• 瀏覽: 43,271
  • 回覆: 227
我唔贊成,因為香港太多人的理財太差!

讚成取消強積金

有錢使晒佢

老咗有政府養

住公屋,攞綜緩,一年13月糧

還掂死咗帶唔走,洗到一仙都冇最好.......

每年啄你2%總資產, 做基金經理不知幾和味
佢地d投資技術重衰過c9,
06年大市升25% 講真有幾多間mpf可以同"大市同步"

唔取消都算, 不過覺得MPF一d唔合理0既條例內容應該修訂~

好似按照強積金條例,僱主向強積金供款的累算權益可用作抵銷遣散費依點最搵笨, 即係變相攞僱員自己筆養老$幫僱主比遣散費...

只儲蓄,不應強迫投資

贊成, 真係唔想睇住d錢比人強姦

唔讚成

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2007-4-19 09:55 PM 發表
只儲蓄,不應強迫投資
股票,外滙,基金,債券自己話事,賺蝕自己負責,與人無尤.
好過比基金經理蝕晒仲要收你手續費,賺咗就分雞碎咁少比你.

唔贊成

其實好多人唔識得儲錢
宜家迫下佢地都好事黎既

取消佢啦...
大佬..放幾十年錢係佢度有鬼用咩...
到最後都吾知有幾錢比番我地添啦...
放幾十年係佢度..回報率又吾高..比黎把鬼..
自己放係銀行儲吾好..

引用:
原帖由 elsielc 於 2007-4-19 10:39 PM 發表
唔贊成

其實好多人唔識得儲錢
宜家迫下佢地都好事黎既
積殼防飢絕對啱,但無理由被迫養埋D基金佬同銀行大班.
蝕就自己,嫌就人哋.

不贊成﹗像我弟弟般不肯儲蓄的人太多了,很多人只是今朝有酒今朝醉,有困難時就覺得家人/朋友/政府欠了他們應該養番他轉頭

引用:
原帖由 小司馬 於 2007-4-19 01:40 發表
或者咁講,現行強績金有改善之地方,但市民要儲錢養自己的大方向,我唔認為有錯。
同意,但我覺應該從新定一個新的出來。

引用:
原帖由 小司馬 於 2007-4-19 01:43 發表
即使如你所言,MPF所儲得的錢大部份情況下不可能促夠退休用,但這個結果可以作為論証MPF的目的是在香港經濟低迷時(通街負資產時),「聚集」一大錢以補香港的金鎘業的講法嗎?差之千里。
相卻不遠!每件事都有其動機,為什麼在起初境然會建議一個不能達到目的的方案?碰巧實當時的經濟、政府...

引用:
原帖由 ngkachun1982 於 2007-4-19 23:16 發表
不贊成﹗像我弟弟般不肯儲蓄的人太多了,很多人只是今朝有酒今朝醉,有困難時就覺得家人/朋友/政府欠了他們應該養番他轉頭
冇理要有良好習慣、有責任感的人受負累,分錢比投資公司,又好似幾年前經濟差時,人人都知一定虧損也被迫送錢養投資工司。

這是教育問題,從教育着手才是對正下藥。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]