• 瀏覽: 43,268
  • 回覆: 227
大家讚唔讚成取消強積金MPF供款?

歡迎投票!

另請版主不要將本Post轉去「海德公園」區及扣分,咁做係想吸引和了解網民對呢個Post有何睇法,提出不同意見及耹聽網民心聲,希望「香港及世界新聞區」唔希望淨係局限於響報章新聞內容,而係可以擴展發表涉及更多關於社會民生時事上有任何不同話題,讓大家暢所慾言,絕對無傷大雅!謝謝!

被轉去「海德公園」區呢個舊Post:
「 讚成香港政府定為星期六為紅色公眾假期!!! 」
http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3938234&extra=page=1

唔贊成

有時會驚住自己忍唔住,一個月一個開心,用強積金之外果幾千蚊買部sony ericsson

臨老要訓住天橋

你唔係指意佢儲到D錢會升呀。
年年比人係咁扣,
保到本我都心足了。
幾十年後買到餐餸都開心了。

贊成. 好過比咗政府冇得攞番

引用:
原帖由 gc1688 於 2007-4-18 11:05 AM 發表
贊成  贊成

白痴政府要做強積金計劃,
D錢比所謂機金經理投資,
自己用好過.  
佢地年年收我地錢架! 市民睇唔到有咩得益, 反而D基金經理就有著數!

唔讚成,自己退休係自己責任,我鐘意fing哂D錢臨老囉綜緩,呢個係人權.做咩焗我要save woo

同MPF冇關係。以MPF既回報,如果自己唔儲錢一樣非常大鑊,MPF既作用只係令你退休時剛剛高過可以領生果金以外所有福利,令政府甩身而唔係保障你。
引用:
原帖由 tonyweter 於 2007-4-18 03:08 AM 發表
唔贊成

有時會驚住自己忍唔住,一個月一個開心,用強積金之外果幾千蚊買部sony ericsson

臨老要訓住天橋

除金剛局長外,MPF經理可以話係收最高行政費、回報率最低既大帝。個市普通時就蝕、遇上咁既大牛市return都仲低過risk-free!
引用:
原帖由 JCoffrey 於 2007-4-18 11:13 AM 發表

佢地年年收我地錢架! 市民睇唔到有咩得益, 反而D基金經理就有著數!

贊成取消 MPF

淨係保住老闆供0個 5% 就夠

個個月係咁扣我0地0的錢比保險經理
佢0地就有佣抽, 我0地就無端端冇0左幾舊水

最白癡係政府, D 制度一0的都保障唔到我0地
就算供0既係保本基金, 都一樣可能保唔住, 到臨老時可能都收唔翻本錢

投資0個0的仲衰, 淨係知佢0地投資邊類, 但根本都唔知佢0地真真正正拎去買邊隻股或基金,
一0的資料都冇畀過我0地睇, 到最後退休時, 只要講一句 "蝕晒啦" 就乜都唔洗理你

錢係應該自己儲起, 若果你自己大洗唔儲蓄, 到老時 "訓" 天橋底係你自己責任, 唔怪得人
就算有MPF 又點呀, 得幾多錢0者? 食得年零兩年就冇晒 0勒

我覺得應該取消.....
但扣少d就唔好了,
到時更加唔湯唔水

自已攞哂嚟買5號仔回報率仲高過MPF。

贊成...因本身有儲錢的習慣

引用:
原帖由 namjason 於 2007-4-18 12:18 PM 發表
贊成...因本身有儲錢的習慣
但係你知唔知mpf收費高得好利害, 你d基金回報小d都唔夠比行政費

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]