• 瀏覽: 43,270
  • 回覆: 227
取唔取消都無所謂啦,

事關當年就係因為 mpf 而比我老細炒咗,

轉做合約,

我真係 m 佢 x p 個 f 呀

引用:
原帖由 小司馬 於 2007-4-19 00:47 發表
我不是打工仔,不知道大家的辛苦。
但我覺得這個其實是一種責任,是一種負責任的公民的表現。
有人話用錢是自己自由,用晒佢都唔關人事,我覺得這個講法很不負責任。你可以保証你他日不會用政府一分一亳?不會 ...
閣下「誤會」了,MPF的目的是在香港經濟低迷時(通街負資產時),「聚集」一大錢以補香港的金鎘業!也許,這也算是一種負責任的公民的表現!可惜我不是金鎘業人仕。

証據?MPF所儲得的錢大部份情況下不可能促夠退休用!為何要立一條達不到立法目的的法律?

引用:
原帖由 taddeo 於 2007-4-19 01:16 發表
取唔取消都無所謂啦,

事關當年就係因為 mpf 而比我老細炒咗,

轉做合約,

我真係 m 佢 x p 個 f 呀
一路合約,豈不是「唔使供」(冇得供)MPF。

引用:
原帖由 amuro 於 2007-4-19 01:26 發表

一路合約,豈不是「唔使供」(冇得供)MPF。
無錯,政府食水實在太深,

我都唔想轉番

或者咁講,現行強績金有改善之地方,但市民要儲錢養自己的大方向,我唔認為有錯。

即使如你所言,MPF所儲得的錢大部份情況下不可能促夠退休用,但這個結果可以作為論証MPF的目的是在香港經濟低迷時(通街負資產時),「聚集」一大錢以補香港的金鎘業的講法嗎?差之千里。

儲錢靠自己,使鬼佢幫我儲,我自己夠識投資,讚成取消MPF

讚成

引用:
原帖由 幪面超人 於 2007-4-19 03:02 PM 發表
儲錢靠自己,使鬼佢幫我儲,我自己夠識投資,讚成取消MPF
你自己識投資唔代表其他人好似你咁叻 (只是舉例), 到時政府要你俾錢養理佢地(好似宜家些綜緩戶一樣), 你又會唔會反問番點解班人平時唔儲錢?  我反對取消MPF !

贊成啦

有邊個可以百分之一百可以肯定一定拎到所有錢

唔通佢蝕晒你D MONEY

你去告佢呀

咁就真係臨老唔過得世

引用:
原帖由 幸運之神 於 2007-4-18 12:03 PM 發表
贊成取消 MPF

淨係保住老闆供0個 5% 就夠

個個月係咁扣我0地0的錢比保險經理
佢0地就有佣抽, 我0地就無端端冇0左幾舊水

最白癡係政府, D 制度一0的都保障唔到我0地
就算供0既係保本基 ...
講得啱, 我自己夠識儲錢啦, 儲錢係每個人應有0既責任, 洗鬼佢哋幫我咩, 而且畀咗佢哋都全無保障可以攞翻晒0既

自己儲翻, 每個月可以儲多幾百蚊, 最低限度退休時可以百分百屬於自己

MPF? 一句蝕晒就渣都冇囉

個人來講,冇咩所謂。

但覺得對於的有幾多洗幾多個的人來講,強積金其實係好事來的~~~

吊! 唔儲錢果斑, 60退休有mpf d錢都係過一過大海就冇la. 你應該教育佢地,
同佢地講清楚, 唔儲錢老左就一定要食蕉. 廿年後, 香港有錢佬走哂, 你唔好仲想有錢攞.

mpf 比d 基金經理賺q哂d 手續費. 買埋哂d垃圾.

你比我月供股票好過la.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]