• 瀏覽: 17,271
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-2 07:21 PM 發表

咁呢D所謂民主就真係缺乏內在動力
永遠需要找尋外在敵人
那一個民主運動不須要庸官腐政推動?辛亥革命如是,共黨革命如是,五四如是,六四如是,七一也如是。

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-3 06:56 AM 發表

似乎你連革命和民主也搞唔清
近代那一個革命,不是高舉民主的旗幟?辛亥革命和共產黨革命,也是高舉要由人民當家作主的旗幟呢!

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-3 08:10 AM 發表

即係包裝
唔係真嘢
所謂追求民主
就此走上歪路
對毛澤東而言,民主的確只係包裝,係共產黨奪權o既手段,最後共產革命走上歪路。對孫中山而言,民主係革命o既目標,最後台灣得到民主。民主係包裝定係手段,因人而異,因黨而異。香港情況一樣,民建聯用民主作為包裝,泛民以民主為目標。只有自由黨不多談民主,只講商家自由,當年同泛民同一陣線,反對當年o既 23 條立法。

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-3 10:54 PM 發表

回不到
便不要避重就輕
顧左右而言他
香港泛民
缺乏民主內涵
未能自我提升
只懂借貶低敵人而抬高自己
這是不爭之事實

何為缺乏呢?

何為不缺乏呢?

說穿了!..........中共才是缺乏氣量!

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-3 10:54 PM 發表
回不到
便不要避重就輕
顧左右而言他
香港泛民
缺乏民主內涵
未能自我提升
只懂借貶低敵人而抬高自己
這是不爭之事實
是誰回不到呢?是有人回不到,就扯開話題,攻擊泛民而巳。泛民如何貶低敵人?我只看過推銷 23 的政府官員,貶低的士司機,沒有看過泛民貶低其他人。如果你認為我說「民建聯用民主作為包裝」是貶低民建聯,你可在這一題發表一下:民建聯對香港民主有甚麽建樹?

你既然指控泛民,缺乏民主內涵,不如你在這一題先說甚麽是民主內涵:民主是甚麽

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-4 01:08 PM 發表
算了吧
講出真相你又唔認
係都要偏離話題
東拉西扯
對唔住
是搞民主的人去證明自己有民主嘅內涵
而唔係其他人指導他們怎樣才是民主
如果連你自己也說不出甚麽是民主內涵,你怎樣有理據指控泛民沒有民主內涵?這樣,你對泛民的指控便是亳無根據了,更談不上甚麽說出真相。

民主政制當中主要一環是言論自由,當年的 23 條立法,其中有關煽動叛亂罪的條文,就是侵犯人民的言論自由,破壞香港民主基石,這正是為甚麽泛民要強烈反對的重要原因。

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-4 01:08 PM 發表

算了吧
講出真相你又唔認
係都要偏離話題
東拉西扯
對唔住
是搞民主的人去證明自己有民主嘅內涵
而唔係其他人指導他們怎樣才是民主
你話人冇民主內涵,也請你說出論據!

事純幾句口號:‘‘冇民主內涵’’............卻亳無細節內容!

你這些留言只會淪為,比立場、不比理據的口號而巳!

引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-4 09:48 PM 發表
香港民主基石?
在那裏?
實事求事吧
乜言論自由唔係民主基石咩,請問係邊一位政治學家或者偉人講嫁呢?又請問邊一個有完善民主制度o既國家冇言論自由?

要實事求事就請舉出例証。
引用:
原帖由 p-star 於 2007-10-4 09:48 PM 發表
言論自由大過國家安全?
美國都唔會
美國唔會又點?中國地方立法一定要向美國馬首視瞻,睇美國頭嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]