 於 2007-12-31 05:08 PM 發表

點解泛民一定要堅持 2012 年,遲幾年有乜問題? <<< 唔掛得有人話2046年比普選都係符合左基本法  合理勒.....原來真係有d人問得出"遲幾年有乜問題?"  唉  遲12年起既問題就係 : 有幾十萬香港人有生之年睇唔到普選  同埋依家d大學生都要三十幾歲之後  先有"機會"普選o羅......你12年後先比你結婚生仔有無問題??  有乜分別呢??  現在嘈乜呢??  

情況就好似個兒子很反叛、唔聽話,做阿媽的又點能夠信任個.......先攞到阿媽的信任先 <<<  多餘  實況就係  讀完大學果個仔想自主自立  過下自己決定既生活  不過  鄉下阿媽話: 仔 你未夠成熟做決定  無論揾工同拍拖  都必須係由我揸話哂事  邊份工有前途  邊條女正d  你唔使出主意  我會安排好  你係我個仔  呢世既野都由我決定  由我計畫  家法由我執行  家法亦由我解釋  阿媽是最愛你的............續集是  其中一些兒子連忙跪拜  說: 媽真英明偉大   萬歲呵  可以做媽的牛馬  是奴婢的福份  萬歲萬萬崴
你12年後先比你結婚生仔有無問題??  有乜分別呢??  現在嘈乜呢?? <<<<<  我無問題喎,我亦無嘈,我唔會為結婚生仔而去結婚,感情未成熟就唔應該結婚生仔,遲結婚好過結錯婚。如果你係泛民的支持者,咁麻煩你實際 D 解釋下遲幾年對香港有乜害處 (遲幾年才有得選...這個不算是個實質答案)。

讀完大學果個仔想自主自立 <<<< 點解會認為個仔讀完大學?連長毛都做得議員的話,可能只停留在小學階段!

引用:
原帖由 dwct 於 2007-12-31 05:08 PM 發表

唉  遲12年起既問題就係 : 有幾十萬香港人有生之年睇唔到普選  同埋依家d大學生都要三十幾歲之後  先有"機會"普選o羅......你12年後先比你結婚生仔有無問題??  有乜分別呢??  現在嘈乜呢??  
你所認為2012普選既理由就係 因為有人等唔切?
我個人認為普選係要講質素, 唔係一味追求越快普選, 唔係單單為左滿足一d人有生之年才實行。
呢幾年香港選民同投票率都係好低,有好多人對 區議員, 立法會議員都唔清楚, 有d連政制既人做過d乜都唔知, 咁既情況就搞普選好易出事。
如果遲五年可以令各方面有所共識, 有個優質普選, 我唔介意, 我仲等得。
如果因為有人等唔切, o係各方面未配合好就普選, 恐怕選出個比陳水扁更不責任既特守。

引用:
原帖由 Presleyywh 於 2007-12-31 09:08 PM 發表

你話佢地係為佐自己利益自己執政而搞搞震要普選, 咁你又點解釋0708特首選舉梁家傑係民 ...
由英國管治時都已經冇普選, 以前冇, 而家都係冇。
本來就係冇, 下一代點解本來就有呢個權利?
我係支持普選的, 但我唔會急於2012年囉。
因為普選係講質素, 唔係急於普選而選個陳水扁出來。
泛民俾我感覺係佢地好stubborn, 驚自己有生之年睇唔到普選 而急於去搞普選。
佢地根本冇考慮各方面會否配合好而一味堅持2012普選。

引用:

1. 泛民唔係真係想要普選,佢地只係想要揹起普選支旗啫,果支旗比普選本身緊要得多,個方案一定要由佢地提出,其他既就算筍過佢地果個都唔濟
2. 泛民所要個種普選許多地方都無,僆特首都話個種普選係鳥托幫先至有,佢地想做世界第一,呢樣野緊要過普選本身
3. 泛民覺得自已 先至有普選既解釋權,其他人既講法一定錯
4. 泛民都知自已一定唔會做到執政黨,所以咪要一直要搞搞震,如果唔係佢地邊有訂企,邊有人肯buy佢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]